Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ – Σάλος με το κύκλωμα διαβατηρίων και ταυτοτήτων με αρχηγό αξιωματικό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σάλο έχει προκαλέσει η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που ξεσκέπασε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων ή χορήγησης πλαστών ταυτοτήτων σε ποινικούς.

«Εγκέφαλος» φέρεται διοικητής τμήματος ασφαλείας στη Δυτική Αττική, ενώ ρόλο και μάλιστα σημαντικό στο κύκλωμα που αποκάλυψε το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει και μια γυναίκα.

Επιπλέον, ελέγχονται για τον ρόλο τους στο κύκλωμα αστυνομικοί τμημάτων Ασφαλείας του κέντρου της Αθήνας και της νοτιοανατολικής Αττικής.

Όποιος ποινικός ήθελε «καινούργια» ταυτότητα που θα του εξασφάλιζε λευκό ποινικό μητρώο, απευθυνόταν στα μέλη του κυκλώματος.

Έναντι 3.000€ ή 4.000€, οι εμπλεκόμενοι εξέδιδαν νέα ταυτότητα, σε άλλο όνομα. Έτσι κυκλοφορούσαν μακριά από υποψίες χωρίς επιβαρυντικό παρελθόν και με καθαρό ποινικό μητρώο άκρως επικίνδυνοι κακοποιοί με διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Ειδικότερα ως προς την δραστηριότητα του κυκλώματος αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις, οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι χορηγούσαν –έναντι αμοιβής- έγγραφα σε αλλοδαπούς χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου στη συνέχεια να μπορέσουν οι αλλοδαποί να πάρουν άδεια παραμονής, ταυτότητα κοκ.

Αναλυτικότερα, ο αρχικός στόχος ήταν η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής και στη συνέχεια η άδεια διαμονής.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από έναν τυχαίο έλεγχο. Αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα και όταν του ζήτησαν τη ταυτότητά του, εκείνος τους την έδωσε πρόθυμα. Εκείνο που δεν είχε προβλέψει ήταν πως οι αστυνομικοί θα του ζητούσαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Τα αποτυπώματά του αποκάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα η οποία ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνη που… είχε στην κατοχή του και τον είχε προμηθεύσει το κύκλωμα.

Αυτή την ώρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος βρίσκεται στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ προκειμένου να ενημερωθεί για τα ευρήματα των ερευνών της υπηρεσίας.

Οι πρώτες συλλήψεις

Στο Εσωτερικών Υποθέσεων έχουν οδηγηθεί αρκετοί από τους υπόπτους, αστυνομικοί και πολίτες, ενώ έχουν γίνει έρευνες σε οικίες και στις Υπηρεσίες των εμπλεκομένων.

Οι πρώτες προσαγωγές έχουν ήδη μετατραπεί σε συλλήψεις, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος των εμπλεκομένων με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκία.

Εμπλεκόμενοι φέρονται και εργαζόμενοι σε δομές μεταναστών καθώς και υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αστυνομικοί πουλούσαν… ταυτότητες – Σε εξέλιξη έρευνες για μεγάλο κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ