Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Σαφάρι ελέγχων από την ΕΛΑΣ για τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Χθες, Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 72.379 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 25.188 αφορούσαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 390 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Πρόκειται για 162 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη συμμόρφωση για συναφή αδικήματα. Συνολικά, επιβλήθηκαν 160 πρόστιμα των 300 ευρώ και 2 των 150 ευρώ, τα οποία κατανέμονται ως εξής:

35 στη Θεσσαλονίκη,
28 στη Θεσσαλία,
23 στη Δυτική Ελλάδα,
19 στην Ήπειρο,
15 στην Πελοπόννησο,
13 στο Βόρειο Αιγαίο,
11 στην Κεντρική Μακεδονία,
7 στη Στερεά Ελλάδα,
6 στη Δυτική Μακεδονία,
4 στην Κρήτη,
1 στα Ιόνια Νησιά.

Οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν από την αρχή των νέων μέτρων

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί συνολικά 74.297 παρόμοιες παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 71.042 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.255 των 150 ευρώ για μη συμμόρφωση στα νέα μέτρα για τον κορονοϊό.

Υπήρξαν επίσης 19 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, εκ των οποίων, 11 στο Βόρειο Αιγαίο, 5 στην Ήπειρο, 2 στην Κεντρική Μακεδονία και 1 στην Πελοπόννησο. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.188 ομοειδείς παραβάσεις.

Εξάλλου διαπιστώθηκαν άλλες 202 παραβάσεις κι έγιναν 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στην Αττική, έγινε σύλληψη προσωρινά υπευθύνου κι επιβλήθηκε 10.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο ατόμων στο κατάστημα, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παραβάσεις, που αφορούσαν 2 πελάτες. Επιβλήθηκε 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, επειδή εισήλθαν στο κατάστημα άτομα χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ενώ πρόστιμα βεβαιώθηκαν και στους πελάτες.

Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ έδειξαν ακόμη:

– 6 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

– 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων,

– 2 παραβάσεις για έλλειψη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε ΚΤΕΛ.

Στη Θεσσαλία, έγινε σύλληψη ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και του επιβλήθηκε και 5.000 ευρώ με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ενώ βεβαιώθηκαν και 3 παραβάσεις σε πελάτες,

– 5.000 ευρώ πρόστιμο βεβαιώθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα επιβλήθηκε το μέτρο της αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση κανόνων υγιεινής,

– 21 παραβάσεις κόστισαν το ποσό των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, σε ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

– μια παράβαση βεβαιώθηκε σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Πρόστιμα στη Βόρεια Ελλάδα

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ σε κατάστημα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με ταυτόχρονη επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παραβάσεις στους πελάτες.

Επίσης, 5.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, επειδή εξυπηρετούσαν πελάτες χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά ενώ πρόστιμα κλήθηκαν να πληρώσουν κι οι πελάτες. Βεβαιώθηκαν ακόμη, 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, βεβαιώθηκαν 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων και πρόστιμο 300 ευρώ σε πελάτη για άρνηση επίδειξης έγγραφου ταυτοπροσωπίας σε υπεύθυνο καταστήματος. Επίσης, 6 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας και 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, βεβαιώθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε άτομο, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα. Βεβαιώθηκαν 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Πρόστιμο επιβλήθηκε και για άλλη μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκε σε άτομο, για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα και 4 παραβάσεις αφορούσαν πρόστιμα των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Πρόστιμα και στην Κρήτη και τα νησιά

Στην Κρήτη, 5.000 ευρώ πρόστιμο κλήθηκε να πληρώσει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραμονή ατόμου στο εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παράβαση στον πελάτη.

Άλλες 10 παραβάσεις ήταν η αιτία για πρόστιμα των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων. Επίσης, υπήρξε μία παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων και 2 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη αναγραφή κανόνων λειτουργίας.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστήματος.

Στα Ιόνια Νησιά, 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων και μια από επιβάτη οχήματος.

Πρόστιμα και στην ηπειρωτική Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα, βεβαιώθηκαν πρόστιμα για 20 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 22.114 παραβάσεις για τέτοιου είδους ζητήματα κι έχουν συλληφθεί 2.661 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 441 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι των αστυνομικών της ΕΛΑΣ συνεχίζονται.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ