Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των παιδιών για την κατάρρευση της οροφής- «Ακούσαμε ένα τεράστιο μπαμ. Προλάβαμε και βγήκαμε»- ΒΙΝΤΕΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις στιγμές τρόμου που έζησαν την ώρα που κατέρρεε η οροφή στην αίθουσα περιέγραψαν οι μαθητές της ΣΤ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας. Οι μαρτυρίες των μαθητών συγκλονίζουν καθώς σώθηκαν από θαύμα την τελευταία στιγμή, χάρη στην προνοητικότητα της δασκάλας τους.

Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, μίλησαν για όσα συνέβησαν, καθώς νωρίς το πρωί την ώρα που έκαναν προσευχή, η δασκάλα ανησύχησε από τις ύποπτες ρωγμές που παρατήρησε στο ταβάνι και τους ζήτησε να βγουν γρήγορα έξω.

pseudorofi

«Μπήκαμε, περιμέναμε κάποια λεπτά για να κάνουμε προσευχή. Όταν κάναμε προσευχή η κυρία σαν να τρόμαξε γιατί είδε τις ρωγμές πάνω στο ταβάνι. Άρχισε να ανησυχεί και μας είπε “παιδιά υπάρχουν ρωγμές πάνω στο ταβάνι, καλύτερα να βγούμε έξω”. Μας έβγαλε έξω σε σειρές και μετά από λίγη ώρα μας είπαν πως το ταβάνι άρχισε να πέφτει. Και όταν αρχίσαμε να φεύγουμε ακούσαμε ένα μπαμ», περιγράφει ο μικρός Βασίλης, μαθητής και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.

«Είχαμε φτάσει στην πόρτα για να βγούμε και ακούσαμε ένα μπαμ τεράστιο. Προλάβαμε όμως και βγήκαμε έξω. Χάρη στη δασκάλα μας σωθήκαμε, όμως φοβηθήκαμε πάρα πολύ», δηλώνει ένας άλλος μαθητής, ο Δημήτρης, ενώ ο πατέρας του αναφέρει πως η διεύθυνση τούς ενημέρωσε να έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά τους στις 11.30, χωρίς να τους ενημερώσει για το τι συνέβη.

Σημειώνεται ότι μέσα στην τάξη βρίσκονταν 20 μαθητές οι οποίοι κατάφεραν να βγουν έξω 5 λεπτά πριν καταρρεύσει η ψευδοροφή.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, διεμήνυσε ότι θα ζητηθούν και αστικές αλλά και ποινικές ευθύνες στους υπεύθυνους.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι είναι ένα σχολείο ιδιωτικό, που μισθώθηκε από την πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης και εξυπηρετεί τις ανάγκες του σχολείου. «Κατόπιν δικών μας ενεργειών πιέστηκαν οι ιδιοκτήτες του να εκτελέσουν εργασίες μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου. Οι εργασίες έγιναν με ιδιώτη μηχανικό, πληρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν στον δήμο. Διαπιστώθηκε σήμερα μετά το ατύχημα ότι υπήρχε κακοτεχνία στην κατασκευή και τοποθέτηση της γυψοσανιδας των ορόφων και αυτός ο λόγος φαίνεται πως είναι που προκάλεσε το ατύχημα. Εμάς μας παραδόθηκε έτοιμο με την υπογραφή και την εγγύηση ενός μηχανικού ιδιώτη”, είπε και πρόσθεσε πως ο μηχανικός βρέθηκε κι αυτός στη σχολική μονάδα και παραδέχθηκε ότι κατά πάσα πιαθανότητα υπήρξε λάθος στη μελέτη. «Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες σε όποιον αναλογεί», τόνισε.

Το σχολείο θα παραμείνει κλειστό για το επόμενο πενθήμερο και τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το περιστατικό

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το περιστατικό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε το ταβάνι σχολικής αίθουσας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός αφού οι μαθητές είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως.

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Κατά πληροφορίες, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που έχει μισθωθεί.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάρρευση της στέγης στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την κατάρρευση της στέγης σε δημοτικό σχολείο της Πυλαίας. Όπως τονίζει «το τραγικό γεγονός που συνέβη στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε η στέγη σε αίθουσα διδασκαλίας, δείχνει πραγματικά τη γύμνια πρώτα από όλα της κυβέρνησης και φυσικά και της Δημοτικής Αρχής για τη λειτουργία των σχολείων. Έχουν εγκληματικές ευθύνες, αφού ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε τραυματισμούς ή χειρότερες εξελίξεις».

Και προσθέτει: «Το συγκεκριμένο παράδειγμα έρχεται μετά από μια σειρά άλλων αντίστοιχων γεγονότων στην περιοχή. Πέρυσι έπεσε ο ανεμιστήρας σε σχολική τάξη σχολείου της Θεσσαλονίκης, πρόπερσι είχαμε τα ποντίκια στις αίθουσες του ειδικού σχολείου στην Πυλαία, πριν λίγο καιρό πλημμύρισαν σχολεία, αλλού είναι διπλάσιοι μαθητές από αυτούς που αντέχει το κτήριο, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει στο 2ο Λύκειο της Πυλαίας, όπου γονείς και μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις. Αυτή λοιπόν είναι ιεράρχηση της κυβέρνησης για τα σχολεία. Αυτό είναι το «σύγχρονο και αυτόνομο» σχολείο που θέλει να φτιάξει. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Δήμο Πυλαίας–Χορτιάτη και στον διπλανό Δήμο Θέρμης λείπουν πάνω από 20 σχολικά κτήρια, ενώ τα χρήματα που δίνονται για τις συντηρήσεις δεν καλύπτουν ούτε τα στοιχειώδη. Αυτή την ευθύνη, μαζί με άλλες, θέλει να διώξει η κυβέρνηση από πάνω της φορτώνοντάς την στους γονείς που θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητούν χορηγούς. Αλήθεια, πώς θα αξιολογήσει τώρα αυτό το σχολείο η κυρία Κεραμέως;».

Επιπλέον καλούν τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, συνολικά το λαό της περιοχής «να διεκδικήσει σύγχρονα δημόσια σχολεία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του 2021».

«Άμεσα να γίνει η μελέτη στατικότητας των κτηρίων και ο προσεισμικός έλεγχος. Ειδικά στην περιοχή της Πυλαίας με μεγάλη αύξηση του πληθυσμού είναι επείγον να χτιστούν νέα σχολεία.Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτό τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ