Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Σε ασφυξία τα νοσοκομεία λόγω Covid-19 – Σε τραγική κατάσταση το νοσοκομείο Λάρισας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκρίνια και ταλαιπωρία για τον κόσμο με την εφαρμογή των νέων μέτρων ενώ η εκτόξευση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, δημιουργεί ασφυξία στα νοσοκομεία. Στη Λάρισα και την Κοζάνη είναι οριακή η κατάσταση, λόγω της πληρότητας στις ΜΕΘ ενώ το προσωπικό είναι στα όριά του.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εξαντληθεί ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που δεν μερίμνησε επαρκώς για να φτιαχτούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίταξη ιδιωτικών γιατρών.

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκονται τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας λόγω της δραματικής διάστασης που παίρνει η πανδημία στην περιοχή, με το Γενικό Νοσοκομείο να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα».

Οι γιατροί που βρίσκονται ήδη εκτός ορίων και έχουν φθάσει να… καταρρέουν μετά από πολύωρες εφημερίες, ετοιμάζουν δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να κινητοποιήσουν την πολιτεία, γράφει το onlarissa.gr και επικαλείται πληροφορίες του πως στο νοσοκομείο κυκλοφορεί έγγραφο συλλογής υπογραφών παραίτησης το οποίο μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί από δεκάδες γιατρούς, αλλά και από διευθυντές κλινικών!

«Πλέον κάθε αύξηση του ιικού φορτίου που μετράμε καθημερινά αθροιστικά αντιστοιχεί σε σημαντική διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία βλέπουμε να αποτυπώνεται και στην αύξηση των επιβεβαιωμένων ημερήσιων κρουσμάτων που ανακοινώνονται. Χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων, τόσο εκείνων που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, όσο και την ατομική πρόληψη και προστασία από την έκθεση στον ιό. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά να ακούσουν τη φωνή της επιστήμης όσοι υπήρξαν δύσπιστοι, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, να προστατεύσουν τη ζωή τους και των οικείων τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», προληπτικά μεταφέρθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποφέρει από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αυξητική παραμένει η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις καθημερινές μετρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 χθες ήταν 48, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.200 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 450 (59.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλα μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών αλλά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει αρκετά για τους εμβολιασμούς που έχουν κολλήσει στο 61% του πληθυσμού.

Για το θέμα των εμβολιασμών ο καθηγήτης Δ. Βατόπουλος είπε σήμερα ότι χρειάζονται οι πολίτες μια άλλη προσέγγιση και εξήγησε γιατί.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ