Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Φλεγόμενος πλανήτης, διπρόσωποι ηγέτες

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Σι Τζινπίγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι δεν θα πατήσουν το πόδι τους στη Γλασκόβη, στην ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου

του Γιώργου Ι. Αλλαμανή

Με τρεις εξοργιστικές απουσίες ξεκινάει στις 31 Οκτωβρίου στη Γλασκόβη η 15θήμερη ετήσια Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Είναι ο κορυφαίος θεσμός του κόσμου για το σοβαρότερο πρόβλημα του κόσμου. Κι όμως ο Σι Τζινπίγκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ναρέντρα Μόντι δεν θα πατήσουν καν το πόδι τους. Η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα την ατμόσφαιρα, αλλά οι πολιτικοί ταγοί τους δεν αισθάνονται την ανάγκη να το συζητήσουν δημοσίως.

Φλεγόμενος πλανήτης, διπρόσωποι ηγέτες. Ο Σι είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Το κάρβουνο παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα καύσιμο στην Κίνα για εργοστάσια, θέρμανση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πέρυσι ο πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα θα κορυφωθεί μεν μέχρι το 2030, αλλά και μέχρι το 2060 θα πέσει στα επίπεδα που ορίζει η Συνθήκη των Παρισίων.

Λόγια του (μολυσμένου) αέρα. Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι κόκκινοι καπιταλιστές έδωσαν εντολή σε 70 ανθρακωρυχεία της Εσωτερικής (κινεζικής) Μογγολίας να αυξήσουν κατακόρυφα την παραγωγή και ειδοποίησαν 14 επαρχίες ότι θα λάβουν περισσότερο κάρβουνο από ποτέ ενόψει του χειμώνα.

Τί φοβούνται; Την εξίσωση λιγότερο κάρβουνο ίσον μείωση της παραγωγικότητας, της κατανάλωσης και των εξαγωγών, αύξηση του πληθωρισμού και διακοπές ρεύματος.

02 ΠΙΝΑΚΑΣ με κράτη ρυπαντές Διοξείδιο του άνθρακα στοιχεια 2016 1

Αντίστοιχα διπρόσωπος είναι ο Ινδός πρωθυπουργός. Τώρα που η διεθνής οικονομία ξαναπαίρνει μπρος λόγω σχετικής αντιμετώπισης της πανδημίας του covid-19, ο εθνικιστής Μόντι δέχεται «ευχαρίστως» το κόστος της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, αφού όμως πρώτα όλα τα μεγάλα βιομηχανικά κράτη βάλουν το χέρι στην τσέπη. Τότε, λέει, θα ακολουθήσει και η απέραντη χώρα-υποήπειρος που είναι 3η στον κόσμο σε εκπομπές CO2 και με προκλητική ετήσια αύξηση 4,71% (στοιχεία 2016, δες Πίνακα – η Ελλάδα στην 50η θέση).

Οσο για τον Ρώσο πρόεδρο, δεν μπαίνει στην ουσία. «Για λόγους προφύλαξης από τον ιό», ανακοίνωσε το γραφείο του Πούτιν, «αποφεύγει τα ταξίδια». Φορώντας νοερά το καπελάκι του ταμία, βλέπει τις τιμές του πετρελαίου και, ιδίως, του φυσικού αερίου να ανεβαίνουν. Και αφήνει τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες στη Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η Σουηδή ακτιβίστρια, το πιο άδικα δαιμονοποιημένο «παιδί» του πλανήτη, κρατάει μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα της COP26. Έτσι λέγεται επισήμως η διάσκεψη, όχι γιατί σχετίζεται με την…αστυνομία, αλλά από τα αρχικά Conference for the Parties (COP) Διάσκεψη για τα «μέρη» δηλαδή, εννοώντας κράτη, οργανισμούς και φορείς που υπέγραψαν την Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή απ’ το 1992 έως σήμερα. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό το COP δεν θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε» δήλωσε.

Οι διεθνείς Συνθήκες για την κλιματική αλλαγή δεν διαθέτουν μηχανισμούς εφαρμογής ή – αστεία πράγματα -, ποινολόγιο για επιχειρήσεις και κράτη παραβάτες. Οι κινητοποιήσεις και, φευ, η επιδείνωση του προβλήματος, οδηγούν στην συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων ανθρώπων, τώρα που και στον ανεπτυγμένο κόσμο η άρρωστη Γη φέρνει αληθινά πρωτοφανείς (χωρίς δημοσιογραφική κατάχρηση του επιθέτου) καταστροφές. Ας θυμηθούμε μόνο δύο φαινόμενα από το τρέχον έτος: τον καύσωνα με τους εκατοντάδες νεκρούς στον Καναδά και τις φονικές πλημμύρες στη Γερμανία.

03 Κίνα μόλυνση

Πολλές ευχές, λίγες δεσμεύσεις, αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα. Σ’ αυτό το τρίπτυχο κινούνται οι ηγέτες των κρατών που επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Κατά τα άλλα, περίπου 25.000 άνθρωποι θα λάβουν μέρος στη Διάσκεψη και τις παράλληλες δράσεις της. Δεν θα είναι μόνο πολιτικοί και επιστήμονες. Θα είναι και εκπρόσωποι πετρελαιϊκών εταιρειών (οι οποίες είχαν το θράσος να…χρηματοδοτούν τα COP προηγουμένων ετών, ώσπου ο φαρισαϊσμός έσπασε τα κοντέρ και σταμάτησαν), αυτοκινητοβιομηχανιών, μεταφορών, εθνικών και διεθνών υπηρεσιών, διαδικτυακοί Κολοσσοί, διεθνείς οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λπ.

Μέγας πλήθος, ριγμένο σ’ ένα πεδίο μάχης οικονομικών συμφερόντων και παιχνιδιών εξουσίας.

Μοναδική παρηγοριά προς το παρόν, είναι χιλιάδες νέοι και νέες που κινητοποιούνται από την Αφρική ως την Αυστραλία, πολλοί μετά από το κύμα διαδηλώσεων για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, το οποίο πυροδότησε η πρωτοβουλία «Παρασκευές για το Κλίμα» της 18χρονης Τούνμπεργκ.

‘Όπως ο 20χρονος ακτιβιστής Φιον Φερέιρα στην Ιρλανδία, που συνδύασε τη λατρεία του για τη χημεία με την ανάγκη του να δει καθαρή τη θάλασσα στη νησιωτική πατρίδα του. Στα 15 του έφτιαξε μια συσκευή εντοπισμού σωματιδίων διαλυμένου πλαστικού και στα 18 του μία άλλη που τα «μαγνητίζει», τα συλλέγει και τα απομακρύνει από το νερό.

‘Η όπως ο μαθητής Λυκείου Χοσέ Αντόλφο Κισοκάλα στο Περού, μόλις 16 ετών, που έστησε ο αθεόφοβος μία μίνι-τράπεζα για τα φτωχά παιδιά της πόλης Αρεκίπα. Τους ζήτησε να «καταθέτουν» ανακυκλώσιμα απορρίμματα, φροντίζει για την ανακύκλωσή τους και με τα έσοδα αγοράζει για τους 6.700 ανήλικους «πελάτες» του βιβλία, σχολικά είδη και ρούχα.

04 21 νέοι ακτιβιστές απ όλο τον κόσμο

Την περασμένη Κυριακή 21 τέτοια φωτεινά αγόρια και κορίτσια μίλησαν στην εφημερίδα Guardian, με αφορμή την επικείμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ.

(δες: https://www.theguardian.com/environment/2021/oct/17/gen-z-on-how-to-save-the-world-young-climate-activists-speak-out )

Νεανικές κραυγές αγωνίας σε μια αβίωτη Γη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ