Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Θάνατος-σοκ 19χρονου σε Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκάρει ο θάνατος ενός 19χρονου που φιλοξενούνταν στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης  «Ο Άγιος Δημήτριος». Όπως αναφέρει το  thestival, ο 19χρονος έπεσε θύμα διαπληκτισμού το βράδυ της Κυριακής και εν συνεχεία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Κατά τη διαδικασία του εξιτηρίου χθες το μεσημέρι ο άτυχος 19χρονος εμφάνισε επιπλοκές και κατέληξε. Η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλική Νάκου, διέταξε από τη Δευτέρα τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για να διερευνηθεί τι ακριβώς συνέβη.

Η σορός του 19χρονου μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία του ΑΠΘ για τη διενέργεια νεκροτομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν διαπληκτισμοί μεταξύ δύο περιθαλπομένων του ιδρύματος. Ο ένας από τους δύο ήταν σε κατάσταση αμόκ. Εργαζόμενος του ιδρύματος καταγγέλλει στο thestival ότι ο υπάλληλος του «Αγίου Δημητρίου» που τους πρόσεχε δεν έπραξε τα δέοντα για να σταματήσει τους διαπληκτισμούς.

Tι συνθήκες όμως επικρατούν γενικά στα Κέντρα Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία και τι πρόνοια υπάρχει από την πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασιλική Νάκου;

Θυμίζουμε ότι η κ. Νάκου έχει απασχολήσει κι άλλες φορές την δημόσια σφαίρα και τα μέσα  ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2020 στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει καταγγελίες σχετικά με κακοδιαχείριση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ) από τη διοικήτριά του, Βασιλική Νάκου. Οι αναφορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς έκαναν λόγο για «περίεργες» απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ με πρόσχημα την πανδημία, κατατμήσεις έργου, προσλήψεις εργαζομένων για την καθαριότητα που καταλήγουν στο προσωπικό γραφείο της προέδρου του Κέντρου, ενώ οι προϋπολογισμοί των μεγάλων διαγωνισμών για καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση εμφάνιζαν αδικαιολόγητη αύξηση χωρίς αντιστοίχως να έχουν μεγαλώσει και οι ανάγκες.

Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησαν καταγγελίες ότι στη Θεσσαλονίκη εμβολιάστηκαν εκτός σειράς γαλάζια στελέχη, πετώντας έξω παιδιά με αναπηρία και ηλικιωμένους ενηλίκου. Στο επίκεντρο βρέθηκε για ακόμη μία φορά η Βασιλική Νάκου, καθώς  στις αρχές Φεβρουαρίου το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους γονείς των παιδιών με αναπηρία που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Άγιος Δημήτριος» ότι ακυρώνεται η πρώτη δόση εμβολιασμών που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Το ίδιο συνέβη και στο Παράρτημα «ο Άγιος Παντελεήμονας» (πρώην θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων). Στις 16 Φεβρουαρίου μάλιστα εμβολιάστηκαν εκτός σειράς 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση με τα ιδρύματα.

Όπως αποκαλύφθηκε τα 24 άτομα που εμβολιάστηκαν ήταν στην πλειονότητά τους περίπου 40 ετών, ανάμεσά τους «γαλάζια» στελέχη αλλά και οι οικογένειές τους.

Τέλος το Μάρτιο του 2021 το Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων των παιδιών ΑμεΑ αλλά και το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην οικογένεια» κατήγγειλαν τη διοικήτρια για εκδικητική συμπεριφορά σε ανάδοχο οικογένεια από την οποία προσπαθεί να πάρει την επιμέλεια παιδιού.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ