Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Ξεκινά η δίκη για κατασκοπεία 24 εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεκινά σήμερα στη χώρα μας, η δίκη 24 εργαζόμενων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον ρόλο τους στη βοήθεια μεταναστών να φτάσουν στην Ελλάδα μεταξύ 2016 και 2018. Αντιμετωπίζουν μια σειρά από κατηγορίες, όπως κατασκοπεία, πλαστογραφία και παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων. Μεταξύ των κατηγορουμένων, βρίσκεται Σύρια πρόσφυγας, που μαζί με την Ολυμπιονίκη αδερφή της, έγιναν γνωστές για τον ηρωισμό τους. 

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη δίκη ως πολιτικά υποκινούμενη και η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τις κατηγορίες “φάρσα”. Η δίκη γίνεται στη Λέσβο, το νησί που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης.

Το κατηγορητήριο

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι οι 24 κατηγορούμενοι, ήταν συνδεδεμένοι με μια ομάδα έρευνας και διάσωσης και παρακολουθούσαν τα ραδιοφωνικά κανάλια της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Ακόμα χρησιμοποίησαν όχημα με πλαστές στρατιωτικές πινακίδες για να εισέλθουν σε απαγορευμένες περιοχές στη Λέσβο. Αν κριθούν ένοχοι θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης πέντε ετών.

Μερικοί παραμένουν επίσης υπό έρευνα για μια σειρά άλλων κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λαθρεμπορίας ανθρώπων, και εάν καταδικαστούν θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω ποινές έως και 25 ετών.

Ο Σον Μπίντερ, ένας Ιρλανδός ανθρωπιστής που δικάζεται, είπε στον ιρλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTÉ: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, ξέρω ότι δεν έκανα τίποτα λάθος και μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό. Με κατηγορούν για εγκλήματα που υποτίθεται ότι έχω διαπράξει ένα χρόνο πριν βρεθώ στο νησί», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 24 κατηγορουμένων, εκ των οποίων οι 17 είναι ξένοι υπήκοοι, είναι και η Σύρια πρόσφυγας Σάρα Μαρντίνι, αδερφή της Ολυμπιονίκης κολυμβήτριας Γιούσρα Μαρντίνι. Τα αδέρφια ήρθαν στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2015, αφού έσυραν το προσφυγικό σκάφος τους σε ασφαλές σημείο όταν ο κινητήρας χάλασε. Στην Μαρντίνι έχει απαγορευτεί να εισέλθει στην Ελλάδα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και αναγκάστηκε να παρακολουθήσει τη δίκη από τη Γερμανία, όπου της χορηγήθηκε άσυλο.

Τα θέμα απασχολεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως τo BBC.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ