Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Προκαλούν τον κινέζικο δράκο να πέσει στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Το στρατοβιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με πιόνι την Αυστραλία και βάζοντας στο περιθώριο την Ευρώπη, αποφάσισε να προκαλέσει τον κινεζικό δράκο να πέσει στη θάλασσα. Να αντιμετωπίσει δηλαδή στην αχανή γεωπολιτική σκακιέρα που λέγεται Ασία-Ειρηνικός συντονισμένη προσπάθεια ψαλιδίσματος της ισχύος του.

του Γιώργου Ι. Αλλαμανή

Στις 8 Αυγούστου 2008, ημέρα Παρασκευή, μια χαρά και πολύ συμπαθητική φαινόταν η Λαϊκή (που λέει ο λόγος…) Κίνα. Καρφωμένοι στις οθόνες, δισεκατομμύρια άνθρωποι απόλαυσαν την Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο γίγαντας ξύπνησε, εκτός από τσιπάκια και μπλουζάκια διαθέτει και πολιτισμό, έλεγαν πολλοί, σπρώχνοντας κάτω απ’ το χαλί τον εργασιακό μεσαίωνα, τις διώξεις των αντικαθεστωτικών, τη διαφθορά, την made in PRC μόλυνση του περιβάλλοντος.

Τί μεσολάβησε ώστε σήμερα η Κίνα να θεωρείται «συστημικός αντίπαλος», «στρατηγικός ανταγωνιστής», ακόμη και «απειλή»;

24365205
EPA/ROMAN PILIPEY

Μεσολάβησαν, μεταξύ άλλων, η χιλιοπρόσωπη παγκόσμια κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers, η αλματώδης επέκταση των κινεζικών κεφαλαίων, ο εκσυγχρονισμός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού των 2.185.000 ένστολων, η κυριαρχία του προέδρου (από το 2013) της Κίνας Σι Τζινπίγκ.

24391550 scaled
EPA/ROMAN PILIPEY

Το στρατοβιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με πιόνι την Αυστραλία και βάζοντας στο περιθώριο την Ευρώπη, αποφάσισε να προκαλέσει τον κινεζικό δράκο να πέσει στη θάλασσα. Να αντιμετωπίσει δηλαδή στην αχανή γεωπολιτική σκακιέρα που λέγεται Ασία-Ειρηνικός συντονισμένη προσπάθεια ψαλιδίσματος της ισχύος του.
Κάπως έτσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τον πρόθυμο Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσαν ότι συνέπηξαν τριμερή συμμαχία, ένα Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας με το μάλλον κακόηχο όνομα AUKUS (προφέρεται ‘Ωκους) από τα αρχικά των τριών κρατών.

24692894
EPA/Oliver Contreras / POOL

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξοργίστηκε γιατί το βασικό εργαλείο του AUKUS θα είναι 12 πυρηνοκίνητα υποβρύχια που θα κατασκευαστούν – προσοχή: μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια -, στην Αυστραλία με τεχνολογία και εποπτεία των δύο ισχυρών. Για να γίνει αυτό, ένα πρόγραμμα συμπαραγωγής γαλλικών υποβρυχίων (που καρκινοβατούσε) πετάχτηκε στα σκουπίδια.

Με γνώμονα την κοινή λογική, μπορεί κανείς να προβλέψει μερικές πιθανές συνέπειες.
Πρώτον, κλιμάκωση των εξοπλισμών. Η απέραντη μουσουλμανική Ινδονησία των 270 εκατομμυρίων κατοίκων, η οικονομικά αναδυόμενη Μαλαισία, η δυτικοπροσανατολισμένη Νότια Κορέα και η Ιαπωνία με τις κρυμμένες κάτω απ’ το χαλί μιλιταριστικές παραδόσεις, έχουν τα φόντα να ψωνίσουν και να κατασκευάσουν όπλα πουλώντας εθνικισμό στο εσωτερικό.

24694694 scaled
EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Δεύτερον, αν η Αυστραλία και η Βραζιλία, που κάνει ανάλογες κινήσεις στον Νότιο Ατλαντικό, εντάξουν στις ένοπλες δυνάμεις τους πυρηνοκίνητα υποβρύχια, άλλα κράτη θα μπουν στον πειρασμό να εμπλουτίσουν «ουράνιο κίνησης» – αν επιτρέπετε τον νεολογισμό -, για στρατιωτικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Οι μηχανισμοί διεθνούς ελέγχου τέτοιων δραστηριοτήτων είναι αρκούντως προβληματικοί.

Τρίτον, μία νέα στρατοκρατική μέθοδος μπορεί να τεθεί σε ισχύ: το… leasing πυρηνοκίνητων υποβρυχίων! Δεν είναι αστείο. Οι υπουργοί Αμυνας και Οικονομικών της Βρετανίας επιβεβαίωσαν ότι μέχρι να υλοποιηθεί η AUKUS η Αυστραλία πιθανότατα θα ενισχυθεί με υφιστάμενα υποβρύχια – με πλήρωμα και οπλισμό κομπλέ -, έναντι φιλικής τιμής.
Τέταρτον, οι επιμέρους τομείς της συμφωνίας αφορούν στον «κυβερνοπόλεμο» και στην «τεχνητή νοημοσύνη». Αναδύονται στην επιφάνεια η βιομηχανική κατασκοπεία, η έρευνα και η ανάπτυξη (R&D), η διείσδυση στις διεθνείς αγορές, οι τεχνολογίες αιχμής, καθώς και τα εμπορικά ισοζύγια, τα χρηματιστήρια, τα logistics.

Με άλλα λόγια, θα επιχειρηθεί να υποστεί πλήγμα η κινεζική «Πρωτοβουλία Μίας Ζώνης και Ενός Δρόμου» («Belt and Road Initiative»), ο σύγχρονος Δρόμος του Μεταξιού, το νήμα του οποίου τυλίγεται απ’ το 2013 σε πάνω από 70 κράτη – περνώντας «φυσικά» και από το λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα.

21752096 scaled
EPA/LPhot Kyle Heller BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πέμπτον, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συζητήσει ξανά για τους…δροσουλίτες: τους άνδρες-φαντάσματα του Ευρωστρατού. Στρατηγοί και ευρωκράτες θα φλυαρούν σχετικά στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Γερμανία δεν θα διακινδυνεύει τις πολύτιμες εμπορικές σχέσεις της με την Κίνα και ο Μακρόν θα ονειρεύεται ότι επιθεωρεί ευρωπαϊκές ταξιαρχίες στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

Και, έκτον, ο Τζόνσον θα σερβίρει – άρχισε να το κάνει ήδη -, ξαναζεσταμένη πουτίγκα από την εποχή που η Βρετανία κυβερνούσε τα κύματα. Επιστροφή στον Ειρηνικό, απ’ όπου η αυτοκρατορία απεσύρθη στα τέλη της δεκαετίας του ’40, νικήτρια αλλά χρεοκοπημένη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδίδοντας τα κλειδιά στους Αμερικανούς. Το μήνυμα: «Σας το ‘λεγα ότι υπάρχει ζωή και πεδίον δόξης λαμπρό μετά το brexit».

21751429 scaled
EPA/LPhot Kyle Heller BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT MANDATORY CREDIT: MOD/CROWN COPYRIGHT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πολύπλοκες διεργασίες σε βάθος χρόνου, με συνέπειες για όλους.

Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι άλλος. Να σχηματίσει κάποια στιγμή το Πεκίνο την επικίνδυνη εντύπωση ότι πλησιάζει – ή, ακόμη χειρότερα, ότι έφτασε… -, η ώρα να ενσωματώσει ξανά στον εθνικό κορμό την Ταϊβάν.

Το νησάκι όπου κατέφυγαν οι ηττημένοι εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι Σεκ μετά τη νίκη των κομμουνιστών στον κινεζικό εμφύλιο το 1949.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο «παράσημο» που φαντάζεται καρφιτσωμένο στο ναπολεόντειο πέτο του ο πρόεδρος Σι, που τον Οκτώβριο του 2022, στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, ετοιμάζεται να επανεκλεγεί για τρίτη θητεία, καλλιεργώντας προσωπολατρία και την (ψευδ)αίσθηση ότι είναι ο Μάο του 21ου αιώνα.

Αυτό, όμως, μόνο με πόλεμο μπορεί να γίνει. ‘Η να αποφεύγεται σταθερά (;), με αμοιβαίες απειλές, διπλωματικές ακροβασίες, ανηλεή εμπορικό ανταγωνισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και πανδημιών, και με λεπτή ισορροπία τρόμου στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, όταν τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Συμφωνίας AUKUS θα βυθιστούν στα σκοτεινά νερά έξω απ’ το λιμάνι της Αδελαΐδας στην πρώτη τους περιπολία – αν υλοποιηθεί το υπερφιλόδοξο σχέδιο των Γιάνκηδων -, η Ιστορία θα έχει ρίξει πολλές φορές τα ζάρια της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ