Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επαναπροωθήσεις: Εστειλαν στην Τουρκία και διερμηνέα της ΕΕ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρόσφατο επεισόδιο που είχε με την Ολλανδή δημοσιογράφο, Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, για το μεταναστευτικό, απέρριψε τις κατηγορίες για τις παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις. Το θέμα, ωστόσο, επαναφέρουν οι New York Times παρουσιάζοντας νέες πληροφορίες, καθώς, Ευρωπαίος διερμηνέας καταγγέλλει ότι η Ελλάδα τον απώθησε βίαια στην Τουρκία, στο πλαίσιο συλλογής μεταναστών.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίες κατηγορούν τις Ελληνικές Αρχές ότι συχνά απελαύνουν τους αιτούντες άσυλο αδιακρίτως και βίαια. Οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ως ψευδείς ειδήσεις ή τουρκική προπαγάνδα. Αυτή την φορά, ωστόσο, το ρεπορτάζ των New York Times, δεν αφήνει περιθώρια άρνησης.

Διαβάστε ακόμη: Ο εκρηκτικός διάλογος Μητσοτάκη με την Ολλανδή δημοσιογράφο – Γιατί έχασε την ψυχραιμία του ο πρωθυπουργός

Η Ευρωπαία Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Ίλβα Γιόχανσον έκανε γνωστό ότι μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και εκείνος υποσχέθηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς του διερμηνέα. Το Ελληνικό υπουργείο, ωστόσο, με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι «τα γεγονότα δεν είναι όπως παρουσιάζονται».

Η βίαιη απώθηση του διερμηνέα

Ένας διερμηνέας, που κατάγεται από το Αφγανιστάν και ζει για χρόνια στην Ιταλία, λέει ότι τον Σεπτέμβριο, Έλληνες συνοριοφύλακες τον μπέρδεψαν ως αιτούντα άσυλο, του επιτέθηκαν και στη συνέχεια τον ανάγκασαν να περάσει τα σύνορα στην Τουρκία μαζί με δεκάδες μετανάστες.

Ο ισχυρισμός του προκαλεί προβλήματα στους Έλληνες αξιωματούχους, καθώς είναι νόμιμος κάτοικος Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολείται από την FrontexΗ Ίλβα Γιόχανσον, κάλεσε πρόσφατα τον διερμηνέα για να συζητήσουν σχετικά με την υπόθεσή του. «Εκτός από την προσωπική του ιστορία, ο ισχυρισμός του ότι δεν επρόκειτο για μια μεμονωμένη περίπτωση είναι ένα σοβαρό ζήτημα», είπε η κ. Γιόχανσον.

Καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και εξευτελισμό

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του διερμηνέα, πολλοί από τους μετανάστες με τους οποίους κρατήθηκε ξυλοκοπήθηκαν και γδύθηκαν, ενώ η αστυνομία κατέσχεσε τα τηλέφωνα, τα χρήματα και τα έγγραφά τους. Οι προσπάθειές του να πει στην αστυνομία ποιος ήταν, αντιμετωπίστηκαν με γέλια και ξυλοδαρμούς, δήλωσε. Μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη αποθήκη όπου κρατήθηκε μαζί με τουλάχιστον 100 άλλους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Στη συνέχεια τους έβαλαν σε λέμβους και τους απώθησαν μέσω του Έβρου στο τουρκικό έδαφος.

Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης κατηγορηθεί στο παρελθόν, ότι απωθούσαν μετανάστες σε  λέμβους στο Αιγαίο Πέλαγος, απενεργοποιώντας τις μηχανές και αφήνοντας τους μετανάστες να παρασυρθούν πίσω στα Τουρκικά ύδατα, ωστόσο η Ελλάδα αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Το δημοσίευμα των New York Times:

nytimes

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ