Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Παίζοντας με τις λέξεις και τη δημόσια Υγεία

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αλλάζοντας την έννοια της λέξης, δεν σημαίνει ότι αλλάζουμε και την πραγματικότητα

Καθημερινά καταναλώνουμε δεκάδες ληγμένες λέξεις. Καθημερινά μας δίνουν μεταλλαγμένες ειδήσεις. Καθημερινά αλλοιωμένες έννοιες θολώνουν την πραγματικότητα.
Όλα ξεκίνησαν σιγά- σιγά, πολλά χρόνια πριν, όταν η εργασία μετονομάστηκε σε απασχόληση.

Λίγη ετοιμολογία για να συνεννοηθούμε. Η λέξη εργασία ουδεμία σχέση έχει με τη λέξη απασχόληση. Αρκεί να θυμηθούμε τον στίχο από το τραγούδι «Κυριακή, γιορτή και σχόλη, να ‘ταν η ζωή μας όλη».
Το ρήμα εργάζομαι είναι ενεργητικό και σημαίνει δουλεύω, βάζω δηλαδή το μυαλό και το σώμα σε χρήση ώστε να παράξω κάποιο αναγκαίο αποτέλεσμα.
Το ρήμα απασχολώ, σημαίνει κάνω κάποιον να διακόψει το έργο του. Δεν είναι η επίσημη ονομασία της μισθωτής εργασίας. Η λέξη ασχολία, φέρει το στερητικό άλφα, δηλαδή ά-σχολος, εξ ου και το αργόσχολος. Δεν είναι συνδεδεμένη με κάποια παραγωγή έργου.

ΕΡΓΑΤΗΣ
Απασχολείται ή εργάζεται;

Κάπως έτσι λοιπόν άρχισε η «μεταποίηση» των λέξεων προκειμένου να περνά η αλήθεια απαρατήρητη. Ή προκειμένου η «ψευδής εντύπωση» να καβαλάει την αλήθεια. «Επίθεση με μπογιές στο σπίτι του τάδε δημοσιογράφου. Έγραψαν συνθήματα στον τοίχο του» είναι συχνά ο τίτλος που συνοδεύει στις μέρες μας μία παρέμβαση κάποιας πολιτικής συλλογικότητας

Η λέξη «επίθεση», που είναι μια συνήθης πολεμική έκφραση, (επίθεση των ΗΠΑ με βόμβες στο Ιράκ, επίθεση Τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος  σκότωσαν 25 Κούρδους κ.λπ.) επιλέγεται συνειδητά προκειμένου η πράξη «γράφω με μπογιά ένα σύνθημα σε τοίχο» να περάσει στο υποσυνείδητο μας ως πολεμική ενέργεια. Ο δρόμος πια δεν πρέπει να ‘χει τη δική του ιστορία που κάποιος έγραψε στον τοίχο με μπογιά.
Η κάνουν λόγο για βανδαλισμό. Αν θέλουν να κυριολεκτούν κάνοντας χρήση της λέξης «βανδαλισμός» να περιοριστούν στις καταστροφές εβραϊκών μνημείων και τάφων!

efimerida

Ας έρθουμε όμως στα καθ΄ ημάς. Μας ενημερώνουν λοιπόν ότι συγκεκριμένα νοσοκομεία συγχωνεύονται. Αντί να πουν την μαύρη τους αλήθεια: Κάποια δημόσια νοσοκομεία θα «κα-ταρ-γη-θούν». Σε μία ιστορική περίοδο για την οικουμένη, σε μία μάχη για την ανθρώπινη ζωή που έδωσε και συνεχίζει να δίνει η δημόσια Υγεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να υλοποιήσει αυτό που διακαώς επιθυμεί: Να στερήσει τη δημόσια Υγεία από την κοινωνία. Τι κι αν τα δημόσια νοσοκομεία μέσα σε παρανοϊκές καταστάσεις που προκαλούσε η έλλειψη προσωπικού ή υλικών έσωζαν ζωές ασθενών από covid-19, τι κι αν χάθηκαν ζωές ακριβώς εξ αιτίας των ελλείψεών τους!

Είναι γνωστή η απέχθεια της κυβέρνησης προς οτιδήποτε δεν είναι εμπόρευμα με όρους αγοράς. Φημίζεται για τη δυσανεξία της προς το κοινωνικό κράτος.
Λες και ο ιδιωτικός τομέας έσωσε έστω έναν άνθρωπο από covid-19 ή ήταν σε θέση να σώσει! Διερευνά λοιπόν τη συγχώνευση κάποιων εξ αυτών, συνελόντι ειπείν δρομολογεί τον ανασκολοπισμό της δημόσιας υγείας.

Περαστικά στους συνταξιούχους που της χάρισαν το 40%  από τους ψήφους που έλαβε ο αυτοδύναμος Μητσοτάκης. Και είθε να μην βρεθούν ποτέ στην ανάγκη των… συγχωνευμένων.
Κι όπως εύστοχα σχολίασε στα social media o δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκης:όλοι και όλες στις 9 το βράδυ στα μπαλκόνια μας, να χειροκροτήσουμε ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ! 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ