Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Covid-19: Ασφυξία στα νοσοκομεία – Ετοιμάζουν νέα μέτρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ασφυξία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων από την πανδημία, καθώς τα ποσοστά των ανεμβολίαστων παραμένουν υψηλά.

Στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο η εφημερία έκλεισε με 65 εισαγωγές, ενώ εξετάζονται άλλα δέκα ύποπτα κρούσματα. Η ΜΕΘ covid είναι πλήρης και έξι ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός της μονάδας. Στο Ιπποκράτειο νοσηλεύονται συνολικά 140 ασθενείς με κορονοϊού και στη διάρκεια της εφημερίας έγιναν αρκετές διακομιδές ασθενών στον Άγιο Παύλο, που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αναφοράς.

Στο μεταξύ το Ιπποκκράτειο κατέληξε άλλος ένας νέος άνθρωπος που προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Πρόκειται για έναν 44χρονο που δεν είχε εμβολιαστεί, δεν είχε υποκείμενα νοσήματα και υπέκυψε στις συνέπειες του κορονοϊού μετά από νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ανέρχεται στο 97%.

Ετοιμάζουν νέα μέτρα

Το περασμένο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 503 ασθενείς covid διασωληνωμένοι και όσο ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τους 600 τόσο εξαντλούνται οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας οι γιατροί εισηγούνται νέα αυστηρά μέτρα που συνοψίζονται στον περιορισμό ελευθεριών των ανεμβολίαστων και την αύξηση των τεστ που πρέπει να κάνουν για να κάνουν ακόμα και τις αναγκαίες αγορές.

«Είμαστε σε πόλεμο», είναι η επωδός των δηλώσεων που κάνουν οι γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας, οι οποίοι αναμένουν τις τελικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να ανακοινώσει σειρά μέτρων, που θα κλιμακωθούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας:

  1.  Lockdown για τους ανεμβολίαστους: Δεν θα μπαίνουν σε καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης.
  2. Rapid test: Θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν τρία την εβδομάδα, για να μπορούν να κινούνται στην αγορά, ακόμα και για να κάνουν τις απαραίτητες αγορές από τα σούπερ-μάρκετ. Αν η κατάσταση επιδεινωθεί υπάρχουν σκέψεις να τους απαγορευτεί ακόμα και η παρουσία στα σούπερ- μάρκετ και θα υποχρεωθούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους μόνο με ηλεκτρονικές αγορές.
  3. Ψυχαγωγία/ εστίαση: Μελετάται ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, μέχρι τα μεσάνυχτα.
  4. Ιδιώτες γιατροί: Λήγει το τελεσίγραφο για την ένταξή τους στο σύστημα υγείας και η κυβέρνηση ανάλογα με την ανταπόκριση των γιατρών είναι έτοιμη να τους στείλει ακόμα και «φύλλα πορείας».
  5. Αστυνομικοί έλεγχοι: Όλα τα μέτρα που ισχύουν και όσα επιβληθούν περαιτέρω θα επιτηρούνται αυστηρά από εκατοντάδες κλιμάκια της αστυνομίας, που έχουν εντολή να επιβάλουν πρόστιμα σε όσους παρανομούν.

Αθηνά Λινού: Προσοχή στα σχολεία

Πάντως η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προειδοποίησε ότι τα τιμωρητικά μέτρα δεν λειτουργούν και τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στο τι συμβαίνει στην σχολική κοινότητα, χώρος όπου – κατά την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως – όλα … βαίνουν καλώς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ