Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Χιλιάδες θύματα τηλεφωνικής απάτης από την Αλβανία, μέσω του βρετανικού αριθμού +44

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνω από 1.000 Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και Έλληνες έχουν πέσει θύματα τηλεφωνικής απάτης από ξενόφερτους αριθμούς. Καθημερινά φαίνεται πως λαμβάνουν κλήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά αυτές προέρχονται από τη γειτονική Αλβανία για δήθεν επενδύσεις σε bitcoin ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα.

Εχει διαταχθεί έρευνα σε 13 τηλεφωνικά κέντρα, αφού το +44 αντί για Λονδίνο έχει έδρα τα… Τίρανα. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η έρευνα διατάχθηκε μετά από αίτημα των γερμανικών αρχών, λόγω της καταγγελίας γυναίκας, η οποία δέχθηκε τηλεφώνημα από τηλεφωνικό κέντρο στα Τίρανα και της απέσπασαν 9.700 ευρώ, με την υπόσχεση επενδύσεων σε Bitcoin.

Από τα στοιχεία που έφτασαν στις αλβανικές διωκτικές αρχές, προκύπτει ότι η Γερμανίδα υπήκοος Τζάνετ Σάφερ, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο του 2021, είχε μεταφέρει το συνολικό ποσό των 9.700 ευρώ σε λογαριασμό εταιρείας, που υπέδειξε αλβανικό τηλεφωνικό κέντρο. Το ποσό αυτό δεν επιστράφηκε ποτέ, ούτε βέβαια επενδύθηκε σε κρυπτονομίσματα, όπως της είχαν πει οι απατεώνες. Τα χρήματα στη συνέχεια, αποσύρθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού στη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, αρχικά ήταν η Γερμανία και η Ολλανδία, που εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτή την πρακτική. Τώρα όμως, υπάρχουν στοιχεία ότι τα αλβανικά τηλεφωνικά κέντρα, που κάνουν λόγο για επενδύσεις με υψηλό τόκο ή κρυπτονομίσματα, έχουν ακολουθήσει πολίτες και άλλων χωρών όπως είναι η Ιταλία, η Αγγλία, ο Καναδάς, η Ελλάδα κ.ά..

Αλβανοί και Ουκρανοί απατεώνες

Πίσω από την καλοκουρδισμένη απάτη εικάζεται ότι βρίσκονται Αλβανοί και Ουκρανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με την εταιρεία Milton Group, η οποία έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν να εξαπατά μέσω διαφόρων επενδυτικών προϊόντων, Σουηδούς πολίτες.

Το ύψος της απάτης τότε αναφέρθηκε σε 70 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε τοποθετήσεις ιδιωτών σε κρυπτονομίσματα, μετοχικούς τίτλους με αμφιλεγόμενη υπόσταση κ.λπ..

Μάλιστα η εταιρεία των Ουκρανών επιχειρηματιών είχε χαρακτηριστεί ως το «Εργοστάσιο της Απάτης (Fraud Factory)», ενώ οι ίδιοι εμφανίζονται να διάγουν μεγάλη ζωή, με πολυτελή σπορ αυτοκίνητα και πολύ ακριβά γούστα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ