Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Μετατρέπουν τον ΕΟΠΥΥ σε ασφαλιστική εταιρεία – Όλα στους ιδιώτες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την έγκριση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, εξασφαλίζει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το σχέδιο νόμου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ΕΟΠΥΥ.

Τις προθέσεις του είχε δημοσιοποιήσει ο Θάνος Πλεύρης πριν από λίγες εβδομάδες, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, όταν είπε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά, δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα υγείας», προσθέτοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας».

Το επιχείρημα του κυρίου Πλεύρη είναι ότι «ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί», αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας έχουν βάλει στο μάτι το δημόσιο χρήμα που δαπανάται για την υγεία και η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να τους διευκολύνει.

Το σχέδιο νόμου του κυρίου Πλεύρη ακυρώνει ουσιαστικά τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ, που τον μετατρέπει σε μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους.

Προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ολοκληρωμένου ασφαλιστικού φορέα,
  • την εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων στους ιδιώτες παρόχους, με βάση τα οποία θα συνάπτονται συμβάσεις και θα καθορίζονται τα ποσά αποζημιώσεων,
  • την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την εισαγωγή νέων φαρμάκων,
  • την εντατικοποίηση των ελέγχων για τη συνταγογράφηση και την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ο υπουργός Υγείας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αντιτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Όμως ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός σε άρθρο του στην εφημερίδα Αυγή είχε θέσει μια σειρά ερωτημάτων με αφορμή τις προθέσεις Μητσοτάκη-Πλεύρη για το μέλλον του ΕΟΔΥΥ, επσημαίνοντας:

  • Ο ΕΟΠΥΥ δεν συμβάλλεται με τους ασφαλισμένους (όπως οι ιδιωτικές εταιρείες), αλλά με παρόχους υπηρεσιών, άρα τίθεται θέμα για το πως θα εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια.
  • Υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα αλλάξουν οι συμβάσεις με γιατρούς, εργαστήρια και κλινικές και αν θα γίνουν μειοδοτικοί διαγωνισμοί.
  • Προβλέπεται αποζημίωση για πακέτο ελάχιστων παροχών και διαφοροποίηση υπηρεσιών ανάλογα με το επιπλέον ασφάλιστρο που καταβάλλουν οι πολίτες;
  • Επιλέγεται, όπως διαφαίνεται, ένα μοντέλο σύμπραξης του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές ασφαλιστικές, που οδηγεί σε «mega-ΣΔΙΤ» στον χώρο της Υγείας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ