Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

De Facto εκπόρνευση και ιδιοτέλεια

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η αισχρότητα ως όπλο στα χέρια βουλευτών της κυβέρνησης

Eκ των γεγονότων, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και παρουσιαστής μετεωρολογικών δελτίων, Γιάννης Καλλιάνος, συμπέρανε ότι η καταγγελία βιασμού 17χρονης κατά του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Σεμέδο, ήταν μια ιδιοτελής εκπόρνευση της ανήλικης και της φίλης της. Με στόχο να κονομίσουν λίγο εκβιαστικό χρήμα προκειμένου να αγοράσουν iphone13. Η βεβαιότητά του ήταν τόση που προσδιόρισε ως και το μοντέλο κινητού.

semedo2 0

Δεν είναι πρώτη φορά που βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαπρέπουν σε αισχρότητες. Δυστυχώς δεν θα είναι και η τελευταία. Διότι πάνω στην τακτική της σκόπιμης ηθικής βλάβης, στηρίζουν όχι μόνο την αποδόμηση των πολιτικών τους αντιπάλων αλλά και κάθε κοινωνικού δικαιώματος.
Αυτοί λοιπόν που νομοθετούν για τη χώρα, θεωρούν ότι έχουν το ελεύθερο να προαποφασίζουν ποιος ο ένοχος και ποιος ο αθώος, με γνώμονα το συμφέρον τους. Είναι ο παίκτης μέλος της ομάδας του κ Μαρινάκη; Είναι. Άρα προδικάζουμε ότι η ανήλικη είναι de facto «πουτανάκι». Τόσο ωμά και τόσο χυδαία.

Γνωρίζουμε εξ άλλου πολύ καλά το βαθύ πουριτανισμό, τις ταπεινές απόψεις για το γυναικείο φύλο, τον σκοταδισμό που διέπει πλέον τη Δεξιά. Με αυτή την έννοια η ανάρτηση του βουλευτού ήταν σε πλήρη αρμονία με τα πιστεύω του κόμματος του.

Τι ισχύει νομικά

Ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης με τοποθέτησή του «τακτοποίησε» νομοθετικά το περιστατικό.
«Η αλήθεια τού καταγγελλόμενου εγκλήματος δεν ισοδυναμεί αυτόματα με την απόδειξή του: στα εγκλήματα που αφορούν αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις, όπου πολλές φορές ο λόγος του θύματος συγκρούεται με το λόγο του θύτη, το βάρος της απόδειξης εξακολουθεί να είναι στην κατηγορούσα αρχή και όχι στον κατηγορούμενο. Που πάει να πει: Η κατηγορούσα αρχή πρέπει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορούμενου και όχι το αντίστροφο (ο κατηγορούμενος να αποδείξει την αθωότητά του). Η βασική αυτή αρχή του ποινικού δικαίου δεν μπορεί να αρθεί, χωρίς να σημάνει ένα δραματικό πισωγύρισμα.»

Η αρχή αυτή καταπατείται κατά κόρον συνήθως σε πολιτικές δίκες και υποθέσεις, όπου ο κατηγορούμενος οφείλει να αποδείξει ότι δεν είναι ο ελέφαντας.

nationalherald 2020 05 f8b0cdda 75fa 42e9 9356 6b423c3c11ed bigstock man s hand holding a woman rape 291018214 1555340645707 2

Πρότυπο μαντρί

Με την ίδια λογική δεν μπορεί να θεωρείται αναξιόπιστη και η καταγγελία ενός ανθρώπου. Ας δούμε όμως τι συνεπάγεται για τις γυναίκες όταν καταγγέλλουν σεξουαλική πράξη εις βάρος τους και μάλιστα πριν καν εκδικαστεί η υπόθεση τους.

Στοιχεία από διεθνείς και εγχώριες έρευνες (για την Ελλάδα, «Ψευδείς καταγγελίες βιασμού: Μερικές αλήθειες για ένα μύθο», του Άγγελου Τσιγκρή, έκδοση 1999) ανατρέπουν πλήρως την αντίληψη πως στο έγκλημα του βιασμού η πλειοψηφία των υποθέσεων βασίζονται σε ψευδείς καταγγελίες. Ούτε γίνονται από τις καταγγέλλουσες με σκοπό να αποκομίσουν κάποιο χρηματικό όφελος, για να «περισώσουν» κοινωνικά την χαλαρή ηθική τους είτε ακόμα και για να εκδικηθούν κάποιον πρώην ερωτικό σύντροφο.

Δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί στην περίπτωση της 17χρονης ανήλικης και του γνωστού ποδοσφαιριστή. Γνωρίζουμε όμως ότι ένα θύμα έμφυλου εγκλήματος θα αμφισβητηθεί σκληρά για τις συνθήκες υπό τις οποίες το ίδιο κινήθηκε και «συνετέλεσε» στη θυματοποίησή του, ενώ στην περίπτωση ενός βίαιου εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου υπό τις ίδιες ακριβώς συνθήκες και τα ίδια πραγματικά περιστατικά, δε θα αμφισβητηθεί ούτε ο λόγος του ούτε η ορθή ή μη εξωτερίκευση της άρνησής του και το αν αυτή κατέστη σαφής.
Εν ολίγοις οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό υφίστανται παράλληλα στοχοποίηση, αμφισβήτηση, ενοχοποίηση. Ακόμα κι αν δικαστικά δικαιωθούν. Πόσο μάλλον αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.

Ουπς! Λάθος…

Η κατακραυγή που ξεσήκωσε η αισχρότητα του βουλευτού Καλλιάνου τον ανάγκασε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, καταφεύγοντας σε έναν αφελή ισχυρισμό: «Η προσωπική μου άποψη […] σε καμία περίπτωση δεν αφορά στα συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση Σεμέδο». Απλά, το πρωί που ξύπνησε είπε να καταπιαστεί με ένα θέμα κατ’ εικόνα και ομοίωση με την υπόθεση Σεμέδο.
Κι έτσι χαλαρά ξεμπέρδεψε, έχοντας κάμει τη βρώμικη δουλίτσα του…

Ζωή Χαλιδιά

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ