Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Η Γερμανία ενισχύει την Τουρκία στο Αιγαίο

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

του Μιχάλη Ψύλου

«Η Γερμανία δίνει το προβάδισμα στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας», γράφει σε κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό Economist, σχολιάζοντας την ναυπήγηση έξι υπερσύγχρονων γερμανικών υποβρυχίων U-214 στα ναυπηγεία Γκολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

«Ένας θρίαμβος για το ναυτικό της Τουρκίας – και πονοκέφαλος για την Ελλάδα», σημειώνει το βρετανικό περιοδικό, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει «την Ανατολική Μεσόγειο λιγότερο σταθερή». Τα έξι υποβρύχια ναυπηγούνται από την  γερμανική Thyssen Krupp για λογαριασμό του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, μετά από συμφωνία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έκλεισε τον Ιούνιο του 2011. Ήδη το πρώτο – με ονομασία Piri Reis – είναι σχεδόν έτοιμο και θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο τον επόμενο χρόνο, γράφει ο Economist. Τα υπόλοιπα πέντε θα ενταχθούν σταδιακά ως το 2027 – το Hızır Reis το 2023, το Murat Reis το 2024, το Aydın Reis το  2025, το Seydi Ali Reis το  2026 και το Selman Reis το 2027. «Τα υποβρύχια αυτά  θα δίνουν φόβο στον εχθρό και αυτοπεποίθηση στους φίλους» όπως γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Ο καθηγητής στο λονδρέζικο King`s College, Εμμανουήλ Καραγιάννης, επισημαίνει το αυτονόητο: «Τα νέα γερμανικά υποβρύχια που αποκτά η Τουρκία θα αλλάξουν τη ναυτική ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και προσθέτει: Τα υποβρύχια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σε «αμφισβητούμενα» νερά, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας γύρω από τα υποθαλάσσια καλώδια που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Ελλάδα για να φτάσει στην Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Τα υποβρύχια μπορεί να είναι οπλισμένα με πυραύλους  μεσαίου βεληνεκούς  που θα μπορούσαν να «εξουδετερώσουν σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου», προσθέτει ο κ. Καραγιάννης.

Για την ιστορία, τέσσερα τέτοια υποβρύχια διαθέτει και η Ελλάδα. Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, τα υποβρύχια αυτά  επιτρέπουν προς το παρόν στην Ελλάδα να διατηρεί μια υπεροχή στο Αιγαίο που βέβαια θα πάψει να υπάρχει από τη στιγμή που και η Τουρκία θα διαθέτει έξι από αυτά!  Άλλωστε, όταν η χώρα μας έκλεινε τη συμφωνία με την Thyssen Krup για τα υποβρύχια, ουδείς πρωθυπουργός ή υπουργός Άμυνας νοιάστηκε να βάλει ρήτρα μη πώλησής τους και στην Τουρκία. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

Ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας

Η Τουρκία άλλωστε, ήταν ο Νο 1 παραλήπτης των γερμανικών εξαγωγών όπλων το 2018 και 2019 -για δύο συνεχόμενες χρονιές. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, η Τουρκία έλαβε το 2018 από τη Γερμανία όπλα αξίας 344,6 εκατομμυρίων ευρώ (σε σύνολο γερμανικών εξαγωγών  771 εκατομμυρίων ευρώ) και τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 οπλικά συστήματα ύψους 242,8 εκατομμυρίων (σε σύνολο 832 εκατομμυρίων ευρώ). Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών όπλων της Γερμανίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στην Τουρκία, παρέχοντας το 60% των συνολικών εισαγωγών, μεταξύ 2014 και 2018.

Την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, φέρεται να ζήτησε δειλά- δειλά η ελληνική κυβέρνηση σε συνόδους κορυφής της ΕΕ τον περασμένο χρόνο, αλλά έπεσε σε γερμανικό…τοίχο.

Όπως λέει ο Γερμανός αριστερός βουλευτής Ντίτμαρ Μπάρτς, συν-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke στην  Bundestag, «από το 2000 έως το 2019, η​​γερμανική βιομηχανία όπλων είχε εξάγει στην Τουρκία οπλικά συστήματα αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ». Ο Γερμανός βουλευτής τονίζει ότι «μετά την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Αλλά οι συμφωνίες για εξαγωγή όπλων που έχουν ήδη εγκριθεί, εξακολουθούν να εκτελούνται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη ακόμη και για να αποτρέψει ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία» σημειώνει ο Ντίτμαρ Μπαρτς.

Είναι αλήθεια ότι μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας και όχι για τα υποβρύχια που θα στρέφονται κατά της Ελλάδας και των υπολοίπων χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που αντιστρατεύονται την τουρκική επιθετική πολιτική …

Με πρωτοβουλία Σοσιαλιστών και Αριστερών ευρωβουλευτών το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβριο την επιβολή εμπάργκο όπλων, μαζί με κυρώσεις, στην Άγκυρα, καθώς η ΕΕ προετοιμαζόταν για την σύνοδο κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. «Όταν πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε εμπάργκο όπλων, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο τώρα που η Τουρκία παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, μιας χώρας της ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία με συντριπτική πλειοψηφία 524 ψήφων υπέρ έναντι 79 κατά και 94 αποχών. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν στο ψήφισμά τους ‘ότι  πρέπει « όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναστείλουν τις άδειες εξαγωγών όπλων στην Τουρκία  για όσο διάστημα η Άγκυρα συνεχίζει τις τρέχουσες παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο που αντιβαίνουν στην κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ (ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου) και στο διεθνές δίκαιο, και δεν συμμετέχει σε διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου». Για την ιστορία το ψήφισμα αυτό καταψήφισε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αν και γενικότερα καταδικάζει την πολιτική Ερντογάν. Όταν όμως πρόκειται για την γερμανική πολεμική βιομηχανία, τα πράγματα αλλάζουν ….

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ