Ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας κυρίαρχη ήταν η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Μάλιστα κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε «δέσει τα χέρια των αστυνομικών». Ομως η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί κατακόρυφα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Παρά το γεγονός ότι είμαστε δεύτεροι σε αριθμό αστυνομικών ανά 100 κατοίκους πριν τις εκλογές του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και παρά τις προσλήψεις νέων ειδικών φρουρών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση εγκληματικότητας κατά 10%-15% το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 4μηνο του 2020.
Το βασικό συμπέρασμα από την εγκληματικότητα των τελευταίων μηνών, μετά και τα lockdown, δείχνει τη χρήση δυσανάλογης και υπερβολικής βίας που συνοδεύει τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως αποτυπώνεται μέσα από τον συνεχώς αυξανόμενο δείκτη ληστειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., προκύπτουν σαφώς σταδιακή μετατόπιση των ληστειών σε πιο καθημερινούς στόχους και αύξηση των περιστατικών σε ευάλωτους και αφύλακτους στόχους (σπίτια, πρατήρια καυσίμων, περίπτερα, ταξί ή ακόμα και στον δρόμο, για μικροποσά).
Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά στοιχεία, η εγκληματικότητα εμφανίζεται να έχει αυξηθεί κατά 10%-15% κατά μέσο όρο το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 4μηνο του 2020.
Ειδικότερα:
· Οι ληστείες παρουσιάζουν αύξηση 8%-10%
· Οι κλοπές – διαρρήξεις έχουν αύξηση 15%-20%
· Οι κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν κατά 10%-12%
· Οι ληστρικές επιδρομές στα σπίτια αυξήθηκαν 15%-17%
· Οι απάτες μέσω διαδικτύου έχουν αύξηση 47%-57%
· Οι ληστείες στους δρόμους της Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 5%-7%
· Οι ανθρωποκτονίες έχουν αύξηση περίπου 5%
· Οι βιασμοί αυξήθηκαν κατά περίπου 5%
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβάλουν τους «βολικούς» δείκτες που αφορούν μόνο επιμέρους περιοχές ή παράνομες δραστηριότητες. Ομως η συνολική εικόνα, και παρά τις διαβεβαιώσεις του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη όσο και του νυν Τάκης Θεοδωρικάκου περί «νόμου και τάξης», είναι απογοητευτική, με κορυφαίο παράδειγμα των τελευταίων ημερών την ληστεία μετά φόνου του άτυχου 44χρονου υπαλλήλου ψιλικατζίδικου.