Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ο χάρτης της πανδημίας- Σαρώνει τη χώρα ο κορονοϊός ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν και η Γκάγκα ομολογεί ότι δεν φτάνουν οι γιατροί!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Καλπάζει» η πανδημία της νόσου Covid-19 στη χώρα καθώς άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε σήμερα μιας και τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τα 7000 (6.808 για την ακρίβεια).

Σε αυτό το σκηνικό η χώρα είναι εγκλωβισμένη με μια ιδεοληπτική κυβέρνηση που ψηφοθηρεί επι δικαίων και αδίκων και παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Ελλάδα βράζει απο τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσμστα τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανακάλυψαν τα Βαλκάνια θέλοντας να συγκρίνουν τη χώρα μας με την Ρουμανία που πραγματικά σαρωνεται απο τον κορονοϊό.

Έτσι δείχνουν συνεχώς προς τις Βαλκανικές χώρες προσπαθώντας να εμφανίσουν μια πλαστή εικόνα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνες. Ξεχνούν όμως  ότι η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ακόμα και από την Πορτογαλία που πριν λίγους μήνες παρουσίαζαν καθημερινά τα κρούσματα που καταγράφονταν εκεί τονίζοντας την κακή επιδημιολογική τους εικόνα.

Ταυτόχρονα το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου κάνει το άσπρο μαύρο προσπαθωντας να συμμαζέψει ότι μπορεί μετά το κυβερνητικό φιάσκο με τις επιλογές στα πανδημικά μέτρα για τους πιστούς και τις εκκλησίες.

Στην κυβέρνηση προφανώς προσπαθούν να ντύσουν έναν «γυμνό βασιλιά»- όπως είναι ο Μητσοτάκης- ειδικά μετά τις ανακοινώσεις της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα στις εκκλησίες και επιχειρούν αφενός να δημιουργήσουν μια μαγική εικόνα όσον αφορά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και αφετέρου να οικειοποιηθούν, ως δικό τους έργο της αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διενέργεια rapid test για τους ανεμβολίαστους πιστούς.

Η τραγικότητα του συστήματος Υγείας όπως την έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση φαίνεται από τα λόγια από τα λόγια της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να ανοίξει και άλλες ΜΕΘ για COVID-19 αλλά δεν υπάρχουν γιατροί και ότι αυτό αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Σύντομα οι υποδομές του ΕΣΥ δεν θα επαρκούν κι αυτό επειδή δεν έχουμε υγειονομικό προσωπικό. Η Αναπληρώτρια Υπουργός σημειώνει ότι δεν υπάρχουν και είναι ελάχιστοι οι συγκεκριμένοι γιατροί και για να ληθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα χρειάζεται μια πενταετία τουλάχιστον.

Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία βράζουν με τις δύο τελευταίες περιοχές να βρίσκονται αντιμέτωπες με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και τις εισαγωγές των ασθενών να αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Ενδεικτικά τα κρούσματα σε Αττική ήταν  1.475, στη Θεσσαλονίκη 1.117 ενώ σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα) καταγράφηκαν 949 κρούσματα.

Παράλληλα νέες περιοχές προστέθηκαν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη. Συγκεκριμένα, η Ροδόπη, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική, παρουσίασαν επιδημιολογική επιβάρυνση και “σκαρφάλωσαν” στο 4ο επιδημιολογικό επίπεδο, του πολύ αυξημένου κινδύνου. 17 περιοχές από τις επιβαρυμένες βρίσκονται ουσιαστικά σε “βαθύ κόκκινο”.

Από τις 50 περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα οι 27 βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο, δηλαδή σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τη Φλώρινα που βρίσκεται στο «πορτοκαλί» και από αυτές, οι 17 είναι οι πιο επιβαρυμένες και βρίσκονται ουσιαστικά σε «βαθύ κόκκινο».

Αυτές είναι:

Το Άγιον Όρος, η Λάρισα, η Μαγνησία, το Κιλκίς, η Ημαθία, ο Έβρος, η Πιερία, η Πέλλα, η Ξάνθη, η Δράμα, η Αρκαδία, η Θεσσαλονίκη, η Μεσσηνία, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Αχαϊας, η Καβάλα.

Στο «κόκκινο» επίπεδο ανησυχίας, αλλά παρ’ όλα αυτά σε λίγο καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, βρίσκονται 10 περιοχές και συγκεκριμένα: τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα, η Ροδόπη, η Χαλκιδική, η Καστοριά, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Φθιώτιδα και η Δυτική Αττική.

Αυτήν την εβδομάδα δεν υπάρχει καμία «πράσινη» περιοχή, ενώ στο 3ο επίπεδο «πορτοκαλί» επιδημιολογικού κινδύνου, βρίσκονται 16 περιοχές, οι εξής:

ο Δυτικός τομέας Αθηνών, η Ανατολική Αττική, ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών, ο Πειραιάς, η Κορινθία, η Φωκίδα, η Αιτωλοακαρνανία, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Φλώρινα, η Αργολίδα, η Λακωνία,η Βοιωτία, η Ευρυτανία, η Εύβοια και η Ηλεία.

Στο «κίτρινο» δεύτερο επίπεδο των περιοχών που δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, περιλαμβάνονται μόλις 7 περιοχές:

ο Βόρειος Τομέας Αθηνών, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα, ο Νότιος Τομέας Αθηνών, το Λασίθι, τα Χανιά και η Άρτα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιοχές έχουν ποσοστό εμβολιασμού άνω του 55% και οι περισσότερες μεταξύ 60% και 70%.

Σύμφωνα τώρα με τον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η Θράκη, η Θεσσαλία και πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο».

Η υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες που βρίσκονται στο πορτοκαλί.

ecdc

Παράλληλα, όπως σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί, η επέκταση του 4ου κύματος είναι εμφανής, τα ενεργά κρούσματα είναι 35.000 και οι εισαγωγές παρουσιάζουν αύξηση κατά 35%.Επιπλέον είπε ότι υπάρχει αύξηση μετάδοσης του ιού μέσα σε εργασιακούς χώρους με τις ηλικίες 35-55 ετών να αποτελούν το 30% του συνόλου των κρουσμάτων.

Για αύξηση έως 500% των κρουσμάτων έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Επιπλέον, ανέφερε ότι στην 3η ΥΠΕ, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 92 ασθενείς και το 93% είναι ανεμβολίαστοι. Σε θαλάμους με υψηλή ροή οξυγόνου νοσηλεύονται 30 ασθενείς με την πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, 432 ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με το 77% να είναι ανεμβολίαστοι.

photo 2021 11 04 18 15 35

Στην 4η ΥΠΕ, νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 67 ασθενείς, το 91% ανεμβολίαστοι, και σε κοινούς θαλάμους 405 ασθενείς, το 73% ανεμβολίαστοι.

photo 2021 11 04 18 15 36

Στην 5η ΥΠΕ, το 69% των ασθενών σε κοινούς θαλάμους είναι ανεμβολίαστοι.

photo 2021 11 04 18 15 38

Ωστόσο στην 7η ΥΠΕ που περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία της Κρήτης υπάρχει μία πολύ διαφορετική εικόνα καθώς παρατηρείται ότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων είναι σχεδόν ίδιες.

METHKRITI

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ