Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από τον ξυλοδαρμό, κατέθεσε ο ιατροδικαστής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από έμφραγμα εξαιτίας των κακώσεων που υπέστη κατά τον ξυλοδαρμό του από τον κοσμηματοπώλη και τον φίλο του αλλά και κατά την βίαια σύλληψη του από τους αστυνομικούς, πέθανε ο ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος.

«Ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο» είπε σήμερα στην κατάθεση του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο ιατροδικαστής, Νίκος Καλογριάς, ο οποίος ήταν εκ των ιατροδικαστών που διενήργησαν τη νεκροψία νεκροτομή στη σορό του 33χρονου.

Η κατάθεση προκαλεί τριγμούς στην υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων σύμφωνα με την οποία ο Ζακ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε σχέση εξάρτησης από το αλκοόλ.

«Έχω ξαναδεί με έναν ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήγει, δεν είναι όμως συχνό. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Καλόγρηας σημειώνοντας πως ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο.

«Είχε βαθιές εκδορές τραύματα στα χέρια στο κεφάλι. Εκδορές και τραύματα που με οποίο μηχανισμό και αν αυτά έγιναν, είναι τραύματα που μερικά από αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να βγει αίμα. Η ιατροδικαστική διερεύνηση έχει σαν στόχο να συνδυάσει τα αντικειμενικά ευρήματα με την αιτία θανάτου» ανέφερε στην κατάθεσή του ο μάρτυρας για να δεχθεί στη συνέχεια ερωτήσεις από την έδρα.

Εισαγγελέας: Αν κάποιος πάσχει από καρδιακά νοσήματα θα φαίνεται από την έκθεση;

Ιατροδικαστής: Βεβαίως.

Εισαγγελέας: Η λιπώδης εμφάνιση του ήπατος μπορεί να έχει σχέση με την ρήξη μυοκαρδίου;

Ιατροδικαστής: Όχι. Στα 22 χρόνια ποτέ δεν έχουμε θεωρήσει ότι η λιπώδης διήθηση είναι αιτία θανάτου.

«Είχε τρόμο στη φωνή του»

Με την έναρξη της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη κατέθεσε εκπαιδευτικός φίλη του Ζακ Κωστόπουλου, με την οποία το θύμα συνομιλούσε τηλεφωνικά λίγη ώρα πριν δεχθεί την επίθεση στην οδό Γλαδστωνος.

Όπως ανέφερε η μάρτυρας η ίδια είχε αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον 33χρονο καθώς τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει το σκύλο του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Ζακ μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε “σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι, γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: “Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι” και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπίρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του».

Ακόμη η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος όση ώρα μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο ήταν τρομαγμένος. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της η εκπαιδευτικός δέχθηκε «βροχή ερωτήσεων» από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την κατάσταση της υγείας του θύματος με τη μάρτυρα να απαντά: «Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, είμαι κάθετη σε αυτό» είπε μεταξύ άλλων.

Έντονη αντιπαράθεση ιατροδικαστή με την υπεράσπιση

Ενώ στο ακροατήριο συνέχιζε την κατάθεσή του ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς, συνήγορος της υπεράσπισης των κατηγορουμένων που του έθετε ερωτήσεις του είπε πως με την ιατροδικαστική έκθεσή του οι έξι κατηγορούμενοι δικάζονται σήμερα και κάθονται στο εδώλιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

«Αν είναι δυνατόν, δεν το έχω ξανακούσει αυτό στα χρόνια που εργάζομαι. Βαρύτατη προσβολή σε έναν ιατροδικαστική που έρχεται εδώ να περιγράψει τι βρήκε. Μα είναι δυνατόν να μου λέτε ότι εγώ τους κατέστησα κατηγορούμενους, ο ιατροδικαστής; Να ανακαλέσετε άμεσα… Τι είναι αυτά τα πράγματα» ανέφερε ο κ. Καλογριάς στο ακροατήριο.

«Ως ιατροδικαστής νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της ιατροδικαστικής. Εμείς κάνουμε ο καθένα 1000 νεκροτομές και κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πρέπει να απολογηθώ…» είπε ακόμη. Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο κ. Καλογριάς ανέφερε ότι δεν μπορεί να κρίνει ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδοτηση του μηχανισμού στρες που υπέστην όπως είπε, ο Ζακ. Κωστόπουλος.

Ιατροδικαστής: Δεν μπορούμε να ποσοστοποιήσουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στο αποτέλεσμα.

Συνήγορος υπεράσπισης: Υπάρχουν έξι άνθρωποι που δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς.

Ιατροδικαστής: Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Να ανακαλέσετε αυτό που είπατε. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όπως κάνουμε κάθε μέρα σε όλες τις περιπτώσεις. Είναι δυνατόν να είναι κατηγορούμενοι από εμένα; Ποτέ δεν έχω ξανακούσει στα είκοσι δύο χρόνια ότι ο ιατροδικαστής που κάνει τη δουλειά του δημιουργεί κατηγορουμένους. Δημιουργείτε εντυπώσεις και σε αυτούς τους ανθρώπους. Με προσβάλλατε. Έχω δικαίωμα … Και έχω και θυμό. Είναι δυνατόν να λέτε ότι ο ιατροδικαστής τους κατέστησε κατηγορουμένους;

Πολιτική Αγωγή: Οι πράξεις τους τους κατέστησαν κατηγορουμένους.

Το δικαστήριο διέκοψε μετά από σχετικό αίτημα και του κ. Καλογριά για να πέσουν οι τόνοι.

Στις 26 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη

Στις 26 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί ενώπιον του ΜΟΔ η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου που διεκόπη σήμερα μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά.

Ο μάρτυρας επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο πως «η σωρεία κακώσεων από πολλαπλούς μηχανισμούς πρόκλησης είχε συνέπεια την ισχαιμία» εξεταζόμενος από την υπεράσπιση.

Δεκάδες ήταν οι ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων, οι οποίοι εμφανίζονται με κοινή γραμμή που αμφισβητεί τον θάνατο ως συνέπεια μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε από τα άγρια πολλαπλά χτυπήματα που δέχθηκε ο 33χρονος. Οι συνήγοροι με τις ερωτήσεις τους αναζητούν άλλα παθολογικά αίτια για την συγκλονιστική κατάληξη του Κωστόπουλου.

Έτσι, κατά την εξέταση του ιατροδικαστή αναφέρθηκαν με τις ερωτήσεις τους και στα φάρμακα που έπαιρνε το θύμα, ώστε να εξακριβώσουν αν κάποιο σκεύασμα έχει παρενέργειες στην καρδιά και επομένως σε αυτόν τον παράγοντα να οφείλεται το ισχαιμικό επεισόδιο του 33χρονου και όχι στο οργανικό στρες από τα χτυπήματα.

Ο μάρτυρας όταν άκουσε από την υπεράσπιση να γίνεται αυτός ο συσχετισμός του φαρμάκου με τον θάνατο, απάντησε: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση». Ο ιατροδικαστής τόνισε πολλές φορές ότι δεν διαπιστώθηκε κανένα πρόβλημα υγείας που να δημιουργεί αιτιώδη συσχετισμό με τον θάνατο και ότι στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία ελέγχθηκαν όλα τα πιθανά σενάρια. «Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανέναν άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία που να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβεβαιώνεται μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα, αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου» ανέφερε ο κ. Καλογριάς.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «δεν μπορούμε να κρίνουμε ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδότηση του μηχανισμού στρες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι, τότε είναι πιο πιθανή η πυροδότηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος».

Ο κ. Καλογριάς αρνήθηκε να εκφέρει άποψη όταν κλήθηκε να δει οπτικοακουστικό υλικό ώστε να εξειδικευθούν τα χτυπήματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος: «Δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στον θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος». Επεσήμανε παράλληλα, πως «δεν θα πω εγώ ποιος προκάλεσε το τραύμα. Αυτό θα το κρίνει η ακροαματική διαδικασία».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου κατά την έξοδο της από το δικαστήριο μετά την ολοκλήρωση της σημερινής δικασίμου δήλωσε: «Η υπεράσπιση ισχυρίζεται πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος και πως αν παίρνετε παυσίπονο, μπορεί να πεθάνετε».

Η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των αστυνομικών, Εβίτα Βαρελά, ανέφερε σε δηλώσεις της πως ο μάρτυρας «δεν μπόρεσε να συσχετίσει τα τραύματα με καμία από τις δράσεις των κατηγορουμένων».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Αγωγής ‘Αννυ Παπαρούσου και Κλειώ Παπαπαντολέων, τόνισαν ότι επί πέντε ώρες ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι «άλλο στοιχείο για την θανάτωση του Ζακ πλην των χτυπημάτων δεν υπάρχει».

Τσανακλίδου, Δούκα, Παπαγεωργίου και Αρσένης σήμερα στη δίκη

Η Τάνια Τσανακλίδου, η Μάρω Δούκα, η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Κρίτωνας Αρσένης έδωσαν το «παρών» στη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

zakdiki

«Είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να αντέξεις» τόνισαν στη μητέρα του Ζακ και φωτογραφήθηκαν μαζί της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ