Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Κορονοϊός: Πελαγωμένη η κυβέρνηση με τα μέτρα – Τα «όχι» και τα «ναι» από το Μαξίμου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου νέα μέτρα για την πανδημία σύμφωνα με πρωινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Οpen. Η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται κάθετα αντίθετη σε αλλαγή των μέτρων που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το πρωί της Δευτέρας.

Αν και είναι λογικό να περιμένει το υπουργείο Υγείας να δει τα αποτελέσματα αυτών των μέτρων, στην κοινωνία επικρατεί διχογνωμία και ανασφάλεια εξαιτίας της διγλωσσίας της κυβέρνησης. Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έχουν κουράσει τους πολίτες.

Χθες είχαμε 8.100 νέα κρούσματα, 597 οι διασωληνωμένους και 91 θάνατους και όπως εξηγούν οι ειδικοί όσο τα κρούσματα αυξάνονται ο υψηλός αριθμός θανάτων θα συνεχίζεται για πολλές μέρες.

Αλλά παρά το καθημερινό κόστος σε ανθρώπινες ζωές η κυβέρνηση συνεχίζει να σκέφτεται το πολιτικό κόστος. Μόλις χθες ο κυβερνητιικός εκπρόσωπος κληθείς να διευκρινίσει τι ισχύει, καθώς και γιατί οι ιερείς δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο, ενώ καθημερινά χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και εμπορικών καταστημάτων ελέγχουν πιστοποιητικά εμβολιασμού και rapid test, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Με βάση τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει, οι πιστοί πρέπει να προσέρχονται στις λειτουργίες με τεστ. Και η Εκκλησία θα κάνει τη δουλειά της με τρόπο που θα κρίνει αποτελεσματικό και η πολιτεία με τα όργανα της θα κάνει τη δουλειά της, χωρίς εντάσεις και χωρίς να αναζητούμε προβλήματα εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε λύσεις. Η κυβέρνηση δειγματοληπτικά θα κάνει τη δουλειά της και η Εκκλησία θα κάνει τη δική της δουλειά».

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση παίζει το ρόλο του… Πόντιου Πιλάτου στον έλεγχο των πιστοποιητικών στις εκκλησίες.

Τα «όχι» της κυβέρνησης

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε διαδικτυακή συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI).

Μεγάλο θέμα έχει δημιουργηθεί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε επαγγελματικές ομάδες. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το ποσοστό των αστυνομικών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει είναι 80% και θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα.

Δεν προκρίνονται από την κυβέρνηση οριζόντιες λύσεις που θα αφορούν τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους.

Αλλά στο τραπέζι είναι επιμέρους κινήσεις – π.χ. επαναφορά της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους , αύξηση ποσοστών τηλεργασίας.

Το σενάριο το οποίο απεύχεται το Μαξίμου είναι η κορύφωση της πανδημίας μέσα στις γιορτές. Αν δει ότι υπάρχει ενδεχόμενο τέτοιας εξέλιξης θα πει «ναι» σε πρόσθετα μέτρα.

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται ακόμη και η επιστροφή του click away στα εμπορικά καταστήματα για όσους δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ