Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Covid-19: Η κυβέρνηση χρίζει «εντατικολόγους» γιατρούς χωρίς εμπειρία για να μπαλώσει τις ελλείψεις ΜΕΘ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με επικοινωνιακούς όρους προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει τις δραματικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση. Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες ότι γιατροί χωρίς εμπειρία χρίζονται εντατικολόγοι και κάνουν βάρδιες σε ΜΕΘ, για να εξασφαλιστεί η λειτουργία τους, ενώ σε άλλα νοσοκομεία λείπουν γιατροί που έχουν κρίσιμες ειδικότητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας από την Πάτρα, όπου στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» γιατροί χωρίς καμία εμπειρία από ΜΕΘ χρίζονται εντατικολόγοι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας, Δημήτρης Ζιαζιάς δήλωσε στο Ionian Channel ότι παθολόγοι και χειρούργοι που δεν έχουν εμπειρία από ΜΕΘ, αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες στις μονάδες για να βγουν οι βάρδιες.

Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης παραιτήθηκε ο μοναδικός λοιμωξιολόγος και ένας παθολόγος και η κατάσταση χαρακτηρίζεται «τραγική». Το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε να γίνει ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και των βουλευτών της περιοχής για να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου.

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου έξι ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι χθες εκτός ΜΕΘ, καθώς η ΜΕΘ Covid είναι ασφυκτικά γεμάτη από ασθενείς σε βαριά κατάσταση. Ο Βόλος είναι περιοχή με μεγάλη διασπορά του ιού και πολλά κρούσματα αργούν να καταφθάσουν στο νοσοκομείο.

Ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι πλέον το πρόβλημα είναι η στελέχωση των νοσοκομείων και όχι οι πρόχειρες λύσεις. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ακόμα κι αν φτιαχτούν καινούριες ΜΕΘ, εάν δεν στελεχωθούν δεν θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. «Το να ανοίγουμε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και όχι πραγματικές ΜΕΘ, σωστά στελεχωμένες, το να μετατρέπεις ένα χειρουργείο σε ΜΕΘ είναι μια λύση ύστατης ανάγκης και δεν μπορείς να πετύχεις τα αποτελέσματα που θα πετύχαινες αν είχες μια σωστά στελεχωμένη, οργανωμένη και έμπειρη ΜΕΘ», τόνισε ο κύριος Βασιλακόπουλος.

Σε σκηνές διαμαρτυρόμενοι υγειονομικοί

Στα Χανιά, εν μέσω πανδημίας, 108 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και σε κέντρα υγείας έχουν τεθεί σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί και καταγγέλλουν τιμωρητική πολιτική εκ μέρους της κυβέρνησης. Διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός αυτό έστησαν σκηνές έξω από το νοσοκομείο των Χανίων και ύψωσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «όχι στην υποχρεωτικότητα, πάρτε πίσω τις αναστολές».

Στις Σέρρες, όπου έχουν τεθεί σε ανατολή 50 άτομα, 15 έχουν μακροχρόνιες άδειες και 30 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται τα κενά δεν έχουν καλυφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και αυξήθηκαν οι κλίνες Covid, δεν ενισχύθηκε το προσωπικό και μόλις ένας ιδιώτης γιατρός προσήλθε εθελοντικά για να βοηθήσει.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ