Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΕΛΑΣ – ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ: Πρώτα πυροβολούν, μετά σκέφτονται

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Tο επεισόδιο στο Πέραμα ήταν ανθρωποκτονία. Η δε εξωδικαστική απόδοση δικαιοσύνης από υπουργό της κυβέρνησης, είναι έξω από κάθε πλαίσιο νομιμότητας του κράτους.

Το τελευταίο ανδραγάθημα των ανεκπαίδευτων, «τσαμπουκαλεμένων» κι επικίνδυνων Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ, στην περιοχή Περάματος, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου και τον σοβαρό τραυματισμό ενός ανήλικα.

Στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είναι απολύτως αδιάφορη η ηλικία των θυμάτωνΤο μόνο που έχει σημασία είναι ότι ήταν άοπλοι και «άγνωστοι». Εκ των υστέρων δε έγινε γνωστό ότι ήταν σεσημασμένοι. Αν κι ο όρος «σεσημασμένος» είναι καταχρηστικός. Διότι ο σεσημασμένος δεν είναι ένοχος κάθε φορά που τον κυνηγά η αστυνομία ή πιο σωστά έχει το τεκμήριο της αθωότητας.

perama2

Ακόμα κι εμείς οι πολίτες γνωρίζουμε, ότι σε περίπτωση ακινητοποίησης υπόπτου, κάνεις χρήση όπλου κατά σειρά σοβαρότητας κινδύνου. Όταν λοιπόν δεν πρόκειται για ενέδρα, αλλά απλά κυνηγάς αγνώστους, κι οι ύποπτοι-άγνωστοι δεν είναι οπλισμένοι, δεν ρίχνεις σφαίρες στο ψαχνό! Ποτέ ένστολος δεν πυροβολεί άοπλο επικαλούμενος νόμιμη άμυνα, διότι υπάρχει δυσαναλογία μέσων.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει ότι όταν μια καταδίωξη τελειώνει με πυροβολισμούς και νεκρό έναν άοπλο, κατόπιν διεμβολισμού δικύκλων της αστυνομίας μέσα σε κατοικημένη περιοχή, και με εφτά αστυνομικούς κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από πρόθεση, επιχειρησιακά κάτι έχει πάει πάρα πολύ λάθος.

Όπως Αμερική…

Ουδείς απείλησε τους συγκεκριμένους ένστολους με πυρά. Κι υποτίθεται ότι ήταν 7 έμπειροι απέναντι σε άοπλα άτομα.
Αντί λοιπόν να εγκαταλείψουν την καταδίωξη, εξ αιτίας λαθεμένων ενεργειών των ειδικών φρουρών άρχισε να γίνεται επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, με αποτέλεσμα:
1. Να «κλείσουν» το όχημα των υπόπτων με τις μηχανές τους, ενώ το κέντρο να τους δίνει οδηγίες να αποσυρθούν από την καταδίωξη
2. Να νιώσουν ότι κινδυνεύσουν (σε 2ο video που είδε το φως της δημοσιότητας, στις διαβιβάσεις, ακούγεται καθαρά ότι δεν υπάρχει τραυματίας αστυνομικός, αν στη συνέχεια… υπάρξει τότε έχουμε να κάνουμε με σχέδιο συγκάλυψης)
3. Να αρχίζουν να πέφτουν οι σφαίρες σα χαλάζι
4. Να βρεθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία

Αν αναδεικνύεται κάτι, για μια ακόμα φορά, είναι ότι οι ειδικοί φρουροί, ενεργούν επικίνδυνα, αυθαίρετα και ασύστολα. Μας είναι αδιάφορο αν αυτό προέρχεται από το ότι με την κυβέρνηση της Δεξιάς νιώθουν ότι τους λύθηκαν τα χέρια ή απορρέει από ανεπαρκή εκπαίδευση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κατανοήσουμε ότι αν για οιονδήποτε λόγο μας θεωρήσουν ύποπτους κι αντιδράσουμε στη διαταγή «Ακίνητος! Ψηλά τα χέρια» βάζοντας το στα πόδια -γιατί έτσι-, πρώτα θα μας πυροβολήσουν και μετά θα δώσουμε λόγο κι εξηγήσεις.

astynomia

Ονομαστική εμπειρία, δημοσιευμένη στα social media

Με αφορμή το συμβάν, αναδημοσιεύουμε ανάρτηση δημοσιευμένη στο Facebook (το όνομα του χρήστη είναι στη διάθεση του site)

«Πριν αρκετό καιρό, ένα βράδυ που είχα βγει να πετάξω τα σκουπίδια, έτυχα αυτόπτης μάρτυς ενός περιστατικού καταδίωξης αυτοκινήτου από μηχανές ΔΙΑΣ. Το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε ακριβώς μπροστά από το ανοικτού τύπου γκαράζ μου. Τέσσερις αστυνομικοί με τα όπλα παρατεταμένα, πλησίασαν το αμάξι ζητώντας από τον οδηγό να βγει έξω, βρίζοντας θεούς και δαίμονες.
Ενστικτωδώς καλύφθηκα, αλλά σχεδόν αμέσως από τα λεγόμενα κατάλαβα ότι η αιτία της καταδίωξης ήταν η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, σε έναν άδειο δρόμο. Από το αμάξι κατέβηκε ένας έντρομος μεσήλικας, τον οποίο συνέχιζαν να βρίζουν και να σπρώχνουν με τα όπλα ακόμα στα χέρια, δύο από αυτούς.
Αφού ξεθάρρεψα, πήγα κοντά λέγοντάς τους να ηρεμήσουν. Η αντίδρασή τους ήταν αναμενόμενη «μην ανακατεύεσαι, πήγαινε σπίτι σου».
Εφόσον επέμενα να μη φεύγω, με σκοπό τουλάχιστον να γλυτώσω την εν θερμώ κακοποίηση του ανθρώπου, η διαταγή «πήγαινε σπίτι» σου έγινε πιο επιτακτική και κινήθηκαν προς το μέρος μου. Τότε κι εγω μπαίνω στο γκαράζ, κλείνω τα κάγκελα της γκαραζόπορτας και τους λέω: σπίτι μου είμαι.
Αφού είδαν ότι δεν ξεμπερδεύουν με παράτησαν και ασχολήθηκαν με τον παραβάτη. Αλλά γυρίζει ένας και με ρωτά: «γιατί ανακατεύτηκες;» Και του απαντώ: «Γιατί αν σας αφήσουμε, θα το κάνετε όπως την Αμερική, πρώτα θα πυροβολάτε και μετά θα ρωτάτε…»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ