Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Κρήτη: Απόσυρση της ΚΥΑ για τους βοσκότοπους ζητάει ο δήμαρχος Αμαρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τροποποιήσεις που εισάγει η ΚΥΑ οδηγεί σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους υποστηρίζει ο δήμαρχος Αμαρίου

Απόσυρση της επίμαχης ΚΥΑ για τους βοσκότοπους ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός ενός κατεξοχήν μικρού ορεινού Δήμου της Περιφέρειας Κρήτης με τον πρωτογενή τομέα να παραμένει ένας από τους βασικούς πυλώνες της τοπικής του οικονομίας.

Ο δήμαρχος κάνει λόγο για μείζον πρόβλημα από την πρόσφατη ΚΥΑ δεδομένου όπως επισημαίνει ότι: «…οι αιφνιδιαστικές και οριζόντιες τροποποιήσεις που επέφερε στην διαδικασία κατανομής βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, λίγο πριν μάλιστα από την προγραμματισμένη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης για το 2021, η οποία δημιουργεί πρόβλημα οδηγώντας μεγάλο μέρος του κτηνοτροφικού κόσμου σε απόγνωση και οικονομική δυσπραγία»

Στόχος της δημοτικής αρχής όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Λιβανό, ο δήμαρχος Αμαρίου επισημαίνει ότι: «… στη Δημοτική Αρχή αποδίδουμε ευρύτερη και ιδιαίτερη βαρύτητα στην βελτίωση των αποδεδειγμένα δύσκολων συνθηκών μέσα στις οποίες καλούνται να παράγουν και να βιοπορίζονται σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου μας που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών μας… σταθερός και αμετακίνητος στόχος μας ήταν και παραμένει η ενίσχυση των δράσεων που αποσκοπούν στην μείωση του κόστους παραγωγής, του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, καθώς και στην βελτίωση του πραγματικού αγροτικού και κτηνοτροφικού εισοδήματος μέσα από πρωτοβουλίες για την αύξηση της παραγωγικότητας και την διάθεση υψηλής ποιότητας αγαθών».

Η συγκεκριμένη τροποποίηση επιφέρει σημαντικές περικοπές υποστηρίζει ο κ. Μουρτζανός «…όχι μόνο στους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους κόντρα στην αστικοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας επιλέγουν να επιστρέψουν και να επενδύσουν στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, αλλά ταυτόχρονα και σε χιλιάδες υφιστάμενους παραγωγούς οι οποίοι μέχρι σήμερα έκαναν νόμιμα χρήση της τεχνικής λύσης που θέσπισε το ίδιο το κράτος. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν από κάθε αρμόδιο, το σημαντικό κόστος της φετινής διαδικασίας ενεργοποίησης των νεοεισερχόμενων παραγωγών, κάποιοι εκ των οποίων προσδοκούσαν να καταθέσουν την αίτηση τους και για ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών προχωρώντας στην αγορά περαιτέρω ζωικού κεφαλαίου». Θεωρεί μάλιστα και το αναφέρει προς τον υπουργό ότι: «…προβλήματα και στρεβλώσεις που καταγράφει το υφιστάμενο πλαίσιο μπορούν πάντοτε να επιλυθούν σταδιακά και ομαλά μετά από συζήτηση και συνεργασία με τους φορείς και εκπροσώπους των παραγωγών, χωρίς βεβιασμένες κινήσεις, εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα και την εξέλιξη ενός από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ