Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Ο ψεύτης και ο κλέφτης στην αυτοδυναμία χαίρονται

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

100 δις των Ελλήνων φορολογουμένων, στα golden boys της ιδιωτικής ασφάλισης

Πολλές ήταν οι μητέρες των μαχών που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τέλειωσαν άδοξα. Νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια, περιβαλλοντικός νόμος, κατώτατος μισθός κι άλλα σκληρά ή κοινωνικά σημαντικά νομοσχέδια, ψηφίστηκαν.
Η αυτοδύναμη να ‘ν καλά, ο κορονοϊός, η συμφωνία των Πρεσπών και γενικά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Επειδή όμως, με τούτα και με ΄κείνα, αυτή η προίκα έχει αρχίσει και καταναλώνεται επικίνδυνα, η κυβέρνηση σκέφτηκε να περάσει στα μουλωχτά τη συζήτηση για το τζογάρισμα στις αγορές με χρήματα των φορολογουμένων, κοινώς την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά».
Έκρινε λοιπόν η κυβέρνηση ότι εν μέσω καλοκαιριού και καύσωνα, είναι μία καλή στιγμή για να ξεμπερδεύει με το πρώτο μέρος τού ασφαλιστικού, όσο το «πελατολόγιο» της Νέας Δημοκρατίας θα πίνει χλιαρές μπύρες σε κάποια παραλία.

Βουλή 3

Τούτων δοθέντων, στην επιτροπή της Βουλής, αποφάσισαν να γίνει εντός μίας ημέρας η ακρόαση φορέων και η συζήτηση στα άρθρα. Όσο λιγότερος ο χρόνος, τόσο μεγαλύτερη η σύγχυση και τόσο ευκολότερο το κουκούλωμα. Μην βγει ξανά κάποιος Χατζηδάκης και κάνει λόγο για υπερωρίες με πληρωμή σε ρεπό και προκύψουν νέες φαιδρότητες που δεν επιδέχονται καν σοβαρής απάντησης.

Κι αφού «διάφοροι ταλιμπάν του ασφαλιστικού Πινοσέτ ως εμπειρογνώμονες θα μας πουν τι καλό που είναι το νέο επικουρικό με τους κουμπαράδες», τον Σεπτέμβριο θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, μέσα σε μία μέρα, στην Ολομέλεια. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μία παρωδία κοινοβουλευτικής διαδικασίας για μια μεταρρύθμιση που έχει κόστος τουλάχιστον 56 δις στην επόμενη εικοσαετία. Χρήματα τα οποία, όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα πρέπει να καλυφθούν με μέτρα. Συνελόντι ειπείν θα πρέπει να καλυφθούν με Μνημόνια, ώστε να μην υπάρξει επίδραση στο χρέος.

Επιπροσθέτως θα προκύψουν κρυφά κόστη που δεν θα συνυπολογιστούν στο τελικό αναλογιστική κόστος, όπως είναι π.χ. μια δυσανάλογα μικρή συμμετοχή των σημερινών ασφαλισμένων ηλικίας έως 35 ετών ή μια χρηματοοικονομική επιδείνωση που θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος καταβολής των ελάχιστων εγγυημένων επικουρικών συντάξεων κ.ά.

Αύριο λοιπόν, 29 Ιουλίου, το ασφαλιστικό θα συζητηθεί ως να συζητάμε αν θα διεκδικήσει η χώρα Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης του λούτσου που ευδοκιμεί σε Αιγαίο και Ιόνιο. Τι κι αν η αντιπολίτευση έσχιζε τα ιμάτιά της κάνοντας λόγο για μεθόδευση… Ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Μαντάς με θράσος σχολίαζε: «Δεν φταίμε εμείς αν οι δικοί σας φορείς λείπουν διακοπές».

– το κόψιμο χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά κολέγια
-την νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας
– το τζογάρισμα εισφορών και συντάξεων

Υπάρχει κάποιος αντικειμενικός λόγος τέτοιας πιλάλας, να παραδοθεί η επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογουμένων και των νέων; Υπάρχει. Ο ψεύτης και ο κλέφτης στην αυτοδυναμία χαίρονται. Μετά δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει η μοίρα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ