Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πανδημία: Τα νέα μέτρα που έρχονται – Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους και την τηλεργασία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με την πανδημία να είναι εκτός ελέγχου και την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ένα νέο καθολικό lockdown, το ερώτημα όλων είναι τί μένει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Το γαλλικό μοντέλο που υιοθετεί ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε αρκετές πολιτικές αντιγράφει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, θεωρείται πολύ πιθανό να «υιοθετήσει» την πολιτική του, που συνίσταται στην υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου για όσους είναι πάνω από 65 χρόνων προκειμένου να εξασφαλίζουν το υγειονομικό πιστοποιητικό. Κάτι που επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, που δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι η Γαλλία έχει κάνει ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους με την τρίτη δόση του εμβολίου.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει να απορρίπτει προτάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με πολίτες, με το επιχείρημα ότιι οι μεγαλύτερης ηλικίας ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο να οδηγηθούν σε ΜΕΘ αν νοσήσουν. Η κυβερνητική άρνηση να συζητήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δημοσίων υπαλλήλων σχετίζεται και με το γεγονός ότι δεν θέλει να δυσαρεστήσει το πολιτικό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, όπως για παράδειγμα τους αστυνομικούς, κλάδος όπου τα ποσοστά ανεμβολίαστων παραμένουν πολύ υψηλά.

Στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει σήμερα στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της πίεσης στους αρνητές, με την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης εκτός από τη μετάβαση στην εργασία και στα σούπερ-μάρκετ. Μέτρα που παραπέμπουν στην αυστριακή πολιτική.

Προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για ένα νέο lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε στην Ολλανδία.

Επιστρέφει η τηλεργασία;

Ένα μέτρο που ίσως βγει από το συρτάρι ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας είναι η επιστροφή στην τηλεργασία, που δεν έχει κόστος στην αγορά, αλλά θα αποφορτίσει τις μαζικές μετακινήσεις των εργαζόμενων. Στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν αρκετά στελέχη που ακούνε θετικά τις σχετικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αλλά πέφτουν πάνω στην άρνηση του υπουργείου Εργασίας.

Βεβαίως δεν γίνεται καμία συζήτηση για ενίσχυση του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ούτε υπάρχει σκέψη για επανεξέταση της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, που επιμένει σε τάξεις των 28-30 παιδιών, που δεν κλείνουν παρά μόνο αν ασθενήσουν τα μισά!  Και με την προσφιλή κυβερνητική τακτική της μετάθεσης ευθυνών στους πολίτες, είναι πιθανό να ακούσουμε και πάλι ισχυρές συστάσεις για διπλή μάσκα στα Μέσα Μεταφοράς.

Μέσα στην εβδομάδα τα «φύλλα πορείας» σε ιδιώτες γιατρούς

Όσο για το δημόσιο σύστημα υγείας που έχει γονατίσει, η κυβέρνηση βλέπει ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν ενθουσιάστηκαν από την πρόσκληση για ένταξή τους στο ΕΣΥ και αναμένεται να βγουν «φυλλα πορείας»,  τουλάχιστον για τις κόκκινες περιοχές. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε στο ΟΡΕΝ ότι «είτε με την εθελοντική συμμετοχή, είτε με την επιστράτευση, τα κενά θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σήμερα, αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής συμμετοχής και στη συνέχεια θα πάμε με την επίταξη υπηρεσιών». Δήλωση που δείχνει την κυβερνητική πρόθεση να δώσει μία άτυπη παράταση στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν εθελοντικά στο ΕΣΥ.

Ερωτηθείς για τα μέτρα που εξετάζονται, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι αυτά αφορούν τους ανεμβολίαστους και θα συζητηθούν στη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Με τα ημίμετρα που προκρίνονται από την κυβέρνηση και τις δραματικές προειδοποιήσεις των γιατρών για τη δυνητική εξέλιξη της πανδημίας, εκείνο που φαίνεται σίγουρο είναι πως έρχονται μαύρα Χριστούγεννα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ