Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Νίκος Μαστοράκης: Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του Άγγελου Μενδρινού

Μιλά άριστα αγγλικά, ξέρει καλά την (παλιά) αμερικάνικη τηλεόραση, αλλά ο Νίκος Μαστοράκης αγνοεί ένα βασικό της κανόνα. Όλα χρειάζονται το σωστό timing.

Σε λάθος χρόνο βγήκε να περασπιστεί για πολλοστή φορά τον πρωθυπουργό. Θα περίμενε κανείς κάθε Νοέμβρη να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλογίζεται τα λάθη που του στέρησαν τη λαμπρή και καλά αμειβόμενη τηλεοπτική καριέρα, όχι μόνο ως παρουσιαστής, αλλά κυρίως παραγωγός των καναλιών της χούντας.

Από το 1973 που προβλήθηκε η «καταραμένη» για την ελληνική τηλεόραση και τη δημοσιογραφία, γενικότερα, εκπομπή, δεν βρέθηκε να ψελλίσει μια «συγγνώμη» για το λάθος του. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τάχωσε στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ που… τόλμησε να εκνευρίσει τον πρωθυπουργό!

1 3Οι υποστηρικτές του Μαστοράκη λένε ότι σύρθηκε σε αυτή τη συνέντευξη, ότι ουσιαστικά το έκανε για να σώσει τις παραγωγές του και την παρουσία του γενικότερα στα δύο κανάλια που εξέπεμπαν τότε στη χώρα. Μόνο που τους διαφεύγουν κάποιες βασικές λεπτομέρειες.

Όπως οι ύμνοι στην χούντα από το περιοδικό «Μοντέρνοι Ρυθμοί», μια πρωτοποριακή μουσική έκδοση που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1966.

3 1

Εκεί λοιπόν στο τεύχος της 10ης Μαΐου 1967, λίγες μέρες δηλαδή μετά τη χούντα δημοσιεύει σε ένα περιοδικό που η θεματολογία του εξαντλείτο στην εγχώρια και διεθνή ποπ μουσική ένα πολιτικό σχόλιο που ακόμα κι ο Σάββας Κωνσταντόπουλος ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου» θα… σκεφτόταν να υπογράψει.

4 1
Τώρα το πόσο η «εθνική κυβέρνησις«» φρόντισε τη νεολαία το έγραψε η ιστορία. Μην ζητάμε όμως να έχει μαντικές ικανότητες, αρκούσε να έχει λίγη υπομονή. Την εποχή εκείνη ο Μαστοράκης παρουσίαζε ραδιοφωνικές εκπομπές και προφανώς φοβήθηκε ότι θα τις χάσει.

Η «χρυσή εποχή» του ήταν με την καθιέρωση της τηλεόρασης. Με ορμητήριο την ΥΕΝΕΔ, το κανάλι των στρατιωτικών, έχτισε μια τηλεοπτική αυτοκρατορία με αιχμή του δόρατος την εκπομπή «Μπίνγκο». Το 1973 η εταιρεία του GTV παρουσίασε στον ισολογισμό της καθαρά κέρδη 2,5 εκ. δρχ, ποσό που θα ζήλευαν πολλές εταιρείες της λεγόμενης βαριάς βιομηχανίας. Ξεχωριστή ήταν η αμοιβή του. Για κάθε «μπίνγκο«» εισέπραττε 100.000 δρχ, που σημαίνει 400.000 δρχ τον μήνα. Ήταν μακράν ο καλύτερα αμειβόμενος παρουσιαστής!

Ρίχνοντας μια ματιά στο πρόγραμμα της εβδομάδας πριν το Πολυτεχνείο συναντάμε στην ΥΕΝΕΔ ένα πλήθος εκπομπών της εταιρείας παραγωγής που διατηρούσε:

Κυριακή: Μπίνγκο (20.00-21.00)

Δευτέρα: Ο καλύτερος θα νικήσει (19.55-20.30), κουίζ γνώσεων με παρουσιαστή τον Τέρενς Κουίκ.

Παρασκευή: Η μουσική γράφει ιστορία (19.05-19.35), μουσική εκπομπή με τον Γιώργο Παπαστεφάνου.

Έτσι είναι η ζωή (22.05-23.05), σήριαλ αυτοτελών επεισοδίων με τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Σάββατο: Πήτε την αλήθεια (19.10-19.35), τηλεπαιχνίδι με τον Ντάνο Λυγίζο και την Μπετυ Λιβανού.

Καθημερινά: (Δευτέρα έως Σάββατο) από τις 19.45 έως τις 20.00 είχε την ειδησεογραφική εκπομπή «Σήμερα».

Με όλες αυτές τις εκπομπές δεν είναι παράξενο που στήριξε τη χούντα του Παπαδόπουλου μέσα από την περιβόητη συνέντευξη. Ήταν η ανάγκη για την τηλεοπτική του επιβίωση.

Δείτε ένα απόσπασμα:

Στις μέρες μας κι αφού πέρασε σχεδόν από όλα τα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης αποφάσισε να αποσυρθεί από τα τηλεοπτικά δρώμενα. Η αμερικάνικη τηλεόραση της δεκαετίας του ’60 είχε εξελιχτεί και άλλοι πήραν τις… συνταγές της επιτυχίας. Έτσι το μόνο που του έμεινε είναι να σχολιάζει τα γεγονότα σε όσους τον ρωτούν.

Δικαίωμά του, αλλά κάθε Νοέμβρη ας παραμένει σιωπηλός. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει. Έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν πολλοί πρόθυμοι να τον ξεπεράσουν στην προπαγάνδα κι αποδείχτηκαν καλύτεροι για τα αφεντικά τους…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ