Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Άστεγοι: Η Ευρώπη προσπαθεί να τους μειώσει – η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ανέμελο τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λύσει και τα προβλήματα των αστέγων. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θέσει ως στόχο την εξάλειψη των αστέγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως το 2030, το πρόβλημα στην Ελλάδα διαρκώς διογκώνεται, δίχως να φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Αναμένεται, δε, λόγω των νέων κυβερνητικών μέτρων, που αφήνουν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτη ακόμη και την πρώτη κατοικία, το πρόβλημα να υπερδιογκωθεί με χιλιάδες οικογένειες να βρεθούν χωρίς στέγη, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 24 Νοεμβρίου 2020, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν τα κράτη μέλη να εξαλείψουν το πρόβλημα των αστέγων ως το 2030, μ΄ένα πλαίσιο στρατηγικών και να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν πόρους για τα φτωχά ή ακόμη και τα μεσαία στρώματα, που βρέθηκαν στο περιθώριο. Αξίζει να σημειωθεί πως τη δεκαετία 2011-20 υπήρξε αύξηση περίπου 70% των αστέγων στην Ευρώπη.

Η αγορά ακινήτων αλλάζει στην Ελλάδα 

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ξένα funds ενδιαφέρονται για να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές, τα σπίτια των Ελλήνων, δείχνοντας ενδιαφέρον για μητροπολιτικές αλλά κι επαρχιακές περιοχές, με τουριστικό, ενεργειακό ή κι αγροτικό, επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών φορέων, καθώς δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες για όλες τις χώρες, οι άστεγοι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε περίπου 700.000.

Εκτιμήσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα, πως περίπου 20.000 – 50.000  είναι Έλληνες και ξένοι στην Ελλάδα, που ζουν χωρίς σπίτι, χώρια τις οικογένειες, που κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τις κατοικίες τους, λόγω των κόκκινων δανείων. Άλλοι μάλιστα θεωρούν ότι ο αριθμός αυτός έχει ήδη αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ2Οι άστεγοι λόγω των καταστροφών

Αυτή η εικόνα, όμως έχει αλλάξει προς το χειρότερο και μετά τις καταστροφές, που υπέστησαν κατοικίες στην Θεσσαλία, την Εύβοια, την Αττική, την Κρήτη κ.ο.κ. από φαινόμενα πλημμυρών, φωτιές, σεισμούς κ.ά. Τα χρήματα, που αφορούν σε σπίτια, που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, δεν φτάνουν για να κάνουν ακόμη και υποτυπώδεις, τεχνικές βελτιώσεις.

Η κρίση του Covid-19 έθεσε τους αστέγους σε πρόσθετο κίνδυνο. Συνεργεία του Ερυθρού Σταυρού, που παρακολουθούν την κατάσταση, διαπιστώνουν ότι συχνά οι άστεγοι έχουν ήδη επιβαρυμένη υγεία για διάφορους λόγους.

Οι δράσεις, που έχει κάνει ο Ερυθρός Σταυρός ή διάφορες άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι σημαντικές αλλά δεν αρκούν σε καμία περίπτωση, όταν η οργανωμένη, ελληνική πολιτεία αγνοεί ακόμη και τον αριθμό των αστέγων της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ