Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Σοκαριστικά τα στοιχεία για την παιδική κακοποίηση: 9 στις 10 περιπτώσεις ο δράστης προέρχεται από φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα καθώς σε 9 στις 10 περιπτώσεις ο δράστης δεν είναι κάποιος άγνωστος, αλλά προέρχεται από το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας του παιδιού, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό από την Ελληνική Αστυνομία 1 στα 5 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

Όπως τονίστηκε σε ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και το Mediterranean College, το 79% των θυμάτων που εξετάζονται για σεξουαλική κακοποίηση είναι κορίτσια και το 39% είναι ηλικίας 14-17 ετών. Επίσης, στο 22% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων.

Όσον αφορά τις υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων μέσω του διαδικτύου, ο Δρ. Γεώργιος Α. Νάκος, Ψυχολόγος στην ΕΛ.ΑΣ. και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.), τόνισε πως το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, το 89% είναι γένους θηλυκού, από τους θύτες περίπου το 3% είναι ανήλικοι, ενώ το 95% των θυτών είναι γένους αρσενικού.

Ο κ. Νάκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας πως η αλόγιστη δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων παιδιών είναι επικίνδυνη, καθώς «δεν γνωρίζουμε ούτε ποιος θα τις δει ούτε πώς θα τις αξιοποιήσει». Ενδεικτικά, ανέφερε υποθέσεις που απασχόλησαν τη ΔΙ.Δ.Η.Ε., όπου παιδιά είχαν ανεβάσει φωτογραφίες τους στα social media και αυτές βρέθηκαν να διαφημίζουν ακατάλληλα site σε άλλες χώρες, ή που άγνωστοι εντόπισαν την τοποθεσία παιδιών μέσω stories, check ins ή hashtags που είχαν ανεβάσει στα social media.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2006, όταν συστάθηκε η ΔΙ.Δ.Η.Ε., μέχρι σήμερα, ο όγκος των υποθέσεων που φτάνουν στην υπηρεσία έχει τριπλασιαστεί. «Είχαμε περίπου 2.500 υποθέσεις, τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 6.000. Αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο εμείς χειριζόμαστε το διαδίκτυο, αγνοώντας πολλές φορές τους κινδύνους», τόνισε ο κ. Νάκος. Μεταξύ των συμβουλών που έδωσε για ασφαλή χρήση του διαδικτύου είναι η προσεκτική ανάγνωση των όρων χρήσης στα social media και τις διάφορες εφαρμογές, η χρήση ισχυρών κωδικών ασφαλείας, καθώς και η προσοχή όσον αφορά στα fake profiles και στα αιτήματα φιλίας από «φίλους φίλων».

Παρουσιάζοντας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης ‘”STOP child abuse ThrOugh effective training and augmented reality”, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ, η κ. Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, Κοινωνιολόγος & ερευνήτρια του έργου, παρέθεσε επιπλέον ευρήματα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στη χώρα μας. Από την έρευνα προέκυψε πως το 79% των θυμάτων που εξετάζονται για σεξουαλική κακοποίηση είναι κορίτσια και το 39% είναι ηλικίας 14-17 ετών. Επίσης, στο 22% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων.

Η Έττυ Βαρούχ, επιστημονικός συνεργάτης του Eliza, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, αναφέρθηκε επίσης στους βασικότερους μύθους αναφορικά με το θέμα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, όπως ότι τα άτομα που τη διαπράττουν είναι άγνωστοι, ότι για να θεωρηθεί μιας πράξη ως κακοποίηση πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει εξαναγκασμό ή απειλή ή ότι υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι ένα παιδί έχει κακοποιηθεί. Όπως τόνισε, 9 στις 10 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης διαπράττονται από κάποιον που το παιδί γνωρίζει κι εμπιστεύεται και δυστυχώς τα σημάδια δεν είναι πάντα εμφανή.

Για την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή των εφήβων μίλησε η κ. Ελένη Λινάκη, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Efiveia.gr. Όπως είπε, τα παιδιά που βιώνουν βία – είτε σωματική, είτε λεκτική, είτε ψυχολογική – παρουσιάζουν πολλές φορές δυσκολίες στο σχολείο, ενώ μπορεί να εμφανίσουν και ψυχοσωματικά συμπτώματα, αισθήματα ντροπής και χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Συχνά εκφράζουν τον θυμό και την οργή τους μέσα από αντιδραστικές ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, μπορεί να εμπλακούν σε παραβατικές συμπεριφορές και να εμφανίσουν ακόμα και κατάθλιψη ή άλλες ψυχιατρικές διαταραχές», πρόσθεσε.

Αποκαλύπτοντας ότι και η ίδια ως έφηβη είχε υποστεί ενδοοικογενειακή βία – συγκεκριμένα σεξουαλική – από άτομα του συγγενικού της περιβάλλοντος, η κ. Λινάκη παρότρυνε τους εφήβους, τους γονείς αλλά και όσους γνωρίζουν να μιλάνε προκειμένου να σπάσουν τον κύκλο της κακοποίησης. «Είναι υποχρέωση όλων μας – των γονέων, των συγγενών, των γειτόνων, των δασκάλων – να διαφυλάξουμε και να διεκδικήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά, απαλλαγμένο από κάθε μορφή βίας», υπογράμμισε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ