Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Ερχονται νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους εξετάζονται από την κυβέρνηση καθώς οι αριθμοί της πανδημίας τρομάζουν, ενώ οι εκτιμήσεις των γιατρών για την εξέλιξη της νόσου τις προσεχείς εβδομάδες είναι εφιαλτικές.

Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της την εκτίμηση για 9.000-11.000 κρούσματα και 120 νεκρούς την μέρα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, τα νοσοκομεία λειτουργούν εδώ και μέρες «στο κόκκινο» και έτσι είναι δύσκολο να επιμείνει στη λογική «βλέπουμε και κάνουμε».

Οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι δύο: η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται στα νοσοκομεία και τα περιοριστικά μέτρα στην αγορά.

Ως προς την αγορά, εξετάζεται:

  • η επιβολή αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από τα καταστήματα ψυχαγωγίας και εστίασης,
  • η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν για να έχουν μία στοιχειώδη ελευθερία κινήσεων και
  • ο περιορισμός λειτουργίας στην ψυχαγωγία μέχρι τα μεσάνυχτα.
  • Επίσης θα επιβληθεί περιορισμός του αριθμού των πελατών στα σούπερ μάρκετ, όπου θα αλλάξει το όριο πελατών ανά τετραγωνικό (ένα άτομο ανά 7 ή 9 τετραγωνικά μέτρα),
  • εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους χώρους,
  • ακόμα και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις νυχτερινές ώρες.
  • Αν η κατάσταση δεν εκτονωθεί ίσως αποφασιστεί η υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού rapid test για να μπορεί όποιος είναι ανεμβολίαστος να μπει σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία.
  • Μελετάται επίσης η επαναφορά της τηλεργασίας για ορισμένους κλάδους εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστική η πρόταση που έκανε για τους ανεμβολίαστους ο διευθυντής στη Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος: «Να περιοριστεί η κινητικότητα των ανεμβολίαστων, να μην μπορούν να μπουν πουθενά».

Ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της επίταξης ιδιωτών γιατρών. Το αν θα εκδοθούν και τα «φύλλα πορείας» εξαρτάται από την ανταπόκριση των γιατρών στην κυβερνητική πρόσκληση να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση φαίνεται πως είναι να δώσει σε ιδιώτες ένα τμήμα του συστήματος υγείας, το οποίο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης βαφτίζει «επικαιροποίηση του πλαισίου συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Οι κλινικάρχες δεν λένε όχι στην παροχή ελεύθερων κλινών ΜΕΘ, έναντι υψηλού αντιτίμου, αλλά το ερώτημα – στο οποίο δεν απαντά η κυβέρνηση – είναι γιατί δεν ενισχύθηκαν οι δημόσιες δομές ενώ ήταν αναμενόμενη η έξαρση της πανδημίας.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κοκκινίζει ο χάρτης της Ελλάδας – Τί δείχνουν οι αριθμοί

Ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, είναι χαρακτηριστικός ο χάρτης της χώρας που έχει κοκκινίσει. Άλλες πέντε περιοχές αναμένεται να ενταχθούν στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού: η Κοζάνη, η Καρδίτσα, η Χαλκιδική, τα Ιωάννινα και η Φθιώτιδα. Έτσι συνολικά το 44% της χώρας βρίσκεται πλέον στο κόκκινο.

Ενα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη οι εμβολιασμοί. Στην Ελλάδα (όπως φαίνεται στο γράφημα έχουν φτάσει στο 62% του πληθυσμού οι πλήρως εμβολιασμένοι και υπάρχει ακόμη ένα 3% που έχει κάνει μία δόση. Στο σύνολο της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 66% και 3,6% αντίστοιχα.

coronavirusvaccine scaled

Διαβάστε ακόμη:

Covid-19: Πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ – Σε λίστα αναμονής 100 ασθενείς!

Ελληνίδα «έφαγε πόρτα» σε τράπεζα γιατί εμβολιάστηκε στην Αυστραλία!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ