Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ερχονται εμβόλια δεύτερης γενιάς, μόνο για πλούσιους

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Του Γιώργου Ι. Αλλαμανή

Ποιος είπε ότι η επιστήμη δεν κάνει άλματα; Η πανδημία του covid-19 οδήγησε σε ρεκόρ ταχείας παραγωγής εμβολίων σε διεθνή κλίμακα. Πανάκριβων και εμπορικά προστατευμένων από πατέντες, ανήθικα κερδοφόρων.

Όμως οι φτωχές χώρες έχουν απογοητευτικά ποσοστά εμβολιασμένων (μόλις 6% συνολικά στην Αφρική), οι μεταλλάξεις κάνουν γκραν γκινιόλ πάρτι, τα σενάρια συνωμοσίας ζουν και βασιλεύουν, η οικονομική και κοινωνική ζωή κλυδωνίζονται σε κλίμακα πρωτοφανή στη μεταπολεμική εποχή.

Ο φόβος σου, η ζωή μου. Τα πασίγνωστα εμβόλια που έφτιαξαν οι Κολοσσοί της φαρμακοβιομηχανίας ήρθαν για να…φύγουν.

Ερχονται εμβόλια δεύτερης γενιάς, μόνο για πλούσιους. ‘Ηδη δοκιμάζονται εμβόλια σε μορφή σκόνης (θα μεταφέρονται εύκολα χωρίς ψυγεία, ξηρό πάγο ή άλλη μέθοδο ψύξης και θα υγροποιούνται στα κέντρα εμβολιασμού), χαπιών (το 32% των Αμερικανών δηλώνει ότι θα εμβολιαζόταν αλλά φοβάται τις ενέσεις), ή νέας τεχνολογίας «αυτοενισχυόμενου RNA» (self-amplifying RNA – saRNA) που θα αντικαταστήσουν τα mRNA τύπου Pfizer.

02 9
Διαφήμιση για (όχι έτοιμο ακόμη) εμβόλιο δεύτερης γενιάς

Η τιμή ενσωματώνει την έρευνα και την τεχνολογία για την παρασκευή τους. Και σκαρφαλώνει στα ύψη. Μόνο οι πλούσιες χώρες ή ομάδες χωρών όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούν να τα αγοράσουν μαζικά. Ετσι οι σημερινοί «σταρ» – τα πρώτης γενιάς εμβόλια της AstraZeneka, της Moderna, της Pfizer, της Johnson & Johnson – θα ξεστοκάρουν τις αποθήκες καταλήγοντας στους φτωχούς, στα κατ’ ευφημισμόν αναπτυσσόμενα κράτη.

Τα νέα προϊόντα, που θα δημιουργούν πενταπλάσια ή δεκαπενταπλάσια (!) αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, θα διατεθούν κυρίως στη Δύση.

Όπως εξηγεί σε εμπεριστατωμένο άρθρο του στο BBC ο νευροεπιστήμονας και ειδικευμένος επιστημονικός συντάκτης Ντέιβιντ Κοξ οι πρώτες άδειες κυκλοφορίας για δεύτερης γενιάς εμβόλια πιθανώς να δοθούν στα τέλη του 2022, από αρμόδιους φορείς όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (US Food and Drug Administration – FDA).

Νέο χάπι για κορονοϊό

Ανάλογη άδεια φιλοδοξεί να λάβει η πανίσχυρη Pfizer για το «θαυματουργό» χάπι που θα παίρνει όποιος έχει ήδη νοσήσει από κορονοϊό στα πρώτα στάδια. Και μάλιστα – λόγω ασφυκτικής πίεσης από την συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία – με πιθανώς συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς ενδελεχή εξέταση από τους επιστημονικούς συμβούλους της FDA, με κριτήριο την κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.

03 11
Χάπι για όσους νοσούν στα πρώτα στάδια θα κυκλοφορήσει σύντομα στην αγορά

Στις μέχρι τώρα κλινικές έρευνες για το χάπι η εταιρεία λέει ότι καταγράφεται προστασία 89% στους νοσούντες, αποτρέπονται εισαγωγές σε νοσοκομεία, μειώνονται οι θάνατοι, δημιουργείται ασπίδα ακόμη και για την καινοφανή σήμερα μετάλλαξη Ομικρον.

Τί να πιστέψει κανείς απ’ όλα αυτά; Το ερώτημα δεν βασίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά στο κυνηγητό που κάνει (;) ο δημόσιος τομέας – κυβερνήσεις, δημόσιοι φορείς, ιατρικές σχολές και εργαστήρια – για να προλάβει τον ιδιωτικό που τρέχει με χίλια και απαιτεί κέρδη στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

04 11
Ψυγεία της Pfizer στο Βέλγιο όπου τα εμβόλια διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες

«Η ανάπτυξη εμβολίων είναι μία διαβόητα αβέβαιη μπίζνα (κατά λέξη στα αγγλικά: notoriously precarious business…) με τα δύο τρίτα των εμβολίων να αποδεικνύονται ανεπαρκή στις κλινικές δοκιμές και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η επιτυχία της πρώτης γενιάς εμβολίων κατά του covid-19 δεν διασφαλίζει απολύτως την επιτυχία της δεύτερης» γράφει ο Κοξ.

Παράδειγμα: μία πρόσφατη αποτυχία χρεώθηκε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, το δοκιμαστικό mRNA εμβόλιο της οποίας παρείχε προστασία μόλις 47% στην τρίτη φάση των δοκιμών τον περασμένο Ιούνιο. Στόχος του ήταν να χρησιμοποιεί μικρότερες δόσεις, να είναι φτηνότερο και να αποθηκεύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα αντίστοιχα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna.

05. 2
Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη απαιτούν να πάψει η διεθνής εμβολιαστική ανισότητα

Η τιμή πώλησης στήνει νέους επιχειρηματικούς στόχους. «Εμείς επιδιώκουμε μία τιμή 3-5 δολάρια ανά δόση, οι σημερινές τιμές των 25-30 δολαρίων συνιστούν κρατική επιδότηση, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πολύ» εκτιμά ο Τοντ Ζάιον, πρόεδρος της αμερικανικής start up εταιρείας Akston Biosciences, που προσπαθεί να περάσει απ’ το μικρό «ρινγκ» της ινσουλίνης για διαβητικούς στη μεγάλη «αρένα» του covid-19.

Ονειρευόμενη το φτηνό εμβόλιο συνεργάζεται με ομοειδείς εταιρείες στην Ινδία, όπου πήρε άδεια για δεύτερη και τρίτη (ενδιάμεση και τελική) φάση κλινικών δοκιμών το 2022. Το παράδοξο στην απέραντη ινδική υποήπειρο είναι ότι ενώ ανθούν οι (βιο)τεχνολογίες αιχμής, πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 28% του πληθυσμού.

Logistics

Αν παραχθεί ένα «προϊόν» ικανό να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για έξι ή περισσότερους μήνες, με απλά logistics και εύκολη μεταφορά, η φτήνια θα φέρει κέρδος – όπερ έδει δείξαι.

Τότε θα περάσουν τα εμβόλια δεύτερης γενιάς στους φτωχούς και θα χτυπήσει το καμπανάκι για εκείνα της τρίτης γενιάς. Τα οποία θα καλύπτουν από την εποχική γρίπη και τις ανάγκες «αναμνηστικής» δόσης, έως τους αναπνευστικούς ιούς που προσβάλλουν τα παιδιά και τις προτελευταίες μεταλλάξεις του covid-19 – διότι οι εκάστοτε «τελευταίες» θα μας κυνηγάνε καιρό ακόμη.

Ναι στην επιστήμη και στον Ορθό Λόγο, ΟΚ. Ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, σύμφωνοι. Αλλά με πολλές ταχύτητες, σπουδή, αμφιβολίες, παγκόσμιο θανατικό και κέρδη για τους λίγους.

Μπλέξαμε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ