Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Ζητούνται εξηγήσεις για τον θάνατο του Ελληνα στο γερμανικό αστυνομικό τμήμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανάστατη είναι η ελληνική κοινότητα στο Βούπερταλ της Γερμανίας καθώς δεν μπορεί να πιστέψει το χαμό του 24χρονου Έλληνα μετανάστη Γιώργου Ζαντιώτη στη Γερμανία.

Ο 24χρονος άφησε την τελευταία του πνοή κατά την διάρκεια κράτησης του από αστυνομικούς. Νωρίτερα είχε συλληφθεί με βίαιο τρόπο.

Για τον θάνατο του Γιώργου Ζαντιώτη υπάρχουν αντιδράσεις πολιτών στα social media αλλά και ανακοινώσεις από κόμματα και οργανώσεις. Σχετική ανακοίνωση έβγαλε το ΚΚΕ και η Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (NRW).

Τη βιαιότητα των αστυνομικών αποδεικνύει βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η αδερφή του νεκρού, οποία βρισκόταν μαζί του την ώρα της σύλληψης και δημιουργούνται ερωτήματα αν αυτή η βία συνδέεται με τον θάνατό του.

Στο βίντεο ακούγεται η αδελφή του να φωνάζει να μην το χτυπήσουν, γιατί είναι χειρουργημένος, αλλά οι αστυνομικοί δεν σταμάτησαν.

Η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι από τη νεκροψία-νεκροτομή δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η καταστολή του από την Αστυνομία συνδεόταν με τον θάνατό του.

Στο άκουσμα του θανάτου του 24χρονου, ξέσπασε σε λυγμούς η εργοδότρια του.

Ο άτυχος νέος είχε χειρουργηθεί πρόσφατα.

«Ο Γιώργος ήταν το καλύτερο παιδί. Ηταν με το χαμόγελο και όλοι οι πελάτες τον αγαπούσαν. Τον αγαπούσαμε και εμείς, ο άντρας μου τον είχε σαν παιδί του. Έξι χρόνια δούλευε σε εμάς μαζί με τη μαμά του και τον ξέρω από εννέα ετών» τονίζει η κ. Χριστίνα με δάκρυα στα μάτια.

«Δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα. Ήταν από τα καλύτερα παιδιά που έχω γνωρίσει. Ο καλύτερος εργάτης στο μαγαζί μου. Για μένα ο Γιώργος δεν έφταιγε σε κάτι» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (NRW)

«Με αφορμή τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα Γιώργου Ζαντιώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ, η οργάνωση του Σύριζα Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας καταδικάζει κατηγορηματικά τον τρόπο που η αστυνομία και η εισαγγελία του Βούπερταλ χειρίστηκε το τραγικό αυτό γεγονός. Ο θάνατος του νεαρού συμπατριώτη μέσα στο αστυνομικό τμήμα ανεξάρτητα των αιτιών έπρεπε να ανακοινωθεί άμεσα από τους υπεύθυνους της αστυνομικής και εισαγγελικής αρχής.

Η ανακοίνωση των υπεύθυνων αρχών ύστερα από την κατακραυγή του συμβάντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μετά από μια εβδομάδα γεννά πολλά ερωτηματικά στα οποία πρέπει να απαντήσουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές. Γιατί χρειάστηκε να χρησιμοποιηθεί τόση βία όταν σύμφωνα με το βίντεο ντοκουμέντο η γυναίκα που συνόδευε τον νεαρό τους δηλώνει πως είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση; Από πότε οι συμπολίτες μας που μπορεί να είναι εθισμένοι σε κάποιες ναρκωτικές ουσίες θεωρούνται άτομα δεύτερης κατηγορίας; Πόση ώρα χρειάζεται να έχουν ξαπλωμένο έναν άνθρωπο στο δρόμο για να θεωρηθεί ότι τον συνέλαβαν;

Οι ιατρικές πράξεις στις οποίες προέβη ο γιατρός γιατί δεν έγιναν σε νοσοκομείο εφόσον και η κατάστασή του ήταν τέτοια; Θα πέθαινε ο νεαρός αν δεν είχε προσαχθεί με αυτόν τον βίαιο τρόπο στην αστυνομία;

Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να διαλευκανθούν και να απαντηθούν άμεσα από τις υπεύθυνες αρχές. Αλλιώς το αυγό του φιδιού από την αστυνομία του Έσσεν μεταφέρεται στο Βούπερταλ.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ