Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη: 9.000 κρούσματα και περισσότερες από 1.000 διασωληνώσεις τον Δεκέμβρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ανησυχία παρατηρεί η επιστημονική κοινότητα την εκτίναξη των κρουσμάτων και την καθημερινή αύξηση των διασωληνωσεων, οι οποίες διαψεύδουν προηγουμενες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η διεπιστημονική ομάδα HERACLES με επικεφαλής τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη προχώρησε σε επικαιροποίηση των προβλέψεων, αλλά και στάθμισή τους με βάση την επίπτωση που θα έχουν τα νέα μέτρα για το υποχρεωτικό testing. Τις νέες προβλέψεις δημοσιευσε το iatronet.gr στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη ο κ. Σαρηγιάννης.

Αναλυτικά σύμφωνα με την διεπιστημονική ομάδα:

Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, με δεδομένη την επιτάχυνση που παρατηρείται, το μοντέλο δείχνει ότι θα φτάναμε στις αρχές Δεκεμβρίου σε περίπου 12.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Στις 17 Δεκεμβρίου οι ανάγκες για ΜΕΘ θα έφταναν τις 1.300 κλίνες, δηλαδή το σύνολο των διαθέσιμων κλινών για COVID και μη COVID περιστατικά. Τα Χριστούγεννα, ο αριθμός των θανάτων θα άγγιζε τον σοκαριστικό αριθμό των 150 σε ημερήσια βάση.

Ακόμα και με τα νέα μέτρα, ωστόσο, η εικόνα βελτιώνεται μόνο ως ένα βαθμό, με τα μεγέθη να παραμένουν εφιαλτικά, ξεπερνώντας  κάθε προηγούμενο: Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μοντέλου, η κορυφή των ημερήσιων νέων μολύνσεων θα φτάσει στις 9.000 στις αρχές Δεκεμβρίου. Στα μέσα του μήνα οι διασωληνώσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000, ενώ οι θάνατοι στις 25 Δεκεμβρίου προβλέπεται να προσεγγίσουν τους 125.

Με 600.000 τεστ την ημέρα, μεσοσταθμικά, στις αρχές του Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα περιορίζονταν στα 7.800 – “με την σημερινή δυναμική το νούμερο αυτό θεωρείται επιτυχία”, σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης- και μετά έρχεται σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι κλίνες ΜΕΘ σε αυτό το σενάριο θα περάσουν τις 800 και οι θάνατοι θα κινηθούν γύρω στους 100 την περίοδο των γιορτών.

Ο καθηγητής διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται με βάση την σημερινή εικόνα, με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί και με βάση τον σημερινό ρυθμό εμβολιασμού.

«Αν ξαφνικά πειστούν περισσότεροι να εμβολιαστούν, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το φορτίο είναι πιο μεγάλο και τα εμβολιαστικά ποσοστά χαμηλότερα, τα νούμερα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ