Αποδόμησε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο και δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο lockdown, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων» και πρόσθεσε ότι «αν ο κορονοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα».
Ο κύριος Βατόπουλος, που συμμετέχει και στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, τόνισε ότι δεν περίμενε τόσο εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, επισήμανε ότι «οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη» και χαρακτήρισε «εξουθενωμένο» το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Πλέον χρειάζεται πανστρατιά, να κινητοποιηθούμε όλοι, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το οποίο δεν έχουμε ξεμπερδέψει», είπε ο κύριος Βατόπουλος, προσθέτοντας ότι η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, όπου έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα. Δήλωση που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία, αφού δεν παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, «το ποσοστό των παιδιών που νοσούν στο γενικό πληθυσμό μειώθηκε στο 25% από το 29%».
Το κυβερνητικό αφήγημα, που διατυπώθηκε κυρίως από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, για την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία με επιτάξεις γιατρών, αποδόμησε από την πλευρά του ο διευθυντής του Πνευμονολογικού στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Αδαμάντιος Χλωρός.
Ο κύριος Χλωρός μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ, είπε ότι τα μέτρα λαμβάνονται «με μεγάλη καθυστέρηση, όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη ιδιωτών γιατρών) και να γίνει, δεν μου λέει κάτι αυτό». Και εξήγησε ότι όταν επιστρατεύεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετός καιρός προσαρμογής, ένας με τρεις μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. «Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό», πρόσθεσε.