Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Πλημμύρες Αθήνα: Ηθελέστα και παθέστα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο κόσμος θέλει σιντριβάνια και instagramable πλατάνια, να μπορεί να φωτογραφίζεται για να νιώθει Ευρωπαίος. That's life...

Οι πολίτες ακόμα πιστεύουμε ότι η πλημμύρα συμβαίνει επειδή δεν καθαρίζονται οι σχάρες των υπονόμων και τα φρεάτια. Βγαίνει και ο γραφειοκράτης κος Πέτσας κι επιβεβαιώνει: «Απογοητευτική η εικόνα από φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί στην Αττική».

Εν ολίγοις αντιπλημμυρικά στην Ελλάδα σημαίνει καθαρά φρεάτια και πυροπροστασία σημαίνει καναντέρ Και όχι «σχεδιασμός». Τέτοια ασχετοσύνη. Γι΄αυτό πλημμύρισε κι η Μάνδρα, με όλα τα παράλογα να είναι εντός σχεδίου και με το κεντρικό ρέμα να είναι δρόμος.

mandra nekroi 810x452 1

Το σύνδρομο κατωτερότητας του Έλληνα

Με τη λέξη «σχεδιασμός» μπαίνει δυναμικά στην ιστορία ο αγαπημένος ήρωας, ο Χάρη ο Βρωμόστομος, που όσες ώρες λυσσομανούσε ο Μπάλλος άλλες τόσες μονολογούσε κι έβριζε στο τηλέφωνο. Ο Χάρη, που είναι υπαρκτός κι όχι κατασκευή.

«Όλα είναι καθαρά θέμα νοημοσύνης» λέει ο Χάρη. «Γιατί τελικά όταν κάτι συμβαίνει και ξανασυμβαίνει για δεκαετίες, χωρίς να αλλάζει τίποτα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, είναι γιατί αυτοί που έχουν υποτίθεται τον ρόλο να λύσουν το πρόβλημα είναι άσχετοι και ηλίθιοι.
Κι επειδή αυτοί που έχουν τον ρόλο να το λύσουν, συνήθως δεν είναι διορισμένοι αλλά αιρετοί, την ευθύνη την έχει αυτός που τους ψηφίζει ο οποίος επίσης είναι ηλίθιος. Ο κόσμος, ή πιο σωστά μια μεγάλη πλειοψηφία, ψοφάει για πλατάνια, σιντριβάνια, ουρανοξύστες, καζίνο, βουλεβάρτα, επενδύσεις, πλακοστρώσεις, αναπλάσεις, μαρίνες, Ριβιέρες, γιατί νομίζει ότι έτσι θα τον κάνουν Ευρωπαίο οι επενδυτές, οι υπουργοί κι οι βλαχοδήμαρχοι, και θα ξεπεράσει το σύνδρομο κατωτερότητας.

Γιατί αυτό είναι όλο τελικά! Αυτό έχουν ως στόχο τα βουλεβάρτα οι πλάτανοι, οι περίπατοι, οι ριβιέρες και τα παχιά τα λόγια. Μια ομαδική ψυχοθεραπεία για ένα εθνικό σύνδρομο κατωτερότητας ενός λαού, που δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι δεν είχε ποτέ αστική τάξη, ότι δεν ήταν ποτέ ο ίδιος αστική τάξη και ο οποίος σήμερα δεν μπορεί και να συμβιβαστεί με το ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αστική τάξη… και φωνάζει «ΘΕΛΩ! ΘΕΛΩ! ΘΕΛΩ!»…

Τί θέλει; Θέλει κάποιον να του πει την αλήθεια; Όχι φυσικά, γιατί η αλήθεια είναι δύσκολη. Θέλει κάποιον να του πει αυτό που θέλει να ακούσει. Όταν ο Τσίπρας, που δεν έχει το θεό του, ζήτησε σχεδιασμό πυροπροστασίας από τον σπεσιαλίστα καθηγητή Γκολντάμερ, η Πορτογαλία το υιοθέτησε το πόρισμα του αλλά η επόμενη κυβέρνηση Μητσοτακη το σούταρε… Γιατί; Γιατί ήταν διατεθειμένη να πει αυτό που η κοινωνία ήθελε να ακούσει.

24808316
Δεν μας νοιάζει αν θα πνιγούμε, αν είναι να πνιγούμε σε βουλεβάρτο

Με αυτή τη λογική δεν είναι καλή ιδέα να βγει κάποιος (π.χ. ο Μπακογιάννης) και να πει ότι επειδή κάηκε η Αττική, θα έχουμε πλημμύρες και πρέπει να ετοιμάσουμε έναν σχεδιασμό για τις πλημμύρες. Δεν είναι καλή ιδέα να πει ότι πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές προστασίας και όχι εξωραϊσμού. Όχι φυσικά, διότι ο κόσμος θέλει σιντριβάνια και instagramable πλατάνια για να νιώθει Ευρωπαίος και να μπορεί να λέει σε όσους λένε ότι δεν λειτουργεί έτσι ο σχεδιασμός, ότι είναι οπισθοδρομικοί, εχθροί της ανάπτυξης που μισούν το ωραίο. Γιατί ή πρέπει να βγάζουμε τα γούστα μας να τα μετρήσουμε, ή να ακούμε ότι είμαστε άπλυτοι, οπισθοδρομικοί κομμουνιστές που δεν θέλουμε να έχουμε εδώ, αυτά που έχουν στην ωραία Ευρώπη.

Και ναααα τα φωτορεαλιστικά! Και ναααα τα βίντεο με τους ουρανοξύστες και τις μουσικές!  Και ναααα τα παχιά τα λόγια περί επενδύσεων και ανάπτυξης! Και ναααα τα φτυάρια στο Ελληνικό για να γιορτάσει η ΝΔ αγκαλιά με τη Λάμδα το τίποτα.
Και ναααα τα πλατάνια του Μπακογιάννη…. Και ναααα τελικά πώς πλημμυρίζει η Αθήνα και κατεβαίνουν οι χείμαρροι στο Μοναστηράκι μια μέρα μετά. Γιατί όπως πίστευαν οι Αρχαίοι μετά την ύβρη έρχεται η Νέμεσις, η θεία δίκη. Κarma is a bitch, αγγλιστί.

24807245
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Γιατί ύβρις; Γιατί η Αθήνα, η Αττική, η Ελλάδα ολόκληρη πάσχει σοβαρά από έλλειψη υποδομών κάθε είδους. Πάσχει βαριά στο θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο παράγεται ο σχεδιασμός -σε όλες του τις κλίμακες-, πάσχει ως κοινωνικό και οικονομικό συνεχές κι αυτό φυσικά έχει χωρική διάσταση και ως αιτία και ως αποτέλεσμα. Κι αντί αυτοί που μιλάνε να λένε για όλα αυτά, τη μία καταγγέλλουν τη δημόσια διαβούλευση, την άλλη τάζουν πλατάνια και καλλωπισμούς, λες και το πρόβλημα είναι αισθητικό. Λες και αν πλύνουμε και ντύσουμε τον άρρωστο αυτός αυτόματα θεραπεύεται.
Αλλά εδώ είναι Ελλάδα και κανείς δεν θέλει τη θεραπεία. Ενδεχομένως ούτε ο ίδιος ο ασθενής… Καλή τύχη.»
Και μπαπ! μου κλείνει το τηλέφωνο.

Το δια ταύτα; Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν προτεραιότητες. Πλέον όλα έχουν μπει σε έναν κουβά με τον τίτλο «Ανάπλαση». Με μία κυβέρνηση που πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική και η πολεοδομία είναι για το αστικό ντεκορασιόν και τις «επενδύσεις». Μία κυβέρνηση – προέκταση κακομαθημένων ψηφοφόρων, που ψάχνουν να βρουν τη μεσαία τάξη μπας και χωθούν. Κι απολαμβάνουν να βλέπουν στην τηλεόραση τον Συνολάκη να κάνει εξομοιώσεις για να δείξει που θα πλημμυρίσουμε και που θα καούμε.

Υστερόγραφο
Ο περιφερειάρχης Αττικής Πατούλη έκανε χθες λόγο για έργα 500 εκατομμυρίων. Έργα για τα οποία μιλάνε οι πολιτικοί αλλά ποτέ οι επιστήμονες, οι μηχανικοί κι όποιοι τα σχεδιάζουν. Το υπόλοιπο 40,27 που ψηφίσαμε αριστερά αναρωτιόμαστε λοιπόν, αν αυτόν τον φάκελο με τα έργα τον έχει δει ποτέ κανείς ολόκληρο και αν υπάρχει άνθρωπος που ξέρει να μας πει τί περιέχει και ποιος είναι ο στρατηγικός του στόχος.
Μέχρι τότε θα καταλήγουμε να λέμε ότι φταίνε τα φρεάτια που δεν καθαρίστηκαν από τους δημάρχους…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ