Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Η αριστερή απάντηση στην Μητσοτακική λεηλασία του κράτους

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Μέσα σε λίγες ημέρες η κυβέρνηση πούλησε τον ΔΕΔΔΗΕ, παραιτήθηκε από τον έλεγχο της ΔΕΗ και παραχώρησε το τελευταίο ποσοστό των μετοχών της στην COSCO. Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες αποτελεί προκλητική ζημία του δημοσίου συμφέροντος.

ΔΕΔΔΗΕ: Και μόνο η ιδέα, ότι μια κυβέρνηση πουλάει το μονοπώλιο του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, θα έπρεπε να είναι αρκετή για να μας κατεβάσει όλους στο δρόμο. Επιπλέον αυτού, η κυβέρνηση προχωρά στην πώλησή του σε αυστραλιανό fund, που συνηθίζει να διαλύει τις επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας που αγοράζει, κάνοντας αφαίμαξη στα κεφάλαια τους και καθιστώντας τες μη βιώσιμες, για να οδηγηθούν στη συνέχεια οι χώρες να τις διασώσουν και να επαναληφθεί το σκηνικό. Στην περίπτωση της χώρας μας μια τέτοια διάσωση σημαίνει επιπλέον δάνεια από τους δανειστές με τα γνωστά μνημόνια που τα συνοδεύουν.

ΔΕΗ: Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ελλάδας και τη μοναδική ευκαιρία της χώρας για δημόσιο έλεγχο στην ενεργειακή μετάβαση. Δεν θα έπρεπε καν να διανοείται καμία κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση της. Και σα να μην έφτανε αυτό, η ιδιωτικοποίηση της έγινε εν κρυπτώ , με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει την εταιρία.

Λιμάνι Πειραιά: Το βασικό λιμάνι της χώρας από το οποίο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό οι νησιωτικές κοινωνίες, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί. Έδωσαν το τελευταίο 16% που κρατούσε το δημόσιο, προκειμένου η Cosco να προχωρήσει στις επενδύσεις που είχε δεσμευτεί στη σύμβαση παραχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Cosco δεν τήρησε την σύμβαση, τα έργα δεν προχώρησαν και θα έπρεπε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο. Για να διαγράψουν τις υποχρεώσεις της, έκαναν καινούργια σύμβαση, διαγράφοντας την παλιά. Το κράτος αντικαθίσταται από έναν ιδιώτη μηχανικό που θα προσλαμβάνεται και θα αμείβεται από την Cosco, αλλά θα έχει την εξουσία να επαναδιαπραγματεύεται με την Cosco την σύμβαση εκ μέρους όλων μας.

Δεν υπάρχει καμία απορία τι εξυπηρετούν οι κινήσεις αυτές σοκ και δέους. Πρόκειται για εξυπηρετήσεις ιδιωτικών συμφερόντων, προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον, τον κίνδυνο αποκλεισμού πολιτών από δημόσια αγαθά και τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων στην χώρα μας.

Απέναντι σε αυτά η αριστερά δυστυχώς δεν δημιουργεί ενιαίο και αρραγές μέτωπο μέσα και έξω από τη Βουλή.

Το ΜεΡΑ25 στηλίτευσε τις αποφάσεις αυτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως εστιάζει σε συμβολικά ζητήματα παρά στην ουσία του ξεπουλήματος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στον ΔΕΔΔΗΕ το πρόβλημα δεν φαίνεται να ήταν η ιδιωτικοποίηση, άλλωστε ήταν δρομολογημένη και επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ποιον το δώσανε. Για τη ΔΕΗ δεν ήταν πρόβλημα η απώλεια του δημοσίου ελέγχου – άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει τη ΔΕΗ στο Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι δανειστές παίρνουν σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε πρόβλημα με την ιδιωτικοποίηση της αλλά με την κερδοσκοπία από αυτή. Δεν ήταν σκάνδαλο η πώληση, αλλά σκανδαλώδεις οι διαδικασίες της. Για τον ΟΛΠ ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν διαφώνησε με την ιδιωτικοποίηση, καθώς η πώληση του τελευταίου 16% του ΟΛΠ που έλεγχε το δημόσιο, περιλαμβάνονταν στην σύμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησε ότι αυτή έπρεπε να γίνει, αφού η COSCO πραγματοποιεί τις επενδύσεις που είχε δεσμευτεί να κάνει, όπως του εγκληματικού λιμανιού στην Πειραϊκή. Το λιμάνι που κατασκευάζει πάνω στον αρχαιολογικό τόπο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, λίγα μέτρα από τον τάφο του Θεμιστοκλή, αποκόπτοντας την πρόσβαση σε αυτόν για τους πολίτες του Πειραιά. Σε αντάλλαγμα, τους προσφέρει άπλετη ρύπανση (αέρα, ήχου και φωτός) από τα μεγαλοκρουαζιερόπλοια που θα σταθμεύουν στο νέο λιμάνι αλλά και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γκέτο δηλαδή, όπου οι κάτοικοι θα δέχονται μόνο αρνητικές επιπτώσεις και η εταιρία θα παίρνει οικονομικά οφέλη άνευ όρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον συμφωνεί και με το Ελληνικό – το μεγαλύτερο φιλέτο της Μεσογείου δεν μπορεί να παραμείνει αναξιοποίητο είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας. Φιλέτο δηλαδή τα μητροπολιτικά πάρκα.

Συμφωνεί με τις δεξαμενές της Oil One στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και τα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές, την διαιώνιση του ΧΥΤΑ Φυλής, την καύση απορριμμάτων στις τσιμεντοβιομηχανίες, τα ΣΔΙΤ ιδιωτικοποίησης απορριμμάτων και τόσες άλλες κεντρικές πολιτικές της ΝΔ. Όλα αυτά τα αποφάσισε άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε έστω ως αντιπολίτευση, να καταγγείλει το μνημονικό του παρελθόν ως κάτι που του επιβλήθηκε και να απελευθερωθεί από τις πολιτικές που ο ίδιος ψήφισε, η ΝΔ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση και οι πολίτες θα ήταν στους δρόμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές σε περίπτωση που ξαναγίνει κυβέρνηση. Έτσι, έρχεται σε ρήξη με την ΝΔ μέχρι το σημείο που δεν κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές και οι πολίτες δεν μαθαίνουν για τα εγκλήματα της Μητσοτάκης Α.Ε. εναντίον του δημόσιου συμφέροντος.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στην προγραμματική σύγκλιση της Αριστεράς. Αν δεν αλλάξει πορεία, αν δεν καταγγείλει έστω τώρα τις μνημονιακές πολιτικές που ο ίδιος εφάρμοσε και επεκτείνει η ΝΔ , η σαρωτική επέλαση της δεξιάς θα υποχρεώσει τους πολίτες να δημιουργήσουν το απαραίτητο αριστερό μέτωπο μόνοι τους. Το ΜέΡΑ25 είναι έτοιμο για το μέτωπο αυτό. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πίσω τα δημόσια αγαθά στο δημόσιο έλεγχο.

Βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ