Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Φωτιές: Δεν δάκρυσε η εικόνα τού Μωυσή

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε στη συγκυρία, ούτε ως πολιτικός ούτε ως άνθρωπος

Μέσα σε δυόμισι  χρόνια έγιναν τόσα πολλά, που έφταναν και περίσσευαν για να ρίξουν μία οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πλην της υπάρχουσας. Το «σύστημα» της βαλκανικής μας Μπανανίας δεν σκοπεύει να φτύσει εκεί που τρώει. Αντιθέτως. Χίλια χέρια ολημερίς σκουπίζουν τη δημόσια εικόνα του πρωθυπουργού. Κι άλλα τόσα τη λιβανίζουν.

Στις εκλογές του 2019 είχαμε ένα άθροισμα ψήφων 40,27% που δόθηκε σε κόμματα της αριστεράς. Από την άλλη προέκυψε ένα 43,55% που είναι ολίγη δεξιά και μπόλικη λαϊκή ακροδεξιά, η συγκομιδή ενός  αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ένα μέτωπο που χτίστηκε με τις πιο τοξικές παραληρηματικές ιδέες κι αντιλήψεις και δεν είχε να κάνει με τα πραγματικά όποια λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

24537313 scaled
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠ

Από τις εκλογές και μετά, η δημοκρατία μεταβλήθηκε, σταδιακά και ατύπως, σε αριστοκρατία. Με το δίκαιο να περνά στο κράτος, δίκαιο που μόνο οι άριστοι διεκδικούν ως δικό τους. Και με έναν πρωθυπουργό να μην ενδύεται αλλά να ζει κανονικά το ρόλο του και να ταυτοποιείται με τον ανασχηματισμένο θρύλο του Μωυσή.

Στη συνέντευξη Τύπου «ο Μωυσής», άμα τη εμφανίσει, δεν είδαμε να δακρύζει. Μέγα επικοινωνιακό λάθος. Το κοινό της Νέας Δημοκρατίας λατρεύει τις εικόνες που δακρύζουν. Αντιθέτως αυτός είχε ένα ανέμελο χαμόγελο του τύπου «οκ παιδιά, πάλι καλά που δεν πάθαμε τίποτα…». Με αποτέλεσμα να σπάσει η συγκινησιακή ταύτιση του πλήθους -που βρίσκεται σε κατάσταση άγχους-, με τον ηγέτη.

Μοναδική έγνοια του Μητσοτάκη είναι να συνεχίσει να κρατά το σκήπτρο της εξουσίας μέχρι κάποιοι να φωνάξουν επιτέλους «είσαι γυμνός». Σε σύγχρονη απόδοση να φωνάξουν #Μητσοτάκη @@ιέσαι.

24565184
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Εν ολίγοις εναπόκειται στην κοινωνία να αποφασίσει αν θα εξορίσει τον Μητσοτάκη στη γη Μαδιάμ. Και το ερώτημα είναι αν αυτή η αμφιθυμική κοινωνία, που μπορεί να γίνει τρομακτική αν δεν τρομοκρατείται, θα συμπεριφερθεί ορθολογικά ή θα τρέχει πάλι πίσω από εθνικιστικά φαντασιακά. Θα πάρει γραμμή ο κάθε ψηφοφόρος από την προσωπική του κατάσταση ή θα υποταχθεί σε νέες πολιτικές δεισιδαιμονίες ή συνωμοσιολογίες του τύπου «τις φωτιές βάζουν τα ξένα κέντρα για αντεθνικούς λόγους».
Προσδοκούμε μεγάλο μέρος της κοινωνίας να μην ανοιγοκλείσει τα χείλη της, στην ίδια κατεύθυνση με τα κυρίαρχα ΜΜΕ και να εκφραστεί κατά το δοκούν. Η αρχή ήδη έγινε. Και κάποιοι κατάλαβαν πως ό,τι σώθηκε από τις φλόγες, σώθηκε από την ανυπακοή. Αρνούμενοι να εκκενώσουν.

Ζωή Χαλιδά

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ