Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

«Ελλάς Γαλλία, Κοινωνία»

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ξέρεις τ' είναι να σου πάρει το σπίτι ο Τούρκος, πριν στο πάρει η τράπεζα;

10 χρόνια κρίσης κι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επιμένει να ψηφίζει κυβερνήσεις που του εξάπτουν το φαντασιακό ταΐζοντας το με εθνικισμό και υπερπατριωτισμό. Τι κι αν η σχέση του με την καθημερινή ζωή, είναι κομμάτια και θρύψαλα.
Έτσι στην έρευνα της Prorata για την εφημερίδα ΕφΣυν, που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, στις απαντήσεις των ερωτώμενων έχουμε:

  • Ως πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα: χαμηλοί μισθοί/συνθήκες εργασίας με 32 %
  • Ως δεύτερο ζήτημα: ΕλληνοΤουρκικά με 28 %
  • Ως τελευταίο και καταϊδρωμένο: κοινωνική πρόνοια και προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με 6 %

Υπάρχουν πολλών ειδών πατριώτες

Υπάρχουν οι στρατολάτρες, που ανταριάζουν αν τους πειράξεις το αντρουά του Μεγάλου Αλεξάνδρου κι αφιονίζονται με τον Τούρκο. Και δεν καταλαβαίνουν πως: …Fatma Yeni Camide kendini rezil etti επειδή η Ελλάδα αγόρασε 5 καινούργια όπλα (σε ελληνική απόδοση «χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί επειδή η Ελλάδα αγόρασε 5 καινούργια όπλα»)
Δεν αντιλαμβάνονται πως μια χώρα που είναι σε πόλεμο με νεκρούς στρατιώτες εδώ και χρόνια, με αναλφάβητους και βαθιά θρησκευμένους πολίτες, είναι μια ωρολογιακή βόμβα που δεν θα λογάριαζε καμία ελληνοαμερικανογαλλική συμφωνία, αν αποφάσιζε να εκραγεί.

Υπάρχουν αυτοί που ακούν «συμφωνία 5 δις για φρεγάτες» και παίρνουν μπόι. Κι ας είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ σε δύο δόσεις. Είναι απίστευτο πόσοι από αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, χαίρονται που το κράτος θα δώσει 5 δις για φρεγάτες επειδή «μας απειλεί η Τουρκία».

Υπάρχουν κι οι άλλοι, που μισούν το κράτος και δεν θέλουν να πληρώνουν για τίποτα. Δεν θέλουν νοσοκομεία, δεν θέλουν σχολεία, δεν θέλουν συνταξιούχους. Θέλουν όμως φρεγάτες! Αλλά μόλις τους πεις, ότι τα 5 δις αναλογούν περίπου σε 1.200€ ανά φορολογούμενο, για εννοήσουν ότι ο πατριωτισμός δεν είναι τσάμπα, στραβώνουν. Είναι σα να τους λες: «Έχεις 1.200€ για τις φρεγάτες ή να τα βάλω εγώ;»…

fregata

Επί ματαίω…

Όλοι αυτοί οι πατριώτες-ψηφοφόροι δεν αντιλαμβάνονται -ούτε πρόκειται ποτέ να αντιληφθούν- ότι η εξοπλιστική κούρσα είναι όχι μόνο ατέρμονη αλλά και ζημιογόνα για την τσέπη του μέσου πολίτη.
Δεν λέμε ότι δεν πρέπει να αγοράζει η χώρα φρεγάτες και αεροπλάνα για να προστατεύεται αυτή και οι υποδομές της. Απλά ότι είσαι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όταν έχεις γερμανικά αεροδρόμια, γερμανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κινέζικα και ρωσικά λιμάνια, γαλλικές γέφυρες κ.λπ. πρέπει:
1. Να καταλάβεις ότι η χώρα σου δεν είναι μόνη της, ίσως λοιπόν να μην κινδυνεύει τόσο πολύ όσο πιστεύεις.
2. Να εννοήσεις ότι ακόμα κι ο υπαρκτός κίνδυνος δεν είναι κάτι που μειώνεται με φρεγάτες διότι δεν μπορεί η Ελλάδα να ανταγωνιστεί το αριθμητικό πλεονέκτημα της Τουρκίας, μπαίνοντας σε μια κούρσα εξοπλισμών. Λύνεται κυρίως με διπλωματία, συμμαχίες και ισχυροποίηση της χώρας στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά fora
3. Να αποδεχθείς ότι ήδη η Ελλάδα είναι σε ξένα χέρια. Επίθεση του εδάφους της έχει γερμανικά αεροδρόμια, γερμανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, κινέζικα και ρωσικά λιμάνια, γαλλικές γέφυρες… Δεν ζητάς λοιπόν να σου κάνουν χάρη οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι όταν απαιτείς να συμμετέχουν στην άμυνα της χώρας σου. Ουσιαστικά τους ζητάς να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους και τα λεφτά των φορολογουμένων.
4. Να αναγνωρίσεις ότι δεν πρόκειται για «ένα πρώτο βήμα για τον Ευρωστρατό». Ευρωστρατός σημαίνει να αναλάβουν οι εταίροι μερίδιο στο βάρος της φύλαξης των εθνικών μας συνόρων, επειδή είναι Ευρωπαϊκά σύνορα. Ευρωστρατός σημαίνει να σταματήσει η Ελλάδα να πληρώνει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς, και όχι να καταβάλει 5 δις για μία εξοπλιστική συμφωνία.

Όταν σε όλους αυτούς αναφέρεις το επιχείρημα «για λεωφορεία, τότε που έπρεπε να μην στοιβάζεται ο κόσμος, δεν είχαν λεφτά αλλά για φρεγάτες βρέθηκαν», δεν χαμπαριάζουν. Διότι βασικά είναι πατριώτες. Κι ας στριμώχνονται οι περισσότεροι εξ αυτών στα λεωφορεία
Αστειότητα ή ήττα της λογικής; Θα φανεί στο χειροκρότημα…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ