Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Σε πανικό η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα για την πανδημία

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

του Σπύρου Γκουτζάνη

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση εκπέμποντας αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ενός ενδεχόμενου τρίτου κύματος λόγω των μεταλλάξεων.

Μετά την προσπάθεια εκμαυλισμού των νέων με το χαρτζιλίκι των 150 ευρώ, ακολούθησε ο διαχωρισμός των καταστημάτων σε αμιγή και σε μικτά και οι απειλές δια στόματος Γεωργιάδη προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση στην κοινωνία και να μετατρέψει τους ιδιοκτήτες σε επιτηρητές. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γεωργιάδης παίζει τον ρόλο του κακού. Ο υπουργός Ανάπτυξης είπε προς του ιδιοκτήτες των καταστημάτων να υλοποιήσουν τα μέτρα διαχωρισμού και αστυνόμευσης των πολιτών απειλώντας πολύ απλά ότι «εάν δεν αποδώσει ο εμβολιασμός και έχουμε ένα τρίτο κύμα, τότε τον Χειμώνα θα κλείσουν ξανά τα καταστήματα και δεν θα υπάρχουν χρήματα για ενισχύσεις». Όπως είπε τα λεφτά τελειώνουν.

Ο υφυπουργός Άκης Σκέρτσος όμως σήμερα το πρωί απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown τον χειμώνα κάτι που επιβεβαίωσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στο μπρίφινγκ. Για το αν τελειώνουν ή όχι τα λεφτά πάντως ο κ. Σκέρτσος και η κ. Πελώνη δεν πήραν θέση. Ωστόσο διαφορετική ήταν η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση ο οποίος είπε μεν ότι «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρήματα υπάρχουν γιατί η Ελλάδα μπορεί και δανείζεται με χαμηλά επιτόκια».

Το κομβικό ζήτημα ωστόσο είναι οι εμβολιασμοί στους οποίους η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει το βασικό της αφήγημα περί επιτυχίας αλλά και την συνολική της πολιτική. Μόνο που σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της κ. Πελώνη έχει εμβολιαστεί μέχρι τώρα το 44% του πληθυσμού (περί τα 4,8 εκ. άτομα). Αυτό όμως απέχει σημαντικά από το 70% ή 80% που σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας στον πληθυσμό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πέσει έξω και γι αυτό και η κυβέρνηση επιστρατεύει τις απειλές προς τους καταστηματάρχες και τον κοινωνικό αυτοματισμό των πολιτών. Παράλληλα προειδοποιεί ότι θα υπάρχει πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τους πελάτες. Στο ίδιο πλαίσιο χθες ο πρωθυπουργός προσέφυγε στον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας από τους ιερείς να παροτρύνουν από άμβωνος το ποίμνιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ