Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Πλαστά έγγραφα σε μετανάστες πωλούσε κύκλωμα αλλοδαπών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κουβάρι ενός κυκλώματος διακίνησης μεταναστών ξετύλιξε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συλλαμβάνοντας τρεις αλλοδαπούς, που φέρονται να είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση κατασκευής πλαστών ή αξιοποίησης γνήσιων, κλεμμένων, ταξιδιωτικών εγγράφων.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, διευκόλυνση εισόδου-εξόδου από τη χώρα, πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Πρόκειται για τρία άτομα, που φέρονται ότι δρούσαν στις περιοχές της Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, ηλικίας, 41, 42 και 33 ετών.

Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές, υπήρχαν πληροφορίες, για τη δράση κυκλώματος στην παράνομη διακίνηση μεταναστών με την “αεροπορική” μέθοδο. Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε και πλαστά και γνήσια κλεμμένα έγγραφα τρίτων προσώπων. Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν τρία άτομα για πλαστογραφίες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.ά.

Η τριάδα φέρεται ότι προωθούσε παράνομα μετανάστες σε άλλη χώρα κι αναλόγως το τίμημα ήταν 4.500 έως 6.000 ευρώ. Τα μέλη του κυκλώματος, αφού εξασφάλιζαν την καταβολή των χρημάτων μέσω του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων (HAWALA), λάμβαναν φωτογραφίες του, υπό προώθηση αλλοδαπού και ακολούθως αναζητούσαν ταξιδιωτικό έγγραφο, του οποίου ο νόμιμος κάτοχος έμοιαζε (μέθοδος του σωσία).

Όπου δεν ήταν αυτό δυνατό, το κύκλωμα κατάρτιζε «κατά παραγγελία» πλαστό έγγραφο για τον ενδιαφερόμενο, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία του. Τέλος, παρέδιδαν στους αλλοδαπούς τα αντίστοιχα αεροπορικά εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης, όλα με τα πραγματικά στοιχεία του νομίμου κατόχου του διαβατηρίου με το οποίο τους είχαν εφοδιάσει.

Ειδικότερα, εφοδίαζαν κατά περίπτωση τους μετανάστες με δύο ειδών διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα, που έφεραν ίδια φωτογραφία αλλά διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν σε ανταποκρίσεις αεροδρομίων, με σκοπό να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό της διαδρομής του αλλοδαπού μέχρι τη χώρα τελικού προορισμού. Επίσης, επιμελούνταν τη εξωτερική εμφάνιση των ταξιδιωτών, καθοδηγώντας τους να μιλούν αγγλικά κατά την παραμονή τους στο αεροδρόμιο για να μην προκαλούν υποψίες.

Για την πλήρη αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος, διερευνώνται 6 υποθέσεις όπου φέρεται πως διοργάνωσαν την παράνομη προώθηση συνολικά 12 μεταναστών.

Κατά την έρευνα, που έγινε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

14 δελτία ταυτότητας Ελλάδας,
17 δελτία ταυτότητα ευρωπαϊκών χωρών,
9 διαβατήρια ευρωπαϊκών χωρών,
2 άδειες διαμονής ευρωπαϊκών χωρών,
πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων και αεροπορικών καρτών επιβίβασης
4 κινητά τηλέφωνα

Τα κλεμμένα διαβατήρια είναι τρίτων προσώπων κι έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα ή απολεσθέντα. Οι τρεις αλλοδαποί μετά τη σύλληψή τους και τον σχηματισμό δικογραφίας οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ