Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

Υπουργείο Εργασίας Ανήλικοι Πρόσφυγες: Τους βγάζουν στο κλαρί!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

«Μαθητεία» αποκαλεί το Υπουργείο την εκμετάλλευση ανήλικων προσφύγων

Η νομιμοποίηση εργασίας ανήλικων προσφύγων, 16 ετών και χωρίς χαρτιά νομιμότητας, το να εργαστούν σε ξενοδοχειακές δομές δεν έχει καμία διαφορά από το δουλεμπόριο.

Η εργασία άνω των 16 ετών έχει νομιμοποιηθεί από το 1989, αλλά μπορούν οι ανήλικοι να εργάζονται μόνο κατόπιν γονικής συναίνεσης. Οι διαμένοντες σε δομές, με ποιανού τη συναίνεση θα εργαστούν; Με της Νέας Δημοκρατίας;
Που ισχυρίζεται, δια στόματος Υπουργείου Εργασίας ότι πρόκειται περί μαθητείας και δια στόματος του βουλευτού Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ότι «τα παιδιά πρέπει να πάρουν μία γεύση»!

original.jpg

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι γεύση θα πάρουν, σε μία εποχή που τα εργασιακά δικαιώματα ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και το αφεντικό πυροβολεί τον ντιλιβερά υπάλληλό του. Τα έχουμε δει, τα ξέρουμε.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για παιδιά με άπειρα ψυχολογικά τραύματα, που βίαια έχουν στερηθεί τους γονείς, τους οικείους τους, έχουν υποστεί σωματικές κακουχίες και ζουν σε συνθήκες που κανένα ανήλικο πλάσμα δεν επιτρέπεται να ζει.
Αλλά για την κυβέρνηση δεν αρκεί αυτό. Πρέπει να πάρουν και μια γεύση από την ελληνική αγορά εργασίας, από την τρυφερή ηλικία των 16. Για να καταλάβουν πώς είναι να σου πιάνει τον κώλο το αφεντικό, μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα.

Είναι απαράδεκτο να «προσφέρει» η κυβέρνηση τα προσφυγόπουλα των δομών στους ξενοδοχειάρχες. Θα έπρεπε να τα προστατεύσει αντί να τα βγάλει «στο κλαρί». Διότι κλαρί είναι όταν επιδοτείς την πρόσληψη 16χρονων που δεν θα βγάλουν κιχ όταν τα αναγκάσουν να εργάζονται 12ωρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά σε τι κόσμο ζούμε και ποια εργασιακή ηθική βασιλεύει.

Κάνουν λόγο για «κίνητρα» προκειμένου να πάνε να δουλέψουν. Έτσι ονομάζεται πλέον το καρότο μπροστά από το άλογο, «κίνητρο». Και θα πάνε με την αρωγή «γραφείων», όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με ενήλικες πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα δηλαδή θα δουλεύουν για τα γραφεία που τους εκμεταλλεύονται και τα οποία λυμαίνονται ακόμα και τους μικρούς επαγγελματίες.

Eπίσης κάνουν λόγο για αποϊδρυματοποίηση. Θα μπορούσαν βέβαια να τα στέλνουν σε σχολείο αλλά μην γινόμαστε σχολαστικοί τώρα…

sweeper and doffer scaled

Εξ άλλου, όλοι ξέρουμε ότι ο κύριος λόγος που οι νέοι δεν έχουν δουλειά είναι γιατί δεν έχουν εργαστεί από τα 16 τους ώστε να αποκτήσουν τη σωστή βάση, τον απαραίτητο επαγγελματικό προσανατολισμό και δεν ξέρουν να γράφουν σωστά το βιογραφικό τους, κατά τον βουλευτή Κυρινάκη. Και στην τελική όλα αυτά είναι συνεπή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτά του Καρόλου Ντίκενς και του Όλιβερ Τουίστ, το μακρινό 1838.

Ικανή είναι αυτή η κυβέρνηση να απαντήσει στις φωνές της αντιπολίτευσης «ναι αλλά για το παιδομάζωμα δεν λέτε κάτι;»… Πού ζούμε και τί ζούμε θε μου!

Ζωή Χαλιδιά

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ