Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Χιλιάδες λαού στην πορεία για το Πολυτεχνείο, τίμησαν τη μνήμη της εξέγερσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φόρο τιμής στους αγωνιστές και τα θύματα του Πολυτεχνείου αποτίουν για τρίτη συνεχόμενη μέρα πλήθος πολιτών και συλλογικοτήτων.

Με την καθιερωμένη πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις. Πλήθος κόσμου δίνει βροντερό παρών. Πάνω από 5.500 αστυνομικούς έχει βγάλει στους δρόμους της Αθήνας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

24943335 scaled

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

24944546 scaled

Στην κεφαλή της μαζικής πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρίσκεται το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων & Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν από την Πλατεία Κλαυθμώνος.

Τη δική της ξεχωριστή νότα έδωσε στη φετινή πορεία και η «ανοιχτή ορχήστρα».

Στην αμερικάνικη πρεσβεία η κεφαλή της πορείας για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου έφτασε περίπου στις 18: 30. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ενώ ακολουθεί το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ. Σημειώνεται ότι μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

IMG 20211117 164544 scaled

Παρούσα στην πορεία για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου ήταν και η Μάγδα Φύσσα. Ο φωτογραφικός φακός του newsbeast.gr  αποθανάτισε τη μάνα σύμβολο μπροστά σε ένα πανό το οποιο έγραφε «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους Ναζί».

fyssa.m1

magda fyssa

Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, όπου βρέθηκε επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε και φέτος την εξέγερση του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή στον τόπο μας. Σήμερα, 48 χρόνια μετά, οι αγώνες αυτοί παραμένουν επίκαιροι, όταν μια συντηρητική , ακραία συντηρητική πολιτική, στοχεύει για άλλη μια φορά την νέα γενιά. Της στερεί δικαιώματα, της βάζει φραγμούς στη γνώση και στη μόρφωση, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τους στερεί και τα δημοκρατικά τους δικαιώματα σε ένα πλαίσιο αυταρχισμού. Οι αγώνες της νεολαίας όμως θα είναι και πάλι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ακόμη φορά στους αγώνες της νεολαίας εναποθέτουμε την ελπίδα. Σε μια εποχή θλίψης, σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι αγώνες της νεολαίας μπορούν να δείξουν ξανά το δρόμο».

Νωρίτερα ως είθισται τα μέλη της ΠΑΣΠ ξεκίνησαν με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου στα χέρια και πραγματοποίησαν ξεχωριστή πορεία.

Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Κλειστή είναι η Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, ενώ λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων.

24941409 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Από το πρωί οι χώροι του Πολυτεχνείου ήταν ανοιχτοί και έγιναν καταθέσεις στεφάνων, με ανθρώπους να αφήνουν λουλούδια στο χώρο πίσω από την ιστορική πύλη του ιδρύματος που έριξε το άρμα AMX-30 που είχαν στείλει οι χουντικές Αρχές μαζί με πολλά ακόμη και δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, για να καταστείλει την φοιτητική εξέγερση.

24941030 1 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ ΔΗΜΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

24941033 scaled

24942643 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

24941029 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

24942640 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ