Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Πού θα γίνεται έλεγχος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ και από το πρωί σήμερα ισχύουν τα τα νέα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού.  Οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα πρέπει πλέον να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ ή rapid τεστ προκειμένου να μπουν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Από την επίδειξη των σχετικών εγγράφων εξαιρούνται καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και εκκλησίες, για τις οποίες, όμως, η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εγκύκλιο   προτρέποντας τους πιστούς να εμβολιαστούν ή να εκκλησιάζονται αφού έχουν κάνει τεστ.

Μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

Υποχρεωτική είναι η χρήσης μάσκας σε όλους ανεξαιρέτως τους εσωτερικούς χώρους.

Επιβάλλεται η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν παρατηρείται συνωστισμός.

Στα νοσοκομεία επιτρέπεται ένας συνοδός ή επισκέπτης ανά ασθενή, με τους μη εμβολιασμένους ωστόσο να υποχρεούνται σε μοριακό ή rapid test 48 ώρες πριν από την επίσκεψη στην ιατρική δομή. Εξαίρεση αποτελούν οι συνοδοί ασθενών στα Επείγοντα.

Σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις εκτός από τα τεστ επιβάλλεται πληρότητα έως 50%.

Σε ανοιχτούς χώρους όπως τα γήπεδα προβλέπεται πληρότητα ως 75% για χωρητικότητα ως 1.000 άτομα και 65% για στάδια ως 15.000 θέσεων. Αν ξεπερνούν τις 15.000 θέσεις ορίζεται ανώτερος αριθμός καθήμενων οι 10.000.

Εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ. σε κλειστούς χώρους λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και την υποχρέωση τήρησης αποστάσεων.

Αντίστοιχα είναι τα μέτρα που προβλέπονται για εστιατόρια και μπαρ σε εσωτερικούς χώρους απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο.

Εξωτερικοί χώροι και χώροι εργασίας

Μόνο με μοριακό ή rapid test στους εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων με ανώτατο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι 10 πελάτες.

Την υποχρέωση δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως έχουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δείτε επίσης 

Με click away οι αγορές για τους ανεμβολίαστους που δεν διαθέτουν test

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ