Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Ηλίας Μόσιαλος: Κατά του μέτρου Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς – «Θα προτιμούσα ένα θετικό μέτρο»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον «ΑΝΤ1», τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «αντίστροφα προοδευτικό μέτρο» και ότι προσωπικά θα προτιμούσε να ήταν ένα θετικό μέτρο.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι είναι αντίθετος με το μέτρο του προστίμου των 100 ευρώ και ανέφερε ότι θα έπρεπε από τον Ιούνιο να είχαν προβλεφθεί μέτρα για να πειστούν οι ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν. Τόνισε πάντως ότι είναι θετικός σε μέτρα voucher στους νέους και όχι σε πρόστιμα.

«Μετά την εξαντλητική ενημέρωση, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τα οφέλη των εμβολίων, δόθηκαν θετικά μέτρα στους νέους, των 18-25, το voucher των 150 ευρώ. Θα μπορούσε τον Ιούνιο-Ιούλιο να έχει δοθεί ένα κίνητρο στους συνταξιούχους, με μείωση της συμμετοχής για το φάρμακο, που είναι πολύ μεγάλη και δυσβάστακτη. Η σύνταξη των 400-500 ευρώ μειώνεται πάρα πολύ, γιατί όλοι παίρνουν φάρμακα σ’ αυτήν την ηλικία», επισήμανε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Και προσέθεσε: «Τώρα φθάσαμε σε αδιέξοδο. Είμαστε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς, με τα νοσοκομεία να πιέζονται πάρα πολύ, με τη Βόρεια Ελλάδα να μην αντέχει, οι γιατροί να είναι στα όριά τους. Τι θα κάνουν οι γιατροί σ’ έναν μήνα; Όταν θα έχουν να αποφασίσουν μεταξύ ενός 70άρη που δεν έχει κάνει το εμβόλιο και ενός 45χρονου που έχει κάνει το εμβόλιο, αλλά είναι ανοσοκατασταλμένος και δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Ποιος θα μπει στη ΜΕΘ όταν βρεθούν μπροστά στο δίλημμα; Γιατί αυτά τα διλήμματα είναι πραγματικά. Δεν είναι ότι δεν τα είδαμε στην Ευρώπη. Τα είδαν οι Άγγλοι, οι Ιταλοί, οι Γερμανοί γιατροί στο παρελθόν, εμείς δεν τα είδαμε ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Και κατέληξε ότι θα προτιμούσε να έχει γίνει κάτι άλλο, «με διαφορετική εισαγωγή των μέτρων και των θετικών κινήτρων», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως τώρα, όμως, βρισκόμαστε μπροστά στο αδιέξοδο και «μπροστά στα διλήμματα του τι σημαίνει αυτό ή στο να κλείσεις πάλι την οικονομία και να γίνει ένα lockdown, το τι σημαίνει να έχεις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, επειδή δεν θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν – αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα», υπογράμμισε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Για την παραλλαγή Ομικρον σημείωσε πως η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι πολύ περισσότερο μολυσματική από τον αρχικό ιό και πως τα ήπια περιστατικά μολύνσεων αφορούν τους κάτω των 40 ετών.

Επίσης τόνισε ότι η πλειοψηφία όσων έχουν μολυνθεί είναι ανεμβολίαστοι και πως το κατά πόσο «πιάνουν» τα εμβόλια θα το ξέρουμε σε περίπου 15 μέρες.

Ήταν πάντως αισιόδοξος για τα χάπια λέγοντας ότι στοχεύουν σε άλλα… σημεία του ιού σε σχέση με τα εμβόλια.

Τέλος έκλεισε την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ