Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Ξημερώνοντας η μέρα της μεγάλης απόφασης

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Στις 7 Οκτωβρίου το πρωί, ουδείς γνώριζε τι μας ξημερώνει

Γνωρίζαμε πως μία αφοσιωμένη και ικανή ομάδα δικηγόρων, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, αντιφασιστικές ομάδες και λίγοι δημοσιογράφοι, πέντε χρόνια έσερναν το κάρο της δικαιοσύνης που ‘ταν χωμένο βαθιά στις λάσπες.

Αγόγγυστα μέρα τη μέρα, μήνα το μήνα, χρόνια τα χρόνια πάλευαν σε μία δίκη που εκδίκαζε μαζί τρεις κακουργηματικές πράξεις, χρεωμένες στους φασίστες της Χρυσής Αυγής που συνέχιζαν εν τω μεταξύ να βρίσκονται στα έδρανα της Βουλής.
Χρόνια τώρα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κομμάτια της κοινωνίας ξέπλεναν τον νεοναζισμό, χωρίς να το λένε. Ένα πρώτο δείγμα προόδου ήταν όταν στις τελευταίες εκλογές η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός βουλής. Αυτό όμως δεν αρκούσε.

efeteio xrysi avgi

 7 Οκτωβρίου το πρωί, κανείς δεν ήξερε

Η απόφαση ήταν πιθανόν να ακουστεί «με όρους αιφνίδιου θανάτου», μπορεί και όχι. Η έδρα ποτέ δεν έκλεισε κρυφά το μάτι  προς τη μεριά της Πολιτικής Αγωγής. Δείγμα δουλειάς της υπήρχε: «επιμονή, γνώση, ουδετερότητα». Αυτή ήταν η ακλόνητη στάση της προέδρου της έδρας Μαρίας Λεπενιώτη και των μελών της Ανδρέα Ντόκου και Γεσθημανής Τσουλφόγλου.
Προδιάθεσης από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, είχε δοθεί: «πάμε να τελειώνουμε όσο πιο ανώδυνα για τους κατηγορουμένους».
Συμπέρασμα με ψυχρή λογική δεν μπορούσε όμως να προκύψει.
Τίποτα δεν ήταν φανερό. Το βέβαιο ήταν όταν δεν αρκούσαν τα εκατοντάδες αποδεικτικά στοιχεία εις βάρος της Χρυσής Αυγής. Απαιτείτο και μια πολιτική γενναιότητα προκειμένου να καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση. Και τόσα χρόνια το δείγμα γραφής από το δικαστικό σώμα δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Κι όσοι αργότερα ισχυρίστηκαν «Το ξέραμε» ή «Ήταν φανερό προς τα που πήγαινε» θα μπορούσαν να ισχυριστούν ακριβώς το ίδιο και με μία διαφορετική έκβαση της δίκης.

diki efeteio arthro

Τα τέταρτα αναμονής διαρκούσαν αιώνες. Ήλπιζες και φοβόσουν τι θα ακούσεις. Έξω από το Εφετείο οι χιλιάδες κόσμου ήταν σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Άλλο να είσαι εντός της αρένας κι άλλο στις κερκίδες. Κι όμως! Όταν ακούστηκε η απόφαση η ένταση της ψυχικής αποσυμπίεσης ήταν ενιαία, εντός κι εκτός του κτιρίου. Μια δυνατή κραυγή προς τον ουρανό!

Ένα χρόνο μετά την απόφαση ο νεοναζισμός βγαίνει ξανά από τη σπηλιά του.
Φορά το κοστούμι της νέας ακροδεξιάς, έχει ονοματεπώνυμα, εξισώνει θεσμικά -ξανά- τα «εγκλήματα σταλινισμού και ναζισμού» και κάνει συμψηφισμούς, κρύβοντας επιμελώς τα παλιά του σύμβολα…
Αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι για σήμερα.
Σήμερα είναι ημέρα μεγάλης γιορτής. Διότι η καταδίκης της Χρυσής Αυγής δεν ήταν στο πιάτο. Κι ας είχαν δοθεί εντός της δικαστικής αιθούσης όλες οι μάχες δικαίωσης, όπως έπρεπε.

ΥΣ: Η εισαγγελέας που είχε προτείνει την αθώωση της Χρυσής Αυγής πήρε προαγωγή, ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ανδρέας Τζέλλας απεβίωσε, ο αγώνας δικαιώθηκε αλλά συνεχίζεται

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ