Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο Στέλιος Πέτσας, η Εύβοια κι η λεκάνη απορροής

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Όποιος δεν ξέρει, δεν θέλει να καταλάβει και αρνείται την αιτία ενός προβλήματος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λύσει το πρόβλημα

Αν αναζητήσει κάποιος να βρει ποιο είναι το επιστημονικό know how του κυρίου Πέτσα, που τον καθιστά αρμόδιο για να ομιλεί για τις πλημμύρες που εξόντωσαν την περιοχή της Εύβοιας, θα βρει ότι: «τη διετία 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής». Μέχρι εκεί.

Απλά έχει  συνδέσει το όνομά του με τις μεγάλες επιτυχίες της περιόδου Σαμαρά. Και δεν κατέχει ένα θέμα που μαθαίνουμε στο δημοτικό σχολείο: για τη διάβρωση του εδάφους και γιατί πλημμυρίζουν οι καμένες περιοχές.

Άκουσε λοιπόν τις δηλώσεις του ο Χάρη ο Βρωμόστομος, ο οποίος -επαναλαμβάνω- δεν είναι φανταστικός χαρακτήρας αλλά πολίτης που δεν μασά τα λόγια του. Κι άρχισε την ορθοπεταλιά, για μία ακόμη φορά, εν εξάλλω κατάσταση.

eviaΕύβοια: Μετά τις φωτιές, οι αναμενόμενες πλημμύρες

«Υπάρχουν μόνο δύο σενάρια εδώ ή αυτός ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
1. Στην πρώτη περίπτωση είναι ακατάλληλος γιατί είναι άσχετος, κι επειδή δεν είναι πυρηνική φυσική οι πλημμύρες, προφανώς δεν είναι απλά άσχετος αλλά χαζός.
2. Στη δεύτερη περίπτωση είναι ακατάλληλος γιατί είναι ψεύτης.

Και στις δύο περιπτώσεις είναι ακατάλληλος, για έναν ακόμα λόγο: Γιατί κάποιος ο οποίος δεν ξέρει ή δεν θέλει να καταλάβει και τελικά αρνείται την αιτία ενός προβλήματος, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να λύσει το πρόβλημα.
Σκέψου ότι λύση ή τέλος πάντων τα μέτρα και η προσπάθεια για λύση, περνάνε σε κάποιο βαθμό και από το γραφείο του. Γιατί ο Πέτσας είναι υφυπουργός εσωτερικών, υπεύθυνος για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ουσιαστικά δηλαδή είναι κατά κάποιο τρόπο ο πολιτικός προϊστάμενος των Δήμων που το καλοκαίρι κάηκαν και χθες πλημμύρισαν και οι οποίοι κινδυνεύουν να ξαναπλημμυρίσουν, γιατί είναι ακόμα η αρχή του χειμώνα κι είναι βέβαιο ότι θα ξαναβρέξει.

Σκέψου επίσης ότι όλα αυτά λέγονται, ενώ έχει προηγηθεί η Μάνδρα και έπαιξαν τα πολιτικά ρέστα τους στις πλημμύρες και τις φωτιές, κατηγορώντας τους προηγούμενους γιατί ήταν ανεύθυνοι. Σέρνοντας στο δικαστήριο τη Δούρου ενώ δεν είχε κανέναν επιχειρησιακό ρόλο, όπως αντίστοιχα δεν είχε κανέναν ο Πατούλης στη Βαρυμπόμπη. Και υποσχόμενοι αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

mandraΔείγμα λεκάνης απορροής στην περιοχή άνδρα Αττικής

Και τελικά όταν ήρθε το κακό στη δική τους βάρδια, στις φωτιές έλεγαν ότι φταίει ο αέρας ενώ είχε άπνοια και τώρα στις πλημμύρες λένε ότι δεν έφταιγαν οι φωτιές γιατί οι πλημμύρες ήταν κοντά στη θάλασσα.
Είναι τόσο ηλίθιο και γελοίο αυτό το τελευταίο, και σαν συλλογισμός (γιατί αν πραγματικά το σκέφτηκε έχει μυαλό εφτάχρονου) αλλά και σαν δικαιολογία (αν πραγματικά πίστεψε ότι δεν θα γίνει ρεζίλι). Αλλά δεν μπορώ καν να γελάσω. Είναι τόσο απελπιστικό όλο αυτό!

Ουδείς τυροκόμος είναι υποχρεωμένος να ξέρει τί είναι λεκάνη απορροής

Σε κάθε περίπτωση, εγώ γενικά είμαι οπαδός των γαλακτοκομικών προϊόντων. Γάλατα, ριζόγαλα, γιαούρτια, τυριά, τα θεωρώ Άριστα.
Αντίστοιχα έχω ψηλά στην εκτίμησή μου τους γαλακτοπαραγωγούς, τυροκόμους κ.λπ. Απλά επειδή καλό είναι οι άνθρωποι που είναι Άριστοι στο ευγενές αντικείμενο της τυροκομίας, να μην επιχειρούν ληστρικές επιδρομές σε γνωστικά πεδία που δεν έχουν διερευνήσει επαρκώς, γιατί αυτό είναι επικίνδυνο και για τους ίδιους.
Να μην αναλαμβάνουν λοιπόν κάποια συγκεκριμένα πόστα ευθύνης. Και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά. Όπως εγώ δεν είμαι υποχρεωμένος να ξέρω να πήζω τυρί, κι αν το επιχειρήσω θα γίνω ρεζίλι -χωρίς αυτό όμως να με κάνει λιγότερο καλό στη δουλειά μου-, έτσι και ο τυροκόμος δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει τί είναι μια λεκάνη απορροής. Αυτό δεν τον κάνει λιγότερο Άριστο ως τυροκόμο.
Εγώ λοιπόν πιστεύω ότι πρέπει να βοηθηθεί ο Πέτσας και να επιστρέψει στον φυσικό του χώρο, στο τυροκομείο. Κι αν δεν έχει τυροκομείο να του δώσουμε ένα ΕΣΠΑ και να τον στηρίξουμε έμπρακτα για να φτιάξει ένα. Προσωπικά πολύ ευχαρίστως θα αγόραζα τα προϊόντα του: «Τυριά Πέτσας».
Αυτά είπε και μου έκλεισε χτυπώντας το τηλέφωνο…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ