Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΕΦΚΑ: Ο Πύργος του Κάφκα κι ο Βρώμικος Χαράλαμπος

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ένας αυτοαπασχολούμενος επιστήμονας προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις μυστηριώδεις αρχές τού ΕΦΚΑ, οι οποίες κυβερνούν από έναν πύργο. Μια ιστορία black humor και απόγνωσης

Ο Βρώμικος Χάρη δεν είναι φανταστικός ήρωας. Είναι πρόσωπο υπαρκτό, με ΑΦΜ, σάρκα και οστά. Τρέφεται βρώμικα, μιλά βρώμικα αλλά έχει νου και δεξιότητες άνω του μετρίου. Αυτή η απουσία μετριότητας δεν αρέσει καθόλου μα καθόλου στο δημόσιο σύστημα.
Και τον εκδικείται.

Τα παράλογα γεγονότα διαδέχονται ασταμάτητα το ένα το άλλο, ο παράνοια διαρκώς αυξάνεται και η γραφειοκρατία ξεπερνάει στο τέλος κάθε όριο!
Μην προσπεράσετε την ιστορία! Όποιος την προσπέρασε μπροστά του τη βρήκε!

Τα καταλάβα όλα σήμερα… ο ΕΦΚΑ δεν υπάρχει!

«Κυριολεκτικά δεν υπάρχει, είναι απλά ένα interface. Μια κονσόλα με καλώδια συνδεδεμένα στο παλιό Καφκικό σύστημα, απλά για να πατάς κουμπιά και να κάνουν πίου πίου.
Κάτω το σύστημα είναι ακριβώς όπως ήταν ένας βόθρος. Το μόνο που άλλαξε είναι απλά η λεκάνη πάνω από το βόθρο, έτσι ώστε όταν κάθεσαι να ξεχνάς ότι αμφιβάλλεις για το αν η αποχέτευση πηγαίνει στο βόθρο ή καταλήγει στη μπανιέρα σου.EFKAΠαλιά το σύστημα σου έλεγε «μου χρωστάς», και μετά έλεγες εσύ «σκασίλα μου», ή αν ήσουν λίγο πιο σοβαρός έλεγες «πες πόσα σου χρωστάω να σου τα δώσω».
Και μετά, επειδή το σύστημα δεν ήξερε ακριβώς πόσα χρωστάς, σου έλεγε «πήγαινε σπίτι και περίμενε» ή «πήγαινε φέρε μου τα τάδε χαρτιά και μετά πήγαινε σπίτι σου και περίμενε».
Έπαιρνε το σύστημα τα χαρτιά, τα έβαζε σε ένα φάκελο με αριθμό πρωτοκόλλου, τα παρέδιδε σε έναν υπάλληλο με ξύλινο πόδι, να τα πάει σιγά σιγά στο αρμόδιο γραφείο όπου κάποια στιγμή κάποιος άλλος υπάλληλος με χοντρά γυαλιά, καθόταν με έναν άβακα και μέτραγε πόσα χρωστάς.
Μια 5ετία αργότερα το κράτος σού απαντούσε «χρωστάς τόσα». ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ!

Τώρα δεν σου λέει καν ότι χρωστάς, ούτε σου ζητάει να πας να πληρώσεις και δεν σε ειδοποιεί για τίποτα, στ’ α@@δια του! Ξέρει ότι κάποια στιγμή θα χρειαστείς για κάποιο λόγο ασφαλιστική ενημερότητα κι επειδή το ψηφιακό σύστημα δεν θα τη βγάζει, θα πας να ρωτήσεις τί έχει πάει στραβά. Και τότε θα βρει τον τρόπο να σε πατήσει κάτω που ΤΟΛΜΗΣΕΣ να τα κάνεις όλα μέσω ίντερνετ.

EFKA KAFKA

Πας λοιπόν και λες: «Έχω ρυθμίσει τις οφειλές μου και δεν μπορώ να βγάλω ασφαλιστική ενημερότητα, χρωστάω κάτι άλλο;»
Και τότε σου απαντά: «Εδώ είναι ΕΦΚΑ μισθωτών δεν είμαι εγώ αρμόδιος, πήγαινε στο ΕΦΚΑ μη μισθωτών».
Και πας στο ΕΦΚΑ μη μισθωτών και σου λέει: «Εδώ είναι πρώην ΤΕΒΕ, εσείς είστε στο ΤΣΜΕΔΕ» και λες «ποιο ΤΣΜΕΔΕ ρε παιδιά; ΕΦΚΑ λέει η σελίδα που μπαίνω και βλέπω τί πληρώνω και τί χρωστάω».
Και τότε σου τη λέει η υπάλληλος γιατί δεν είσαι μυημένος και δεν ξέρεις ότι ουσιαστικά δεν έχει ενοποιηθεί τίποτα. Κι αν πεις τίποτα σου την ξαναλέει, γιατί έκανες το λάθος να πας σε αυτό το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ που σου έβγαλε ως επιλέξιμο η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ η οποία κλείνει ραντεβού και στην οποία έχεις βάλει το ΑΜΚΑ σου και έχεις δηλώσει ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ!

Αλλά παρόλο που σου τη λέει, μπαίνει στο σύστημα και βλέπει ότι χρωστάς 9,91ευρώ. «Μπες στο σύστημα και δες τα».
Εσύ έχεις μπει και τα έχεις δει μια βδομάδα πριν, αλλά δεν είχαν πουθενά κωδικό πληρωμής μέχρι που το προηγούμενο βράδυ, κάπου μέσα στο σύστημα του ΕΦΚΑ βρήκες μόνος σου το ποσό μαζί με έναν κωδικό πληρωμής και πήγες και πλήρωσες. Και της το λες αυτό και σου λέει: «Όοοοοχι! Ο κωδικός που ξεκινάει με RF και ήταν στο PDF που κατέβασες ήταν του ΕΦΚΑ, έπρεπε να βάλεις κωδικό του ΚΕΑΟ που δεν ξεκινάει με RF»…

Γυρνάς σπίτι και ξαναπληρώνεις στον άλλο κωδικό πληρωμής, αυτόν του ΚΕΑΟ.
Και λες «Οκ ξεμπέρδεψα τουλάχιστον με αυτό, να δω τί θα μου βρουν στο ΤΣΜΕΔΕ που έχω ραντεβού τη Δευτέρα»…
Όχι μαλάκα! δεν ξεμπέρδεψες… Δεν ξεμπέρδεψα!
Μέχρι χθες εγώ νόμιζα ότι τα παράλληλα συστήματα είναι 4.
Και μου φαινόταν τρομερά αστείο που έγινε ενοποίηση ταμείων και κατάφεραν να καταλήξουμε να έχουμε 4 συστήματα που δεν βλέπουν το ένα το άλλο. TAXIS, ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ και ΤΣΜΕΔΕ στο οποίο δεν έχω καν πρόσβαση.
Αλλά έκανα λάθος, 6 είναι τα συστήματα!
Tο ΚΕΑΟ έχει δεκάδες υποκατηγορίες. Τόσες όσα και τα νυν και πρώην ταμεία. Κάθε υποκατηγορία απαιτεί διαφορετική εγγραφή και διαφορετικούς κωδικούς, ξεχωριστή ρύθμιση εφόσον υπάρχουν οφειλές και η κάθε ρύθμιση βγάζει άλλο κωδικό πληρωμής.
Yπάρχει και το ΕΤΑΕΠ οι οφειλές προς το οποίο δεν φαίνονται ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε σου λέει κανένας «κοίτα και το ΕΤΕΑΕΠ».

Το σύστημα είναι φτιαγμένο για να σε τρολάρει

Αν μπεις στο ΕΤΕΑΕΠ όλο και κάτι θα βρεις να χρωστάς. Κάτι που ξέχασες ή κάτι που ξέχασαν αυτοί και το θυμήθηκαν 4 χρόνια μετά. Και κάπως έτσι ανακάλυψα ότι χρωστάω και 2 x 21,49 ευρώ αναδρομικά επειδή αποφάσισαν να κάνουν εκκαθάριση 4 χρόνια μετά. Αλλά αυτό το ποσό δεν φαίνεται ΠΟΥΘΕΝΑ.
Δεν λαμβάνεις ειδοποιητήριο, δεν υπάρχει στον ΕΦΚΑ, δεν υπάρχει στο TAXIS και προφανώς δεν υπάρχει στο ΚΕΑΟ. Και δεν έχεις τρόπο να το δεις αν δεν μπεις στην σελίδα του ΕΤΕΑΕΠ, που δεν έχεις κανένα λόγο να μπεις γιατί το ΕΤΕΑΕΠ πλέον πληρώνεται μέσω του ΕΦΚΑ. Χλαααααατς!

dimosios foreas

Όταν έχουμε χρέος 9 ευρώ κι ένα σύστημα δεν μας ειδοποιεί μετά το πέρας της εκκαθάρισης ότι χρωστάμε, καταλήγουμε να μην μπορούμε να πάρουμε ούτε ενημερότητα.
Και τρέχουμε τότε σε κάποιο υποκατάστημα να βρούμε τρόπο να λάβουμε βεβαίωση οφειλής, πράγμα που ακυρώνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Το λογικό θα ήταν να μην χορηγεί ενημερότητα αν χρωστάμε ένα ποσό πάνω από δύο δόσεις, όπως ακριβώς ισχύει και για τις ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ. Αυτό θα ήταν λογικό.
Κι επειδή ότι με έχει ταλαιπωρήσει τα τελευταία χρόνια έχει πάντα την ίδια υπογραφή, ενημερώνω ότι ο νόμος 4756/2020 φέρει την υπογραφή του τότε Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Happy End

Aυτή τη στιγμή έχω τρεις διαφορετικούς κωδικούς πληρωμής για το ΚΕΑΟ…
Έναν για τις οφειλές προς το ΤΣΜΕΔΕ, έναν για τις οφειλές προς το ΤΕΑΜΕΔΕ και έναν για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μη μισθωτών.
Αυτά είναι 3 διαφορετικά συστήματα που μπαίνω με τρεις διαφορετικούς κωδικούς ή τέλος πάντων μπορεί να είναι και ένα, αλλά έχει χρειαστεί να κάνω 3 διαφορετικές εγγραφές.
Ειλικρινά μ@λ@κα, εσύ που το σκέφτηκες και το σχεδίασες όλο αυτό κρύψου»!

Το δια ταύτα; Στην Ελλάδα, οι διαδικτυακές πλατφόρμες των δημοσίων υπηρεσιών θυμίζουν τον Πύργο του Κάφκα. Απρόσβλητες και κυρίαρχες.
Έπεται συνέχεια…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ