Κυριακή 17 Απριλίου 2022

«Φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς – Πόσοι και σε ποιες περιοχές επιστρατεύονται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απρόθυμοι είναι οι ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν στις προσπάθειες ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει γονατίσει από την έξαρση της πανδημίας και η κυβέρνηση σπεύδει εκ των υστέρων να συντάξει «φύλλα πορείας» για να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία.

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχουν οι ιδιώτες γιατροί και το βράδυ το υπουργείο Υγείας θα συγκεντρώσει τα στοιχεία από τους ιατρικούς συλλόγους για όσους έχουν εκδηλώσει πρόθεση να ενταχθούν για δύο μήνες στο σύστημα υγείας, οι οποίοι όμως δεν είναι ούτε οι μισοί σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στα νοσοκομεία υπάρχει άμεση ανάγκη περίπου 100 παθολόγων και πνευμονολόγων και έχουν ανταποκριθεί περίπου 50. Ως εκ τούτου το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε «επιστράτευση» γιατρών, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα. Η τυπική διαδικασία ειδοποίησης των ιδιωτών γιατρών να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ αναφέρθηκε στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε».

Εντούτοις ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, έτσι όπως γίνεται, δεν θα βοηθήσει. «Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιονν σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση εννοούμε όλο το σύστημα- ιδιωτικός και δημόσιος τομέας- να γίνει ένα», τόνισε ο κύριος Καπραβέλος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ