Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΥ: Σε κατάθλιψη η Ελλάδα, στις πρώτες πέντε χώρες παγκοσμίως!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάθλιψη για την χώρα μας.

Μαζί με την Πορτογαλία βρίσκεται στην 4η θέση διεθνώς, στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης! Βρισκόμαστε δηλαδή στις πρώτες πέντε καταθλιπτικές χώρες παγκοσμίως!

Η συχνότητα στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας που παρουσιάζει κατάθλιψη φτάνει το 5,7%.

Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Ουκρανία με 6,3%, οι ΗΠΑ, η Εσθονία και η Αυστραλία με 5,9% και την Βραζιλία με 5,8%.

Μάλστα στην Ελλάδα τα ποσοστά τετραπλασιάστηκαν όλη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013!

Ανησυχητικά τα ποσοστά και στον αυτοκτονικό ιδεασμό, που ξεκίνησε με 2,4% το 2008, διπλασιάστηκε το 2009 στο 5,2%, ανήλθε στο 6,7% το 2011, ενώ μειώθηκε στο 2,6% το 2013.

Η κατάθλιψη σκοτώνει αργά και ύπουλα

Η κατάθλιψη αποτελεί την πιο κοινή ψυχική διαταραχή, παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι το 2025, η μείζονα κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας, μετά τις ισχαιμικές καρδιοπάθειες.

Πρόκειται για μία ετερογενή και πολυδιάστατη νόσο, η οποία μπορεί να «χτυπήσει» οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συχνότερη μεταξύ 55-74 ετών. Εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 5,1% και 3,6% αντίστοιχα.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τόσο τη διάθεση, όσο και τις γνωστικές λειτουργίες, και εκτιμάται ότι οι πάσχοντες περνούν μέχρι και το 20% της ζωής τους με καταθλιπτική διάθεση.

Ωστόσο, η νόσος επηρεάζει και τη σωματική υγεία και έχει επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 2-4 φορές σε άτομα με κατάθλιψη, ενώ στο 66% των ασθενών προκαλεί σοβαρή αναπηρία.

Στα άτομα που παρουσιάζουν τη διαταραχή διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, αυξάνεται κατά 60% ο κίνδυνος για διαβήτη και κατά 30% για καρκίνο.

Σοκαριστικό είναι το γεγονός ότι κάθε 30 δευτερόλεπτα αυτοκτονεί ένας άνθρωπος, εξαιτίας της κατάθλιψης.

Η νόσος επιδρά στην καθημερινή και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών, με το 37% αυτών να μην αφήνουν τον εαυτό τους να ξεκινήσει μία προσωπική σχέση.

Ένα στα δύο άτομα έχει απουσιάσει από την εργασία του λόγω της διαταραχής, με απουσία κατά μέσον όρο 36 ημέρες ανά επεισόδιο.

Λόγω του κοινωνικού στίγματος, τις περισσότερες φορές τα άτομα αυτά δεν αποκαλύπτουν τον πραγματικό λόγο, αλλά προβάλλουν κάποια δικαιολογία.

Παράλληλα,, η κατάθλιψη έχει σημαντική επίπτωση και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η απουσία από την εργασία και η χαμηλή παραγωγικότητα λόγω της διαταραχής κοστίζει στο σύστημα Υγείας 26 δισ. λίρες το χρόνο ή το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι ανάλογη είναι η επίπτωση και στις άλλες χώρες.

Τα σημάδια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου

Για να προσδιοριστεί ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, θα πρέπει να υπάρχει καταθλιπτική διάθεση ή μειωμένο ενδιαφέρον επί δύο εβδομάδες συνεχόμενα, καθώς και τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αλλαγές σωματικού βάρους, διαταραχές ύπνου,
  • ψυχοκινητική διέγερση ή καθυστέρηση, κόπωση ή απώλεια ενέργειας,
  • αίσθημα απαξίωσης ή υπερβολικές αδικαιολόγητες ενοχές,
  • μειωμένη ικανότητα για σκέψη ή συγκέντρωση ή αναποφασιστικότητα και επανειλημμένες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονικού ιδεασμού.

Το κάθε επεισόδιο μπορεί να διαρκέσει από 6 μήνες, ενώ στο 20% των περιπτώσεων διαρκεί μέχρι και πάνω από δύο χρόνια.

Στο 60-70% των ασθενών εμφανίζονται υποτροπές, με τις πιθανότητες νέου επεισοδίου μετά την πάροδο του πρώτου να ανέρχονται στο 50%, στο 70% μετά το δεύτερο επεισόδιο και στο 90% μετά το τρίτο.

Η κατάθλιψη κόβει την ανάσα

Η κατάθλιψη είναι η 2η συχνότερη αιτία επίσκεψης σε δομές της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, με πρώτη τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Οι αιτίες της καταθλιπτικής διαταραχής είναι πολλές και σύνθετες, συμπεριλαμβανομέων των γενετικών παραγόντων, των ορμονικών διαταραχών, των μεταβολών στα νευροδιαβιβαστικά συστήματατου εγκεφάλου.

Για το λόγο αυτό, για την αντιμετώπισή της απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, ενώ η ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Τα φάρμακα δρουν το νωρίτερο μετά από 3-5 εβδομάδες, αλλά σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν υποκείμενα νοσήματα μπορεί να χρειαστούν ακόμη και τρεις μήνες.

Βουβό μαρτύριο

Λόγω της αναποτελεσματικής περίθαλψης ή έλλειψης πόρων αλλά και του κοινωνικού στίγματος που τους αποτρέπει από την αναζήτηση βοήθειας, μόνο οι μισοί πάσχοντες ακολουθούν θεραπεία.

Είναι ενδεικτικό ότι σε ερωτηματολόγιο, το 53% απάντησε πως δεν θα το έλεγε σε κανέναν αν είχε κατάθλιψη, το 61% θεωρεί τις ψυχικές νόσους ένδειξη αδυναμίας, το 79% έχει υποστεί διακρίσεις, το 71% κρύβει το πρόβλημα στο χώρο εργασίας, το 48% των εργαζομένων περιμένει μήνες πριν ζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ