Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Pandora Papers: Τρεις γυναίκες ξεσκέπασαν τις βρωμιές του προέδρου της Χιλής

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Δεν σηκώνει μύγα στο περιβαλλοντικό σπαθί του ο πρόεδρος της Χιλής Σαμπαστιάν Πινιέρα. Εκατομμυριούχος από κούνια, δισεκατομμυριούχος απ’ τα seventies όταν η τράπεζά του καθιέρωσε τις πιστωτικές κάρτες στη χώρα, διατηρεί επικοινωνιακή βιτρίνα με ιδρύματα.

Ένα ίδρυμα για τη επιχειρηματικότητα των φτωχών γυναικών, άλλο ένα για την εθνική συμφιλίωση (μιλάμε για άνθρωπο που χαρακτήρισε τη διώξη του δικτάτορα Πινοτσέτ «επίθεση κατά της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας της Χιλής») κι ένα τρίτο για την προστασία παρθένων οικοσυστημάτων. Το τελευταίο αγόρασε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νησί Τσιλοέ στον Ειρηνικό, έστησε μια μίνι περιβαλλοντική Ντίσνεϊλαντ, αλλά αρνείται να δώσει τίτλους ιδιοκτησίας σε 16 οικογένειες αυτόχθονων – λες και τις ψώνισε μαζί με τη γη, σαν φεουδάρχης του Μεσαίωνα.

Στο περιβάλλον όμως του την είχε στημένη η Ιστορία και η δημοσιογραφία. Η τελευταία είχε το πρόσωπο τριών γυναικών, τριών υπέροχων ρεπόρτερ οι οποίες το 2017 έστησαν το ίδρυμα ερευνητικής δημοσιογραφίας LaBot. Μη κερδοσκοπικό, με διαφανείς χορηγίες, χωρίς πολιτικές ή επιχειρηματικές εξαρτήσεις – άντε και στα δικά μας.

Η Φρανσίσκα Σκόκνιτς, η Πάουλα Μολίνα και η Αντρέα Ινσούντσα συμμετείχαν στην διετή τεκμηρίωση των Pandora Papers. Συνεργάστηκαν με άλλο έναν ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό, τον CliperChile – ξανά άντε και στα δικά μας. Ξεψάχνισαν ό,τι υπήρχε για Χιλιανούς Κροίσους. Στις 3 Οκτωβρίου εφέτος άρχισαν να δημοσιεύουν, μαζί με την υπόλοιπη ερευνητική ταξιαρχία της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

02 LaBot

Οσα αποκαλύφθηκαν για τον Πινιέρα έχουν ήδη δρομολογήσει την διαδικασία παραπομπής του (προσοχή: μακροχρόνια και αβέβαιη), καθώς η εισαγγελία Διαφθοράς του Σαντιάγκο ξεκίνησε ανάκριση για να διαπιστώσει αν σημειώθηκε χρηματισμός, φοροδιαφυγή και παρατυπίες.

Είναι ο πρώτος ηγέτης κράτους που ο θώκος του πριονίζεται από τα Pandora Papares. Μια ηθική νίκη της μεθοδικής, επίμονης και ανυπότακτης δημοσιογραφίας.

Ο Πινιέρα εξελέγη δύο φορές πρόεδρος, πρώτα το 2010-2014 και, ξανά το 2018. Στις εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν βάζει υποψηφιότητα και η τρέχουσα θητεία του λήγει τον Μάρτιο του 2022.

Τα αρχεία των εταιρειών offshore μίλησαν. Και είπαν με ποιους όρους το 2010 μία εταιρεία του προέδρου πούλησε σε άλλο Κροίσο, παιδικό του φίλο, μετοχές της Minera Dominga, μεταλλείου χαλκού και σιδήρου υπό κατασκευή, δίπλα σε προστατευόμενη περιοχή. Ανοικτά ορυχεία (πληγές στην επιφάνεια, όχι στοές), σχέδια για τεράστιες εγκαταστάσεις, ακόμη και για ένα ιδιωτικό λιμάνι εξαγωγής μεταλλευμάτων. Και μία «λεπτομέρεια»: όρος για να καταβληθεί η τρίτη δόση του συνολικού τιμήματος των 152 εκατομμυρίων δολαρίων είναι «να μην ανακηρυχθεί περιοχή περιβαλλοντικής προστασίας καμία από τις περιοχές της εταιρείας, όπως ζητούν περιβαλλοντολόγοι».

Ρητά μεν, στα μουλωχτά δε. Γιατί το ντιλ έγινε μέσω του φορολογικού παραδείσου των Βρετανικών Παρθένων Νήσων στην Καραϊβική. Δεν φορολογήθηκε όπως έπρεπε και το πλήρες περιεχόμενό του δεν δημοσιοποιήθηκε.

Τί έκανε ο Πινιέρα; Πρώτα φρόντισε να μείνει ως έχει η επίμαχη περιοχή. Μετά πήγε επιτόπου και πούλησε περιβαλλοντιλίκι – την κατανόησή σας για τον νεολογισμό, κλίνεται κατά το νταβατζιλίκι. «Ζήτησα από ξένη εταιρεία που ήθελε να κάνει εδώ θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, να επιλέξει άλλο σημείο. Εμείς θα προστατεύσουμε τη φύση» κ.λπ.

Οι ντόπιοι και οι ακτιβιστές δεν κατάπιαν το χάπι. Διαδηλώσεις και δημοσιεύματα κράτησαν ψηλά το θέμα στην επικαιρότητα. Ακόμη και μετά το 2017, όταν – με τα στοιχεία που υπήρχαν τότε -, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι δεν σημειώθηκαν παρανομίες στην αγοραπωλησία.

03 Minera Dominga

Σε απόσταση αναπνοής από το άδοξο τέλος της καριέρας του ο 71χρονος Κροίσος γαντζώνεται στο σανιδάκι της υστεροφημίας του. Παραμένει πολιτικά υπόλογος για το όργιο αστυνομικής βίας που προκάλεσε 29 νεκρούς το 2019, την περίοδο της Κοινωνικής Εκρηξης (Estallido Social) με τις καθημερινές διαδηλώσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια του μετρό, τις συντάξεις-ψίχουλα, τη διαφθορά και την παραπαίουσα Παιδεία.

Αλλά δεν βοηθάει τον εαυτό του, είναι ατάλαντος λαϊκιστής. «Οι επιχειρήσεις μέσω φορολογικών παραδείσων είναι κάτι απαράδεκτο!» είχε πει πριν από πέντε χρόνια, όταν ετοιμαζόταν να ξανακαβαλήσει το άρμα της εξουσίας.

Ο Πινιέρα μπήκε στην πολιτική το 1989, υποστηρίζοντας για την προεδρία έναν πρώην υπουργό Οικονομικών της χούντας. Βγήκε μπροστά με το μπερλουσκονικό επιχείρημα ότι θα κάνει το κράτος να δουλεύει ρολόι όπως οι μπίζνες του. Εδωσε τα κλειδιά των επιχειρήσεών του σε συγγενείς του, κρατώντας αντικλείδια.

Τώρα που η δημοτικότητά του καταρρέει, παρασύροντας δημοσκοπικά και τους δεξιούς υποψήφιους προέδρους, του φταίνε οι δημοσιογράφοι που έκαναν τη δουλειά τους στο όνομα της κοινωνίας, όχι της κρατικής επιχορήγησης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ