Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Τη μέρα που αποβιβάστηκαν στην Μπούντεσταγκ οι «ξένοι» και οι «άλλοι»

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συνήλθε σε Σώμα η νέα ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Εντάξει, η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια είναι η προφανής είδηση. Όμως το μέλλον είναι εδώ και διεκδικεί την προσοχή μας.

Πρόκειται για την πιο πολύχρωμη Μπούντεσταγκ που ορκίστηκε ποτέ. Οι 83 από τους 736 βουλευτές, είτε οι ίδιοι είτε τουλάχιστον ένας γονέας τους, γεννήθηκαν χωρίς γερμανική υπηκοότητα σε άλλη χώρα. Είναι μετανάστες. Είναι Γερμανοί από επιλογή, έτσι, για να τρίζουν τα καμένα κόκαλα του Χίτλερ.

Αντιπροσωπεύουν ποσοστό 11,3% των βουλευτών, τρεις μονάδες πάνω από το αντίστοιχο 8,2% της προηγούμενης Βουλής.

Τη μέρα που αποβιβάστηκαν στην Μπούντεσταγκ οι «ξένοι» και οι «άλλοι» τα ελληνικά ΜΜΕ φώτισαν κυρίως δύο διεμφυλικές γυναίκες, την 47χρονη Τέσα Γκάνσερε και την 27χρονη Νούκε Σλάβικ.

Πράγματι η εκλογή τους (με τους Πράσινους) δείχνει πως κάτι αλλάζει, αν και ο αγώνας για την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη Γερμανία έχει ακόμα πολύ δρόμο. Οι εναντίον τους ρατσιστικές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 36% το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Εξίσου σπουδαίο όμως είναι ότι για πρώτη φορά τόσοι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, νέοι και μορφωμένοι, κοσμούν το κοινοβούλιο της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης.

02
Η συριακής καταγωγής Γερμανίδα ισλαμολόγος Λάμια Καντόρ

Φανταστείτε πόσο εμπλουτίζεται η κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας από την 43χρονη βουλεύτρια (πάλι με τους Πράσινους) Λάμια Καντόρ, συριακής καταγωγής, μια ψυχωμένη ισλαμολόγο που έχει εισαγαγάγει στη δημόσια εκπαίδευση τη μελέτη του ισλάμ. Τα εκλαϊκευτικά βιβλία της, ανάμεσά τους η μετάφραση του Κορανίου «για παιδιά και ενήλικες», μάχονται ειρηνικά τη μισαλλοδοξία. Προβάλλουν τη μουσουλμανική πίστη ως άλλη μία θρησκεία της αγάπης, διαχωρίζοντάς την απ’ την διαστρεβλωτική αντίληψη του ISIS ή των Ταλιμπάν.

04
Αρμάντ Ζορν

Ανάλογα σημαντική είναι η εκλογή με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του μόλις 33χρονου Αρμάντ Ζορν, που γεννήθηκε στο Καμερούν και ακολούθησε τους πρόσφυγες γονείς του στη Γερμανία το 2000 χωρίς να μιλάει λέξη γερμανικά. Οι λαμπρές πανεπιστημιακές περγαμηνές του φτάνουν μέχρι το SciencesPo στο Παρίσι και το John Hopkins στη Βαλτιμόρη. Η ψηφιακή διακυβέρνηση είναι το δυνατό του χαρτί, απαραίτητο καθώς ο Ολαφ Σολτς ράβει κοστούμι για την καγκελαρία.

03
Αποδαιμονοποιώντας το ισλάμ

Ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της χώρας των 80 εκατομμυρίων έχει καταγωγή από άλλη χώρα, αν όχι και από τους δύο γονείς, τουλάχιστον από τον ένα. Παρά την αυξημένη εκπροσώπηση αυτών των πολιτών, η Μπούντεσταγκ απέχει από το να είναι αντιπροσωπευτική – άλλο το 11,3% των βουλευτών, άλλο το 26% της κοινωνίας.

Το κόμμα με τους περισσότερους βουλευτές-παιδιά μεταναστών (28,2% της κοινοβουλευτικής του ομάδας) είναι η Αριστερά, το συμπαθές αλλά εσωστρεφές και συρρικνούμενο Die Linke. Ακολουθούν το SPD (17%), οι Πράσινοι (14,4%), η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (7,2%), οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (5,4%) και – στον πάτο του πηγαδιού της ενσωμάτωσης -, οι Χριστιανοδημοκράτες (4,1%).

Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη. Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 ένας ένοπλος ακροδεξιός δολοφόνησε 11 ανθρώπους στην πόλη Χανάου, κοντά στην Φρανκφούρτη, γιατί κάθονταν σε μπαρ που σέρβιραν αργιλέ. Εκείνη τη μέρα η αφρογερμανίδα δικηγόρος Αβέτ Τεσφαϊέζους, ειδικευμένη στην παροχή ασύλου, ένιωσε ότι το ποτήρι ξεχείλισε. Αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική και εξελέγη με τους Πράσινους.

05
Αβέτ Τεσφαϊέζους

«Χρειαζόμαστε έναν νέο, αποτελεσματικό νόμο κατά των διακρίσεων. Το σημερινό νομικό καθεστώς είναι χρήσιμο μόνο για τα εργασιακά δικαιώματα. Αν εγώ, ως μαύρη Γερμανίδα, πάω να αγοράσω ένα διαμέρισμα και ο κατασκευαστής αρνηθεί αδικαιολόγητα να μου το πουλήσει, πρέπει να μπορώ να στραφώ εναντίον του» εξηγεί η 47χρονη Τεσφαϊέζους.

«Ο λανθάνων ρατσισμός υπάρχει παντού. Από την αστυνομική βία μέχρι τον ταχυδρόμο που μπαίνει στο γραφείο μου και απευθύνεται στη γραμματέα μου θεωρώντας αυτόματα ότι αφού είναι λευκή Γερμανίδα, είναι και το αφεντικό» λέει. Γεννημένη στην Ερυθραία, η Τεσφαϊέζους είναι η πρώτη μαύρη βουλεύτρια στην ιστορία της Μπούντεσταγκ.

Πολλές ήταν οι πρωτιές της περασμένης Δευτέρας, αλλά η πολυπρισματική γερμανική κοινωνία υποεκπροσωπείται στα δώματα της εξουσίας.

Οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων, είναι 335. Πόσοι απ’ αυτούς έχουν μεταναστευτικές ρίζες; Μόλις οι πέντε.

Κι όσο κι αν θαυμάζουμε τα σοβαρά Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας, δημόσια όπως η Deutsche Welle ή ιδιωτικά όπως η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου (που πρωτοστάτησε στα Panama Papers και τα Pandora Papers, μην ξεχνιόμαστε…) η γερμανική τέταρτη εξουσία κρατά κλειδαμπαρωμένες τις πόρτες στους «άλλους».

Πρόσφατη έρευνα (Mediendienst Integration 2020) σε 126 γερμανικά ΜΜΕ έδειξε ότι μόνο το 6% των διευθυντών κατάγονται από ξένες χώρες. Το δε αντίστοιχο ποσοστό, συνολικά, στον κλάδο των 73.000 επαγγελματιών δημοσιογράφων (στοιχεία 2016) είναι ένα ατροφικό 4%.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ