Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Η συγκλονιστική εικόνα της κατάρρευσης των νοσοκομείων – Δεν αντέχει το ΕΣΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, δραματικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού, μονάδες που είναι έτοιμες και δεν λειτουργούν γιατί δεν έχουν στελεχωθεί είναι η καθημερινότητα στο Εθνιοκό Σύστημα Υγείας, δύο χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες στην.. αξιωματική αντιπολίτευση για την πλήρη κατάρρευση των νοσοκομείων.

Πολλοί είναι πλέον οι γιατροί που κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή δεν έχει ενισχύσει τα νοσοκομεία, ενώ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού τόνισε ότι αν λαμβάνονταν μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα είχαμε 3.000 θανάτους λιγότερους από κορονοϊό.

«Παπανικολάου» – Θεσσαλονίκη

Στην εφημερία του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, διασωληνώθηκαν χθες τέσσερις ασθενείς εκτός  ΜΕΘ- οι δύο σε χειρουργικές αίθουσες και άλλοι δύο στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η εφημερία άρχισε με τις 30 κλίνες ΜΕΘ να είναι πλήρεις, ενώ έγιναν 22 εισαγωγές περιστατικών Covid.

«Ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020», είπε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί. Ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα και συνεχιστεί η τεράστια διασπορά του κορωνοϊού, τότε όπως χαρακτηριστικά είπε «κινδυνεύουμε να γίνουμε Ρουμανία και θα νοσηλεύουμε ασθενείς στο πάρκινγκ καθώς δεν θα υπάρχει κρεβάτι στα νοσοκομεία». Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο πρόσθεσε ότι κατά την τελευταία εφημερία πήγαν στο νοσοκομείο 105 ασθενείς με κορωνοϊό και μπόρεσαν να κάνουν εισαγωγή για νοσηλεία μόνο σε 44 ασθενείς. Οι υπόλοιποι όπως είπε ο Νίκος Καπραβέλος έφυγαν από το νοσοκομείο και θα πάνε μόνοι τους σε εφημερία άλλου νοσοκομείου

Το σκανδαλώδες είναι ότι το νοσοκομείο διαθέτει μία υπερσύγχρονη κινητή ΜΕΘ, δωρεά της «Επιτροπής Ελλάδα 1821», η οποία όμως δεν λειτουργεί διότι δεν έχει στελεχωθεί με προσωπικό. Το πρόβλημα στο Παπανικολάου έχει οξυνθεί από το ότι από τους 70 ανεμβολίαστους νοσηλευτές που έχουν τεθεί σε αναστολή, έχουν αντικατασταθεί μόνον οι 7.

«Ιπποκράτειο»

Οι 15 ΜΕΘ είναι γεμάτες και χρειάστηκε να διασωληνωθούν 4 ασθενείς εκτός εντατικής.

Οι γιατροί του Ιπποκρατείου είχαν προειδοποιήσει από τις 3 Νοεμβρίου, ότι με τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό «ο περσινός Νοέμβριος μοιάζει με περίπατο στην εξοχή, μπροστά σε αυτό που έρχεται». Στην επιστολή που απηύθηναν στη διοίκηση του νοσοκομείου οι γιατροί ανέφεραν ότι η κατάσταση που επικρατεί «μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε φαινόμενα που βλέπουμε και σήμερα να αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης ποινικών ευθυνών (αυξημένη θνητότητα ασθενών σε συγκεκριμένες μονάδες υγείας, “ατυχήματα” από πράξεις ασθενών που στο πλαίσιο της θόλωσης τους βλάπτουν τους συν-νοσηλευόμενους τους κ.ο.κ.)».

Θεσσαλονίκη

Πλήρεις είναι και οι 15 κλίνες ΜΕΘ στο «ΑΧΕΠΑ», με συνέπεια να έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ τρεις ασθενείς.

Στο «Παπαγεωργίου» σε κλίνες ΜΕΘ νοσηλεύονται 25 ασθενείς covid και πέντε έχουν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ.

Νοσοκομείο Βόλου

Στο Βόλο, μία περιοχή που επιβαρύνεται σοβαρά από την πανδημία, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Νίκος Χαφτούρας, τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο είναι τέτοιες που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας και επισήμανε τις ελλείψεις οξυγόνου. «Περνάμε μαύρες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι  οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Βόλου δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές τις τεράστιες ανάγκες οξυγόνου και να ακολουθήσουν τις μεγαλύτερες δεξαμενές οξυγόνου», δήλωσε στο Mega ο κύριος Χαφτούρας.

Ματίνα Παγώνη: Η πραγματικότητα είναι τα ράντζα

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο OPEN επανήλθε στο θέμα που προκάλεσαν οι δηλώσεις της για «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», λέγοντας ότι «η εφημερία ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Γέμισε ράντζα non covid το νοσοκομείο. Δεν ξέραμε πού να βάλουμε τους αρρώστους, φτάσαμε 3 η ώρα τη νύχτα να διερωτώμαστε αν θα μεταγγίσουμε στο ράντζο, αν θα βάλουμε οξυγόνο στο ράντζο και πώς θα τα βάλουμε. Αυτή ήταν η κατάσταση στην εφημερία, με τους συνεργάτες μου. Μιλάς μόνο όταν ξέρεις τα περιστατικά, όταν είσαι εκεί, γνωρίζεις τι γίνεται. Τότε βγάζεις ανακοινώσεις».

Η δήλωση αυτή ήταν η απάντηση στην προσπάθεια της διοίκησης του νοσοκομείου να διαψεύσει τις καταγγελίες της κυρίας Παγώνη για τις δραματικές ελλείψεις κλινών, που υποχρέωσαν τους γιατρούς να πάρουν ράντζα από το «Σωτηρία» για να καλύψουν τις ανάγκες.

«Το σύνολο των εισαγωγών στην κλινική που εμείς διαχειριζόμαστε, οι παθολογικές, τα covid-19, την προηγούμενη φορά ήταν 52, τώρα ήταν 71. Είναι το ίδιο;», είπε η κυρία Παγώνη, προσθέτοντας: «Εγώ όταν τοποθετούμαι λέω τα πράγματα με το όνομά τους, είτε είναι αρεστό είτε δεν είναι. Η κατάσταση στην εφημερία ήταν πραγματικά τραγική, οι συνεργάτες μου γιατροί και νοσηλευτές έδωσαν μάχες. Αυτή είναι η πραγματικότητα, την έβλεπε και ο κόσμος που ήταν εκεί και αντιμετώπιζε αυτή την ιστορία. Δυστυχώς, το τι λέει ο καθένας που δεν είναι εκεί εμένα δεν με αφορά».

Αθηνά Λινού: Αν παίρναμε μέτρα στα Μέσα Μεταφοράς θα είχαμε 3.000 θανάτους λιγότερους

Με την πανδημία να είναι εκτός ελέγχου και την κυβέρνηση να μην θέλει να δει την πραγματικότητα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM ότι αν λαμβάνονταν μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η διασπορά θα ήταν μικρότερη.

«Αν πάρουμε μέτρα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα γλυτώναμε 3.000 θανάτους με τη μείωση της μετάδοσης. Εκεί γίνεται η μεγαλύτερη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ